< Terug naar cursusaanbod

Masterclass: Breathe better with Yoga: Allow the breath to move you - a physio perspective

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
14-11-2024
Locatie
Mechelen - De Nekker
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

Na de basisopleiding Yoga meets Physio wil je je verdiepen in het therapeutisch toepassen van yoga. Onze masterclasses focussen op de combinatie van kinesitherapie, yoga en levensstijl. Deze wetenschappelijk onderbouwde combinatie motiveert je patiënt om samen aan zijn gezondheid en revalidatie te werken, met effecten op lange termijn.

Niet goed kunnen ademen, oververmoeid, pijnlijke spieren, kortademig, druk op de borst, veel zuchten, naar adem happen, angst en paniek, nek- en schouderspanningen, duizeligheid, hoofdpijn, droge mond, onrustige darmen, tintelende armen en benen, … Veel voorkomende symptomen die verzameld worden onder zeer actuele diagnoses, zoals: chronische hyperventilatie, stressproblematiek, angst- en paniekstoornis, burn-out, CVS, fibromyalgie, … De dappere patiënt brengt de symptomen ter sprake bij zijn arts en wordt doorverwezen naar een kinesitherapeut en/of andere zorgverlener.

Deze klachten zijn slechts het topje van de ijsberg. Onderliggend zien we patiënten die zich niet goed voelen in hun werk- en/of thuisomgeving, die met chronische stress kampen, die in het verleden slachtoffer waren van een trauma, die paniekaanvallen hebben. Patiënten die weinig bewegen, die weinig gebalanceerd eten en drinken, die roken of een cocktail aan medicatie nemen.

In deze masterclass leer je hoe je ademhaling werkt en waar het mogelijks fout loopt. We leren de verschillende adempatronen die je bij je patiënt kan herkennen en integreren de 3 diaphragm-approach. Na deze cursus help je je patiënt met een ruime keuze aan relaxatie- en ademtechnieken vanuit de Yoga Nidra, Restorative Yoga, Medische Yogatherapie en Meditatie naar een vrije ademhaling en ontspanning. Je leert meer over de invloed van stress en trauma op het autonoom zenuwstelsel, de nervus vagus, HPA-as, brain-gut axis en Oxytocine.. We bekijken wat te doen bij een paniekaanval, hyperventilatie, burn-out, fibromyalgie, … Om de cirkel rond te maken, vullen we de yogapraktijk aan met levensstijladvies rond stress, voeding, beweging en slaap.

Leerdoelen

  • Inzicht krijgen in het therapeutisch toepassen van yoga in de begeleiding van een gespannen ademhaling.
  • Het analyseren van yogahoudingen vanuit een musculoskeletaal oogpunt, met aandacht voor aanpassingen op maat van de patiënt.
  • Het belang inzien van de wetenschappelijk onderbouwde brede visie op gezondheid, met aandacht voor de levensstijl van de patiënt.
  • Breder durven en kunnen kijken dan het probleem, met aandacht voor andere schakels in het lichaam die de klacht kunnen beïnvloeden, zoals nek, stem, bekkenbodem, …

Docent

Catherine Goedgezelschap

Catherine Goedgezelschap gelooft als kinesitherapeut en manueel therapeut in de combinatie van kinesitherapie aangevuld met yoga en levensstijl, een wetenschappelijk onderbouwde triade.

Sinds 2018 vind je haar terug onder de naam Medische Yoga Mechelen, gevestigd in haar multidisciplinaire groepspraktijk Gezondheidscentrum MechelenNaast de 1-op-1 therapie geeft Catherine ook workshops en cursussen, zowel voor recreatieve beoefenaars als voor collega therapeuten.

Wat ooit begon als een hobby groeide uit tot een passie die niet meer valt weg te denken uit haar leven. Na een intensieve opleiding tot yogadocent ontving Catherine een door Yoga Alliance, International Yoga Federation en European Yoga Association erkend certificaat. Aansluitend verdiepte (en verdiept) ze zich in de Medische Yoga Therapie, zowel in Nederland als Amerika.

Ze deelt haar enthousiasme en kennis graag met je in de basiscursus Yoga meets Physio en de daaropvolgende Masterclasses. Tot op de yogamat?!

Doelgroep

Kinesitherapeuten en zorgverleners die reeds in het verleden deelgenomen hebben aan 'Yoga meets Physio' of reeds een 'Yoga Alliance'-erkende teacher training volgden.

Accreditatie

ProQ-Kine (algemeen) 14pt

Prijs

330€ (excl. btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

© Copyright 2024 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!