Banner-Experts-in-Sports-Rehab
Loper-de-startblokken

In deze 6-daagse opleiding laten we stuk voor stuk experts binnen het domein van de sportkinesitherapie aan het woord. Zij zorgen voor nieuwe inzichten in sportgerelateerde pathologie, klinisch onderzoek en behandeling.

Onze geselecteerde pool van docenten bundelt jarenlange ervaring in de opvolging en behandeling van zowel recreatieve als competitieve sporters en deelt die met jou!

Deze opleiding is een mix van geïnspireerd worden en zelf actief aan de slag gaan, met veel feedback van de docenten. We zetten hierbij in op praktijkgericht onderwijs, klinisch redeneren en efficiënt behandelen.

Leerdoelen

  • Je kan gerichter en efficiënter een klinisch onderzoek uitvoeren op basis van patroonherkenning.
  • Je optimaliseert de outcome van je behandeling bij sporters door een ideale mix van behandelmodaliteiten in het opstellen van je behandelprogramma.
  • Je leert (be)handelen in functie van de concrete sportspecifieke situatie van de patiënt.
  • Jouw kennis en vaardigheden worden uitgebreid, uitgediept en verfijnd.
  • Je kan hands-on aan de slag met een breder arsenaal van skills en behandelstrategieën bij de meest voorkomende aandoeningen in een sportkinesitherapeutische praktijk.
  • Je verstevigt je klinisch redeneren in functie van de pathologie en sportspecifieke situatie van de sporter.

Het programma!

Lower Limb Injuries

Nick Parys

In dit opleidingsonderdeel worden 8 pathologieën (van knie tot voet) behandeld die je als sportkinesitherapeut dagdagelijks in de praktijk zult zien. We overlopen voor al deze casussen een evidence-based traject van anamnese en klinisch onderzoek tot behandeling. Er worden er ook enkele potentiële valkuilen benoemd die je best in je achterhoofd houdt. We kijken mee over de schouder een ervaren sportkinesitherapeut die dagelijks in de praktijk staat.

Hip Injuries – Hips don’t lie

Tom Mertens

Tom-Mertens

De heupregio kan een uitdagende regio zijn voor kinesitherapeutische behandeling door zijn complexere anatomie en frequente comorbiditeiten. Deze opleidingsdag zal je helpen bij het ontwikkelen van je klinische redeneren en zal je het framewerk bieden voor het beoordelen en structureren van je heup/lies patiënten. Naast het theoretisch kader is er tijdens deze opleidingsdag ruimte voor veel praktijk en inoefenen van skills.

Acute & chronic hamstring injuries

Kathelijn Polspoel

Als kinesitherapeut sta je voor een uitdagende klus om je sporter terug topfit te krijgen na een acute of chronische hamstringblessure. In deze opleiding wordt het klinisch redeneerproces doorlopen vanuit anatomie, anamnese en klinisch onderzoek. Afhankelijk van het type letsel en de sportspecifieke belasting, wordt een op maat gemaakte revalidatie voorgesteld. Er worden heel wat oefeningen gedemonstreerd die als inspiratie kunnen dienen voor een revalidatieschema op maat van je sporters.

Shoulder & upper body injuries

Matthijs Van Speybroeck & Lien Schrijvers

Tijdens de eerste dag over het bovenste lidmaat gaan we dieper in op de meest voorkomende pathologieën bij de bovenhandse sporter. We focussen daarbij op onderzoek en behandeling telkens op basis van casussen uit de praktijk. De nadruk ligt op klinische redeneren en het omzetten van theoretische concepten naar praktische handvaten.

Injury prevention & screening

Matthijs Van Speybroeck & Lien Schrijvers

Tijdens de tweede opleidingsdag over bovenste lidmaat leggen we de nadruk op screening & preventie en verdere opbouw in oefentherapie met als doel return to sport. De nadruk ligt voornamelijk op het verwerven van praktisch gerelateerde kennis en skills en implementatie in de klinische setting.

The Athlete’s Spine: Back on track

Davy Lambrechts

Atleten met LRP behandelen vraagt enerzijds de kennis en de skills van een ervaren sportkinesitherapeut in combinatie met de skills en meest recente inzichten m.b.t. het behandelen van patiënten met lage rugpijn

Atleten met lage rugproblemen behandelen is vaak een uitdagende klinische onderneming. Eerst en vooral zijn er een aantal specifieke medische aandoeningen die voornamelijk bij een sportende populatie voorkomen en waar men steeds alert op moet zijn.

Anderzijds komt aspecifieke lage rugpijn ook frequent voor bij atleten. Aangezien de belasting die atleten van hun lichaam vragen aanzienlijk hoger is, brengt dit een heel aantal uitdagingen met zich mee met betrekking tot het klinisch redeneerproces.

Tijdens deze opleiding wordt er specifiek aandacht besteed aan dit klinisch redeneren en de differentiaal diagnostiek om van hieruit een programma op maat op te stellen rekening houdend met de eventuele onderliggende pathologie, de specifieke vereisten van de sport en de atleet.