Yoga is ‘in’. Waar yoga vroeger bestempeld werd als zweverig, trekt yoga nu net mensen aan die stevig met hun beide voeten op de grond willen staan. Yoga als een vorm van hands-off therapie vormt een mooie aanvulling op de hands-on aanpak binnen de manuele therapie. Daarom bieden wij bij SmartEducation enkele interessante Yoga-opleidingen aan!

Yoga meets Physio!

Het doel van deze bijscholing is de therapeut kennis te laten maken met de basisprincipes van yoga. Zo kan een therapeut deze basisprincipes integreren in het oefenschema van de patiënt met musculoskeletale klachten en pijn. Yoga als hightech oefentherapie! Bovendien zal de therapeut na deze cursus beter op de hoogte zijn van wat een patiënt zoal doet als hij yoga beoefent, zodat men de patiënt kan motiveren om op een veilige manier aan yoga te doen. Deze dag vormt tevens de basis om door te kunnen stromen naar de daaropvolgende masterclasses.

De masterclasses!

Onze masterclasses focussen op de combinatie van kinesitherapie, yoga en levensstijl. Deze wetenschappelijk onderbouwde combinatie motiveert je patiënt om samen aan zijn gezondheid en revalidatie te werken, met effecten op lange termijn.

Masterclass: Get your neck, shoulder and hip in shape with yoga – a physio perspective!

Torticollis of stijve nek, trapezius syndroom, frozen shoulder, hernia, artrose, osteoporose, lumbago, uitstralingspijn in arm of been, hoofdpijn en TMG klachten, heup impingement, labrum scheur, …

Enkele veel voorkomende diagnoses op het voorschrift van de arts. In deze masterclass krijg je meer inzicht in de toepassing van yoga voor het begeleiden van nek-, schouder-en heupklachten.

Masterclass: Breathe better with Yoga: Allow the breath to move you – a physio perspective!

Niet goed kunnen ademen, oververmoeid, pijnlijke spieren, kortademig, druk op de borst, veel zuchten, naar adem happen, angst en paniek, nek-en schouderspanningen, duizeligheid, hoofdpijn, droge mond, onrustige darmen, tintelende armen en benen, …

Veel voorkomende symptomen die verzameld worden onder zeer actuele diagnoses, zoals: chronische hyperventilatie, stressproblematiek, angst-en paniekstoornis, burn-out, CVS, fibromyalgie, …

In deze masterclass leer je hoe je ademhaling werkt en waar het mogelijks fout loopt. We leren de verschillende adempatronen die je bij je patiënt kan herkennen en integreren de 3 diaphragm-approach. Na deze cursus help je je patiënt met een ruime keuze aan relaxatie- en ademtechnieken naar een vrije ademhaling en ontspanning. Je leert meer over de invloed van stress en trauma op het autonoom zenuwstelsel, de nervus vagus, HPA-as, brain-gut axis en Oxytocine. We bekijken wat te doen bij een paniekaanval, hyperventilatie, burn-out, fibromyalgie, …

Pelvic Health meets Yoga!

Na de basisopleiding Yoga meets Physio wil je je als bekkenbodemtherapeut of kinesitherapeut met interesse in de pelvische regio verdiepen in het therapeutisch toepassen van yoga bij bekkengerelateerde pathologieën.

Zo komt in deze masterclass de meerwaarde van medische yoga aan bod bij verschillende klachten in de bekkenregio: een hypertone bekkenbodem, coccygodynie, bekkenpijn, recidiverende blaasinfecties, constipatie, irritable bowel syndrome, vulvodynie, nervus pudendus lijden, …

Yoga for pregnancy, childbirth and beyond!

In deze ééndaagse introductie leer je jouw yogalessen/therapie af stemmen op de veranderende behoeften en het comfort niveau van de moeder. Je krijgt een inleiding over elk trimester en leert welke voorzorgsmaatregelen je kan nemen.

Verschillende aspecten komen aan bod zoals ademhalingstechnieken, specifieke yogahoudingen met de nodige aanpassingen maar ook het belang van visualisaties en meditaties wordt besproken.

Catherine Goedgezelschap

Catherine Goedgezelschap gelooft als kinesitherapeut en manueel therapeut in de combinatie van kinesitherapie aangevuld met yoga en levensstijl, een wetenschappelijk onderbouwde triade. Sinds 2018 vind je haar terug onder de naam Medische Yoga Mechelen, gevestigd in haar multidisciplinaire groepspraktijk Gezondheidscentrum Mechelen. Naast de 1-op-1 therapie geeft Catherine ook workshops en cursussen, zowel voor recreatieve beoefenaars als voor collega therapeuten.

Wat ooit begon als een hobby groeide uit tot een passie die niet meer valt weg te denken uit haar leven. Na een intensieve opleiding tot yogadocent ontving Catherine een door Yoga Alliance, International Yoga Federation en European Yoga Association erkend certificaat. Aansluitend verdiepte (en verdiept) ze zich in de Medische Yoga Therapie, zowel in Nederland als Amerika.

Ze deelt haar enthousiasme en kennis graag met je in de basiscursus Yoga meets Physio en de daaropvolgende Masterclasses. Tot op de yogamat?!

Onze yoga opleidingen/masterclasses zijn PQK erkende dagcursussen die je een eerste kennismaking met yoga als therapie bezorgen zodat jij hier meteen mee aan de slag kan in jouw praktijk. Ze maken je echter (nog) geen volleerde yogadocent.

Heb jij de ambitie om toch een yogadocent te worden? Dan lijsten we de voorwaarden graag even voor je op!

  • Yogadocent = Yoga Alliance erkenning na 200u training.
  • Yogatherapeut = Opleiding van 500-800u. Toelatingsvoorwaarde: 200u yogadocent.
  • Medische Yoga Therapeut = Opleiding van 500u. Toelatingsvoorwaarde: 200u yogadocent + diploma kinesitherapie.