SmartEducation Blog voor zorgverleners

Op deze pagina posten we interessant (gast)blogs, infographics, reviews en andere interessant weetjes voor zorgverleners. Stay tuned!

SmartEducation en Gymna bundelen krachten als complementaire partners!

SmartEducation, de Leuvense opleidingsorganisatie voor medische professionals, is verheugd een nieuwe samenwerking aan te kondigen met Gymna, de Belgische marktleider in revalidatiemateriaal. Het landschap van de kinesitherapie is continu in beweging.  Het uitgebreid postacademisch vormingsaanbod van SmartEducation speelt hierop in en zo bereikt de organisatie het merendeel van de actieve kinesitherapeuten in Vlaanderen. Trends zoals preventieve geneeskunde, digitalisering en echografie zetten zich door en de vraag naar goede opleiding en ondersteuning hierin neemt toe. Sales Director Carl Baeten en zaakvoerder Frank Cesar (Gymna – links) samen met Co-founders Stijn De Mot en Robbie Billen (SmartEducation – rechts) Synergiën tussen SmartEducation en Gymna In Gymna vinden Robbie Billen en Stijn De Mot, de oprichters van SmartEducation, een partner met een gelijkgestemde missie. “Gymna kan SmartEducation de nodige ondersteuning bieden”, zo stellen zaakvoerder Frank Cesar en commercieel verantwoordelijke Carl Baeten. “We herkennen in mekaar de ideale partners om de best mogelijke opleidingen in de sector te kunnen aanbieden.” SmartEducation bevestigt deze stelling: “Uit onze gesprekken bleek duidelijk dat beide organisaties zich ten doel stellen producten en diensten aan te bieden die de kwaliteit van de zorgverlening significant verbeteren. Door onze krachten te bundelen, kunnen we deze missie naar een hoger niveau tillen.” De kersverse partners zijn enthousiast over de synergiën die tijdens hun ontmoetingen aan het licht kwamen en zijn vastberaden om hun klanten hierbij te betrekken. Logistieke ondersteuning en nieuwe opleidingslocaties! De samenwerking zal onder meer de logistieke ondersteuning van gespecialiseerde opleidingsmodules omvatten, zoals musculoskeletale echografie, waarbij Gymna hoogwaardige apparatuur en technische ondersteuning ter beschikking stelt aan de cursisten. Ook is besloten om bepaalde opleidingsevenementen te organiseren in de vestigingen van Gymna te Diepenbeek en Gentbrugge. “We verheugen ons erop nieuwe generaties zorgverleners te inspireren en voor te bereiden op de uitdagingen en kansen van de toekomst. Dat we dit kunnen doen in de optimaal uitgeruste vestigingen van Gymna, voegt significant waarde toe aan onze opleidingen,” besluiten Robbie en Stijn. Voor meer informatie over het aanbod kunt u terecht op de websites van SmartEducation en Gymna.

Tom Mertens over het belang van een holistische aanpak!

  In de wereld van de sportkinesitherapie is het erkennen van de mens in zijn geheel – het holisme – een fundamenteel aspect dat steeds meer aan belang wint. Tom Mertens, een ervaren sportskinesitherapeut en docent aan onze ‘Expert in Sports Rehab‘ opleiding, deelt zijn waardevolle inzichten over het belang van deze holistische benadering en gedragsverandering binnen de kinesitherapie. Met rijke ervaringen uit de topsport belicht hij in zijn blog op Gezond Sporten hoe essentieel het is om niet alleen aandacht te hebben voor de fysieke aspecten van herstel, maar ook voor de mentale en emotionele componenten die een sleutelrol spelen in het bereiken van duurzame gezondheidsverbeteringen en optimale sportprestaties. Tom onderstreept de waarde van gedragsveranderingstechnieken, zoals motiverende gespreksvoering en het stellen van SMART-doelen, om patiënten effectief te coachen. Hij pleit voor het opbouwen van sterke vertrouwensrelaties en het empoweren van patiënten, wat uiteindelijk leidt tot succesvol herstel en zelfredzaamheid. Voor een diepgaande blik op zijn inzichten, bezoek Gezond Sporten. Meet Tom Mertens! Tom Mertens doceert binnen het zesdaagse opleidingstraject ‘Experts in Sports Rehab‘ de opleiding ‘Hip Injuries – Hips don’t lie’. Tijdens deze opleidingsdag behandelt hij de uitdagende heupregio, wat een framewerk biedt voor het beoordelen en structureren van je heup/lies patiënten.  Naast zijn docentenrol bij SmartEducation is Tom druk bezig met zijn eigen praktijk Kineworks, en met het coachen van top teams. Hij bekleedt de rol van kinesitherapeut bij verschillende teams, waaronder het nationale shortrackteam de Belgian IcebØrs, het nationale voetbalteam van Gambia, en als kers op de taart het Belgisch Olympisch Comité (BOIC).

Afgestudeerd, en nu? 3 gouden tips voor een vliegende start in de postacademische vorming.

Studeerde je onlangs af, of ben je er helemaal klaar voor om in juni de schoolbanken vaarwel te zeggen? Dan komen er alvast heel wat spannende zaken op je af! Of je nu aan de slag gaat in een zelfstandige praktijk, een ziekenhuis of een revalidatiecentrum: helemaal uitgeleerd zul je nooit zijn. De kinesitherapie is namelijk voortdurend in beweging, met nieuwe bevindingen, nieuwe technieken en nieuwe onderzoeken. Daarom is lifelong learning een echte must in onze sector! Zie je nu al door het bos de bomen niet meer? We helpen je graag op weg met een aantal gouden tips voor een vliegende start in de wereld van de postacademische vorming! Tip 1: Maak gebruik van de KMO-portefeuille!  ...En geniet van 30% financiële steun bij je opleiding. De KMO-portefeuille is een subsidiemaatregel van de Vlaamse Overheid voor zelfstandigen, eenmanszaken of KMO’s voor het volgen van opleidingen of het vragen van advies aan geregistreerde dienstverleners. De overheid betaalt in dat geval voor jou 30% van je inschrijvingsgeld (excl. btw). Hoe kun je hier gebruik van maken? Stap 1 is dat je ondernemingsnummer is aangevraagd, officieel kun je dit dus pas in orde brengen zodra je bent afgestudeerd. Gelukkig wil dat niet zeggen dat je je ook pas vanaf dan kan inschrijven voor een opleiding! Verzeker je gerust al van een plaatsje voor onze opleidingen in het najaar, op dit moment kun je de betaling van het btw-bedrag alvast in orde brengen. Zodra je beschikt over een ondernemingsnummer, kun je dit - samen met ons - verder afhandelen. Wat dan met de kosten die je nu al maakt? Geen zorgen: ook professionele kosten die je maakt voor het afstuderen zijn fiscaal aftrekbaar! De betaling van het btw-bedrag kun je dus nadien in je boekhouding opnemen. Win-win! Een gedetailleerde uitleg over de aanvraag van de KMO-portefeuille, alsook een handig stappenplan vind je hier terug. Tip 2: Ga aan de slag met een Pro-Q-Kine Portfolio. Bijna alle opleidingen van SmartEducation zijn geaccrediteerd door Pro-Q-Kine, een onafhankelijke organisatie die instaat voor kwaliteitsbevordering binnen de kinesitherapie. Beschik je over een RIZIV-nummer? Dan maak je best onmiddellijk een portfolio aan, aangezien je hier geen beroep kan doen op terugwerkende kracht. Wie voldoet aan de jaarlijkse PQK-voorwaarden, wordt namelijk opgenomen in het kwaliteitsregister én ontvangt een kwaliteitspremie van 2000 euro. Dat kan al tellen! Meer informatie over de accreditatiepunten van Pro-Q-Kine, vind je hier terug. Tip 3: Ontdek het ruime aanbod. Of je nu afstudeerde binnen de sportkinesitherapie, de pediatrie, neurologische revalidatie of pelvische kinesitherapie, er is voor ieder wat wils te vinden in het aanbod postacademische vorming! Neem zeker eens een kijkje op onze website, of ontdek hieronder alvast de vaakst gevolgde opleidingen door startende kinesitherapeuten.

Evenwicht hersteld: nieuwe inzichten in vestibulaire revalidatie

Ben jij geïnteresseerd in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van vestibulaire revalidatie en zoek je een manier om jouw kennis en vaardigheden op dit gebied te verbeteren? Lees dan zeker even voort! Binnenkort organiseren we de cursus “Vestibulaire Hypofunctie: Evidence-based richtlijnen voor de klinische praktijk” gedoceerd door Clara De Somer. Deze cursus is speciaal ontworpen voor professionals die zich willen verdiepen in de behandeling van unilaterale vestibulaire hypofunctie, een aandoening die aanzienlijke impact kan hebben op de levenskwaliteit van patiënten. In haar recentste wetenschappelijke publicatie (*) legt Clara De Somer samen met haar collega’s uit hoe vestibulaire revalidatie (VR) kan worden uitgebouwd in een centrum voor ambulante revalidatie. Ze bespreken de behandeling van patiënten met unilaterale vestibulaire hypofunctie (UVH) – een partieel of compleet functieverlies van één van beide perifere vestibulaire organen. Dit komt vaak voor en is een belangrijke oorzaak van duizeligheid met een incidentie van 15 tot 162 per 100.000 personen. De kern van de behandeling, zoals besproken in hun artikel, is gebaseerd op drie types oefeningen: blikstabilisatieoefeningen, statische en dynamische balanstraining, en habituatieoefeningen. Deze benaderingen zijn gericht op het verminderen van symptomen zoals ijlhoofdigheid, ganginstabiliteit, en een wazig zicht die vaak blijven nadat de acute symptomen van vertigo, posturale instabiliteit, misselijkheid en braken verdwijnen. De cursus “Vestibulaire hypofunctie” zal deze thema’s verder uitdiepen, met een focus op het aanleren van praktische vaardigheden gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. De resultaten van het artikel tonen aan dat patiënten aanzienlijke verbeteringen kunnen ervaren in verschillende uitkomstmaten, zoals de Dizziness Handicap Inventory (DHI), Functional Gait Assessment (FGA), en Dynamic Visual Acuity Test-Non Instrumented (DVAT-NI), na een gepersonaliseerd vestibulair revalidatieprogramma. Door deel te nemen aan deze cursus krijg je niet alleen inzicht in de meest effectieve behandelingstechnieken, maar leer je ook hoe je deze kunt toepassen in jouw eigen klinische praktijk. Dit is een unieke kans om te leren van Clara De Somer, een experte op dit gebied, en uw kennis en vaardigheden te verbeteren om patiënten met vestibulaire hypofunctie beter te ondersteunen. Mis deze kans niet meld je vandaag nog aan voor de cursus “Vestibulaire Hypofunctie: Evidence-based richtlijnen voor de klinische praktijk” bij SmartEducation. Deze cursus belooft een diepgaande en praktische benadering van een complexe aandoening, waardoor je beter in staat zal zijn om je patiënten te helpen hun evenwicht en stabiliteit te herwinnen. (*) De Somer C, Delrue S, Cammaert T, Verschueren D, De Waele K. Uitbouw van vestibulaire revalidatie in een centrum voor ambulante revalidatie: behandelmethoden en resultaten bij patiënten met een unilaterale vestibulaire hypofunctie. Tijdschr Geneesk 2024; https://tvgg.be/nl/artikels/uitbouw-van-vestibulaire-revalidatie-in-een-centrum-voor-ambulante-revalidatie-behandelmethoden-en-resultaten-bij-pati-nten-met-een-unilaterale-vestibulaire-hypofunctie (doi: 10.47671/TVG.80.24.001).

SmartEducation & Born in Africa – deel 5

Een update van onze beursstudent Abby: SmartEducation's petekind en beursstudent Abigail is momenteel een vijfdejaarsstudent geneeskunde aan de Universiteit van Stellenbosch in Kaapstad. Naar goede gewoonte ontvingen we weer een update van haar 1ste semester. Abby is nog steeds dezelfde gedreven en positieve persoon als aan de start van haar studiecarrière. Na dit jaar heeft ze nog maar één jaar te gaan en dan is ze officieel afgestudeerd. Ben je nog niet op de hoogte van onze samenwerking met het ‘Born in Africa’ project? Lees ook deel 1, deel 2, deel 3 en deel 4 van Abby’s verhaal. Anesthesiologie: Een intensieve periode van studeren Abby merkte al snel dat de vier weken durende module Anesthesiologie veel intensiever was dan ze had verwacht. In plaats van een ontspannen periode, moest ze zich tot in de puntjes verdiepen in de fysiologie om anesthesiologie te begrijpen. Het was noodzakelijk dat ze de verschillende werkingen van de gebruikte middelen begreep en hoe verschillende populaties, zoals mensen met chronische ziekten, ouderen en kinderen, erop reageerden. Na afloop van de module moesten ze een tussentijdse test maken, maar de echte uitdaging wacht nog later dit jaar met het formele examen anesthesiologie. Een veeleisende klinische rotatie:  Na het voltooien van de anesthesiologie-module, begon de uitdagende vier weken durende klinische rotatie. Deze boeiende rotatie omvatte verschillende specialisaties. De eerste twee weken stonden in het teken van neonatologie, waar ze na een jaar weer in het ziekenhuis werkte. Het onderzoeken van baby's, waaronder prematuur geboren baby's, bracht haar in aanraking met de hoge verwachtingen die van een vijfdejaarsstudent werden verwacht. Samen met haar klinische partner bracht ze een week door in Karl Bremer en een week in Tygerberg voor neonatologie. In Tygerberg waren de verwachtingen nog hoger, waarbij ze alles over de patiënten moesten weten en adequaat moesten handelen. De ter plaatse aanwezige consultant bood waardevolle feedback en tips, variërend van presentaties tot formuleringen. Deze adviezen waren bijzonder waardevol tijdens het praktische examen aan het einde van de twee weken. Abby voelde zich trots, wetende dat ze vooral uitblonk in het praktische gedeelte, ook al was dat altijd het stressvolste deel, vooral wanneer je nauwlettend in de gaten wordt gehouden door de examinator. De intensieve week op de spoed: Na de Neonatologie-periode begon ze aan een intensieve week in het Karl Bremer ziekenhuis, waar de drukbezochte spoedeisende hulp gevestigd is. Deze week was een ware uitdaging, waarin ze hard werkte en veel ervaring opdeed. Hoewel haar werktijden gepland waren van 8.00 uur tot 17.00 uur, verliet ze elke dag pas rond 18.00 uur of 18.30 uur het ziekenhuis vanwege de drukte. Gedurende deze week voerde ze verschillende procedures uit, waaronder pleurale katheterisaties (het verwijderen van overtollig vocht uit de pleuraholte, de ruimte tussen de longen en de borstwand) en lumbaalpuncties. Ondanks het harde werken, waren alle inspanningen de moeite waard en vergaarde ze waardevolle kennis. De laatste week: In haar laatste week van de rotatie bezochten ze vier verschillende afdelingen. Op maandag ging ze samen met haar klinische partner naar de neurologieafdeling, op dinsdag naar de hematologieafdeling, vervolgens naar de cardiologieafdeling op woensdag, en op donderdag naar de pneumologie/respiratoire afdeling. De allerlaatste theoriemodule - Ethiek: Abby's laatste theoriemodule richtte zich op ethiek, een uitgestrekt en complex vakgebied dat haar uitdaagde om kritisch na te denken over het denkproces. Tijdens haar lessen werden talloze scenario's besproken waarin ethische dilemma's konden ontstaan. Ze werd geconfronteerd met situaties waarin moeilijke keuzes moesten worden gemaakt, met mogelijke ingrijpende gevolgen, zowel op het niveau van commissies als juridisch gezien. Na de module volgde een examen dat ze succesvol aflegde. Ze vierde dit met het bekijken van video's vol herinneringen aan haarzelf en haar klasgenoten. Nu rest er haar nog een jaar vol klinische rotaties en werken in het ziekenhuis om daarna met trots te kunnen afstuderen.

Welke oefeningen zijn het efficiëntste om de glutei te trainen: wat recent onderzoek ons leert!

Als kinesitherapeuten weten we dat het trainen van de glutei essentieel is voor het verbeteren van de  kracht/stabiliteit en het verminderen van blessures in het hele lichaam. Maar hoe weten we welke oefeningen de verschillende delen van de bilspieren het meest effectief belasten? Gelukkig heeft recent onderzoek ons meer inzicht gegeven in hoe de gluteale spieren worden belast tijdens verschillende kracht- en revalidatie-oefeningen. Door gebruik te maken van een EMG-modelleringsbenadering, heeft Dr. Tyler Collings en zijn team ontdekt welke oefeningen de gluteus maximus, medius en minimus het meest effectief belasten. De beste oefeningen voor het recruteren van  gluteus maximus waren de loaded split squat, loaded single-leg RDL en loaded single-leg hip thrust. Voor de gluteus medius waren de body weight side plank, loaded single-leg squat en loaded single-leg RDL het meest effectief, terwijl voor de gluteus minimus loaded single-leg RDL en body weight side plank de beste opties waren. Bovendien bleek uit het onderzoek dat de piekspierkracht samenvalt met de maximale vezellengte voor de meeste oefeningen. Dit betekent dat het uitvoeren van oefeningen met een volledige bewegingsuitslag de beste manier is om de spieren optimaal te belasten en te versterken. Als kinesitherapeuten kunnen we deze nieuwe bevindingen gebruiken om onze patiënten beter te begeleiden bij het selecteren van de juiste oefeningen om hun glutei te trainen. Bron: Collings et al, Med Sci Sports Exerc. 2023

‘Velocity Based Training’ de toekomst van kracht- en revalidatietraining!

Maak tijdens onze nieuwe opleiding kennis met 'Velocity Based Training'. Tijdens deze eendaagse opleiding kom je meer te weten over een nieuwe trainingsmethode binnen de kracht- en revalidatietraining. Na een korte introductie van het concept, de onderliggende theorieën en fundamenten bespreken we stap voor stap hoe VBT kan worden ingepast in een multi-dimensionele benadering van programma ontwikkeling, training en revalidatie. Daarbij ligt de nadruk zowel op het diagnostische proces (meten) als op de interventiefase (trainen). Beide processen binnen de revalidatie/training worden zodoende in elkaars verlengde aangeboden. Na afloop van de workshop ben je op deze manier in staat om VBT meteen te gaan toepassen in je eigen praktijk/context. Maar wat is VBT nu eigenlijk? Binnen krachttraining wordt de intensiteit al jarenlang bepaald aan de hand van percentages van het 1 herhalings-maximum (1RM). Er zijn tegenwoordig echter ook andere bruikbare methoden om de belasting bij de training van het spiervermogen te doseren, zoals Velocity Based Training (VBT). De snelheid waarmee krachtoefeningen worden uitgevoerd als belangrijke parameter wint steeds meer aan populariteit. VBT maakt gebruik van technologie zoals draagbare versnellingsmeters of lineaire transducers om bewegingssnelheid te meten tijdens een oefening zoals een Back Squat. Dit geeft informatie over de snelheid van de concentrische beweging waardoor de coach specifieke feedback kan geven en nauwkeurige trainingsintensiteiten kan voorschrijven. VBT is een manier om de optimale weerstand (= gewicht van de halter) bij een krachtoefening te bepalen, rekening houdend met de dag-tot-dag fluctuatie in het prestatievermogen. Bij het toepassen van VBT bepaalt niet het percentage van de 1RM hoe groot de weerstand moet zijn, maar de snelheid van de halterstang tijdens het uitvoeren van de oefening. Is die snelheid hoger dan bedoeld, dan voeg je wat massa aan de halter toe. Is de snelheid juist lager dan bedoeld, dan maak je de halter iets lichter. Trainingszones VBT is te vergelijken met het principe van duurtraining gebaseerd op de hartslagfrequentie: als je binnen een specifieke zone blijft, train je de fysiologische systemen die gekoppeld zijn aan die betreffende zone. Afhankelijk van de krachteigenschap die ontwikkeld moet worden, kies je de juiste weerstand. Binnen VBT worden een vijftal trainingsgebieden onderscheiden. Absolute kracht Acceleratie kracht Kracht-snelheid Snelheid-kracht Startsnelheid Elke eigenschap heeft zijn eigen karakteristieken als het gaat om de snelheid van bewegen. Hierbij is de gemiddelde snelheid de variabele waar het om draait. De intensiteit is hierbij omgekeerd evenredig. Een toename in snelheid gaat gepaard met een afname van de weerstand. Onze docent in het vakgebied Jeroen Rietvelt Jeroen Rietvelt (MSc in de bewegingswetenschappen) is een CSCS & ASCA level 2 gecertificeerde coach en EXOS geaccrediteerde Performance Specialist. Met meer dan 10 jaar ervaring binnen de topsport (NOC*NSF Nederland en Japan Skating Federation) en patiëntenzorg als inspanningsfysioloog en strength & conditioning coach, verdeelt Jeroen zijn tijd tussen enerzijds het coachen van atleten en anderzijds het verzorgen van onderwijs en opleidingen. Tevens is hij kerndocent binnen de masteropleiding Sportfysiotherapie van de University of Applied Science Utrecht in Nederland. Praktische info opleiding {{ vc_btn: title=Ik+schrijf+me+in%21&style=outline-custom&outline_custom_color=%23f2a920&outline_custom_hover_background=%23f2a920&outline_custom_hover_text=%23ffffff&shape=square&align=right&link=url%3Ahttps%253A%252F%252Fsmarteducation.be%252Fcursus%252Fvelocity-based-training-in-rehab%252F }}

10 handige apps voor in de kinesitherapiepraktijk

In een wereld waarin de smartphone niet meer weg te denken is, zijn er bijzonder veel handige mobiele apps die je persoonlijke en professionele activiteiten kunnen verrijken en vergemakkelijken. Als kinesitherapeut kan je gebruik maken van anatomie-apps, timer apps, functioneel analytische apps, of apps om makkelijk een persoonlijk oefenschema op te stellen en te delen met je patiënt. Wij lichten 10 handige apps voor in de kinesitherapiepraktijk voor je uit! 1. OnForm OnForm is een app voor coaches en therapeuten die toelaat om via video-analyse videofeedback te geven aan patiënten / atleten. Functies Geef on the spot visuele feedback. Als coach of therapeut blijf je met je atleet in contact via SMS-berichten, gedeelde bestanden en voice-overs op gedeelde video’s. Maak foto’s, slow motion- of high-speed-video’s (starten / pauzeren / stoppen kan gemakkelijk via spraakopdracht of bluetooth camera-triggers) Gebruik markerings- en analysetools op de gemaakte beelden Gebruik skelettracking (een leuke nieuwe functie!) Vergelijk videobeelden (door video’s naast elkaar of over elkaar heen te tonen) Deel je analyse met je patiënt / atleet Verbind je smartphone via HDMI en toon je video-analyse op groot scherm Coach jouw patiënten en atleten vanop afstand, met voice-over-opnames om te wijzen op verbeterpunten, of deel feedback met meerdere atleten via groepschat Praktisch De OnForm app is beschikbaar voor zowel Android en iOS, maar functioneert het best op iOS. Er zijn verschillende formules beschikbaar, maar eigenlijk kan je met de gratis formule perfect aan de slag in je praktijk! Je hebt namelijk toegang tot alle functionaliteiten en deelt maximaal 10 bestanden, met een onbeperkt aantal berichten. Wil je vanop afstand kunnen coachen? Via de goedkoopste formule van €5/maand kan je tot 500 bestanden delen, voor zo’n €30/maand kan je bijkomstig een onbeperkt aantal atleten coachen en voor zo’n €70/maand kun je 3 verschillende coach accounts aanmaken. 1. OnForm: geef on-the-spot feedback via beeldanalyse of deel feedback vanop afstand   2. Phydeo Phydeo is een handige kinesitherapie app waarmee je in slechts 3 simpele stappen oefeningen met je patiënten of atleten deelt in een app-omgeving die je volledig naar wens kunt inrichten (met je praktijknaam, logo, kleuren,…). Maak een video terwijl je patiënt / atleet de betreffende oefening correct uitvoert Stuur de video via de app naar je patiënt Jouw patiënt krijgt de oefening te zien op zijn app Functies Verstuur video’s van oefeningen anoniem en veilig naar je patiënt via eenvoudige e-mail link. Deel een eenvoudige oefenpagina met je patiënt, met het logo en de kleuren van je praktijk. Praktisch De basisversie van de Phydeo app is gratis. Hierbij kun je video’s gedurende 1 maand lang opslaan. Er is ook een premium-versie beschikbaar met opslagduur van 6 maanden (en 4 extra gebruikers) vanaf €8,99/maand of €89,99/jaar. Deze versie is bovendien reclame-vrij. Opgelet: de app is zowel beschikbaar voor Android als iOS, maar de Android versie werd niet meer geüpdatet sinds 2014, de iOS versie wel (laatste update in februari 2019). 2. Phydeo: deel oefeningen digitaal met je patiënten of atleten, in 3 simpele stappen 3. CoachNow Ben jij een Android-gebruiker? Dan is deze app een beter alternatief voor jou. Het concept is erg gelijkaardig aan dat van de OnForm app: je analyseert er foto’s en video’s van je patiënt / atleet mee en deelt deze gemakkelijk via visuele feedback, live in je praktijk, of vanop afstand. Functies Analyseer video’s en foto’s Deel documenten en beeldmateriaal met je patiënt / atleet Chat met je teamleden in een aparte teamomgevingen Bewaar en hergebruik oefeningen, modellen, oefenschema’s of andere media Praat met andere coaches en therapeuten in de CoachNow LEVEL UP-community Praktisch Ook in de CoachNow app kun je gratis gebruikmaken van analysetools, met een opslagcapaciteit van 5GB en de mogelijkheid om 5 groepen aan te maken waarmee je kunt communiceren. CoachNow+ is de betalende versie van de app. Deze kun je gedurende 2 weken gratis testen. Daarna betaal je zo’n €40/maand. 3. CoachNow: een gelijkaardige app als OnForm, voor Android gebruikers   4. Essential Anatomy 5 Met deze app kijk je letterlijk binnen in het lichaam. Dat is niet alleen handig voor jou als kinesitherapeut, maar ook erg leuk voor je patiënten die maar al te nieuwsgierig zijn naar hoe het daarbinnen allemaal uitziet. Functies De app geeft een 3-dimensionaal beeld van de menselijke anatomie, prima als opfrisser voor jezelf en superhandig ter ondersteuning van goede patiënteducatie. Selecteer verschillende lagen weefsels, van musculaire en skeletale structuren, tot arteriële en lymfatische structuren. Ontdek de verschillen tussen de mannelijke en vrouwelijke anatomie Zoom in op specifieke, afzonderlijke structuren. Plaats ‘pins’ op structuren die jij belangrijk vindt, zodat je ze later makkelijk kunt herbekijken. Oefen je eigen anatomische kennis aan de hand van een quiz. Praktisch Deze app is een product van Elsevier, die je waarschijnlijk wel kent als uitgever van jouw schoolboeken, want Elsevier is een van de grootste uitgevers van wetenschappelijke literatuur. Hij kost €17,99 via de Google Playstore (Android) en €19,99 via de Apple App Store (iOS), maar opgelet de app werkt vaak niet goed op Android, maar wel op iOS! 4. Essential Anatomy 5: kijk letterlijk binnen in het lichaam. 5. Dry Needling Guide Met de Dry Needling Guide app ontdek je welke spieren aan de oorzaak kunnen liggen van specifieke pijnzones en welke dry needling technieken je kunt toepassen op de betrokken spieren. Functies Duid de pijnzone van je patiënt aan op het 3D model in de app. De app toont welke spieren aan de oorzaak kunnen liggen. De app toont de anatomie van de spieren, gerefereerde pijnzones per spier en gerelateerde spieren binnen eenzelfde pijnzone. Aan de hand van foto’s en video’s krijg je informatie over mogelijke priktechnieken (bv. referentiepunten, richting, en naaldlengte) en voorzorgsmaatregelen. En dat voor meer dan 90 verschillende spieren. Praktisch Dry Needling Guide is ontwikkeld door onze collega’s van Dry Needling Gent. De app is beschikbaar voor zowel iOS als Android gebruikers en kost €24,99. Updates zijn gratis. Ze is beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels en Spaans. Tip: Ook op sociale media kanalen kun je mooie anatomische visualisaties terugvinden. Volg bijvoorbeeld

SmartEducation & Born in Africa – deel 4

Hoe stelt onze beursstudente Abby het? SmartEducation's petekind en beursstudent Abigail zit ondertussen in haar 4e jaar geneeskunde aan de universiteit van Stellenbosch (Zuid-Afrika). Net zoals alle Born-in-Africa-beursstudenten wordt ze wekelijks bijgestaan. Niet alleen bij financiële uitdagingen, maar bij sociale uitdagingen, gezondheidsproblemen, heimwee, problemen met een room mate, moeite met bepaalde lesvakken… Ze krijgt alle nodige ondersteuning om haar academische traject te doen slagen. Abby's gedrevenheid en positieve houding worden duidelijk weerspiegeld in haar goede resultaten op school. Nog maar 2 jaar te gaan tot afstudeerdatum. Goed bezig Abby! Ben je nog niet op de hoogte van onze samenwerking met het ‘Born in Africa’ project? Lees ook deel 1, deel 2 en deel 3 van Abby’s verhaal. Een kijkje in het 4e jaar geneeskunde aan de universiteit van Stellenbosch, Zuid-Afrika Vooraleer Abby aan haar laatste jaar geneeskunde kan starten staan er nog 5 theoretische modules en heel wat ‘rotaties’ in het ziekenhuis op haar programma. Het afgelopen halve jaar werd ze reeds ondergedompeld in de forensische geneeskunde, gynaecologie, spoedgeneeskunde, en farmacologie. Ze geniet van de praktijkrotaties in het ziekenhuis, waar de theorie tot leven komt. Het zien van patiënten helpt haar bovendien om alle theorie beter te onthouden, omdat ze er reële personen aan kan linken. Abby gaf ons een kijkje in haar theorie- en praktijklessen: Forensische geneeskunde: "We leerden over de traumatische complicaties, asphyxia (tekenen van wurging, ophanging, verdrinking, etc.), hoofdwonden, en de gevolgen (bv. hersenhernia's). We leerden ook over vroege en late veranderingen na sterfte, zoals ontbinding, en volgden lezingen over 'informed consent' en gerechtsdokters (rechtbanketiquette, verschillende rechtbanken, hoe artsen vaak worden vervolgd, en strafrecht versus burgerlijk recht)."  Gynaecologie: Tijdens haar rotatiestage in de gynaecologie werd er extra aandacht besteed aan empathie en het geruststellen van de patiënt. Ze mocht assisteren tijdens de laparoscopie bij één van haar patiëntes en dat deed ze duidelijk erg goed. Haar stage-resultaten waren uitmuntend, wat voor een enorme positieve boost zorgde. Spoedgeneeskunde: Abigail en haar collega-studenten leerden in deze module over EFAST (trauma ultrasound) en veilige transfers (nekstabilisatie en hoe je iemand veilig uit een auto haalt). Er werd ook een ramp nagebootst, waarbij ze triage en eerste hulp oefenden. Farmacologie: “We leerden hoe medicatie werkt,  over pharmacokinetica (wat het lichaam doet met een geneesmiddel) en pharmacodynamica (wat een geneesmiddel doet met het lichaam), over het effect van medicatie bij specifieke populaties zoals zwangere vrouwen, ouderen, nierpatiënten, leverpatiënten en kinderen, en over het voorschrijven van medicatie. We leerden ook over evidence-based medicine, medicatie voor hypertensie, anticoagulantia, pijnmedicatie, HIV- en malariamedicatie en hoe je deze aanpast aan de individuele patiënt." Interculturele communicatie: In deze module werden taalbarrières en culturele verschillen besproken en hoe zaken zoals racisme en discriminatie gezondheidszorg kunnen beïnvloeden. Ook een patiëntgerichte communicatie en holistische medische aanpak kwamen hierbij aan bod. Tijdens haar stage draagt Abby graag scrubs met bloemen en vrolijke patronen. “Als je werkt in zo’n serieuze omstandigheden, brengt zoiets vrolijk en kleurrijk luchtigheid en vrolijkheid voor de patiënten!” Tussen de drukke theoretische lessen en rotatiestages in het ziekenhuis door, maakt Abigail tijd voor gezonde beweging, kennis delen, en familie Wanneer ze niet studeert of in het ziekenhuis werkt probeert Abby verschillende fysieke activiteiten uit om fit te blijven. Zo genoot ze dit jaar bijvoorbeeld erg van een sportief uitje kajakken en wandelen in de natuur. Behalve in sporten, investeert ze haar vrije tijd in bijles geven aan studenten verpleegkunde. Ze helpt hen om efficiënter te leren studeren en leert er ook zelf, al doende, veel van bij. Tijdens de schoolvakanties vind je Abigail bij haar familie. Ze geniet van de momenten die ze samen met hen kan doorbrengen. Jammer genoeg moest Abigail dit jaar afscheid nemen van haar grootvader. "Hij was een enorm hartelijke persoon en iemand die iedereen graag had. Hij had het beste gevoel voor humor en kon iedereen aan het lachen brengen. Wat ik het leukste aan hem vond, was dat hij echt om mensen gaf en hen overspoelde met liefde. Hij gaf anderen zorg en eten, ook al was hij zelf werkloos. Hij was echt een vaderfiguur voor eender wie hem nodig had. Ik zal hem missen. Zijn verlies doet me beseffen dat we gezegend zijn met de mensen rondom ons, de mensen die ons maken tot wie we zijn...". Abby is dan ook enorm dankbaar voor "al God's zegens, mijn familie en gezondheid".   Hou onze blogpagina in de gaten voor updates over Abby’s verhaal. Of lees hier hoe jij het Born-in-Africa project kunt steunen.

HIITforFIT: een efficiënt trainingsconcept bij gebrek aan tijd en energie

  Het verhaal achter HIITforFIT HiitForFit-bedenkster Annelies De Groef zakte 4 jaar geleden pompaf in de zetel. Ze had net haar twee jonge kinderen in bed gelegd. Ze wou zich zo graag terug gezond en fit voelen, maar kon de energie niet opbrengen om zichzelf na een drukke werkdag naar een of andere sportles te slepen. Als jonge kinesitherapeut besloot ze dat er iets moest veranderen. Ze nam het heft in eigen handen en ontdekte High Intensity Interval Training.  ‘HIIT’ is een trainingsconcept waarbij je 3 keer per week 20 minuten sport met kettlebells, gewichten en de loopband. Met behulp van de fitnessmaterialen uit haar praktijk ging ze thuis aan de slag met oefenen. Geen tijdsdruk, geen verplaatsing, en in haar pyjama als ze daar zin in had. Al snel boekte ze resultaat en nam haar fitheid zienderogen toe. Haar omgeving, vrienden en familie waren onder de indruk en nieuwsgierig naar haar geheim. Annelies had hen geïnspireerd om ook aan de slag te gaan met HIIT. Echter had niet iedereen in haar omgeving toegang tot de nodige fitnessmaterialen. Annelies besloot daarom om haar kennis als kinesitherapeut in te zetten om het HIIT concept toegankelijker te maken. Ze creëerde HIIT workouts, aanpasbaar aan elk niveau en zonder fitnessmaterialen, die iedereen waar en wanneer hij maar wil kan uitvoeren. Ook workouts samen met partner of vriend(in) werden deel van het nieuwe ‘HIITforFit’-concept. Vandaag combineert Annelies het praktische werkveld als praktijkeigenares en oprichtster van de Fitfabriek, met populaire openlucht HiitForFit-bootcamps in openlucht en via Zoom, en lesgeven als SmartEducation docent. Zo brengt ze haar passie voluit tot uiting: gezonde sport en beweging voor iedereen toegankelijk maken!   HIITforFit in de kinesitherapiepraktijk   HIITforFIT biedt een uitgebreid gamma aan simpele, toegankelijke oefeningen die zowel in de kinesitherapiepraktijk, als in thuisoefenprogramma’s kunnen worden gebruikt. De korte, intense trainingen van telkens niet meer dan 10 oefeningen verbeteren niet alleen het uithoudingsvermogen, de vitaliteit en vetverbranding van de patiënt, maar hebben ook een positief effect op insulinegevoeligheid. Het is een ideaal concept voor DIY sporters met weinig tijd, jonge ouders met een tekort aan tijd en energie, en patiënten met een lage vitaliteit en fitheid. Wil jij aan de slag gaan met HiitForFit-lessen? Of wil je een hoop inspiratie opdoen voor oefeningen zonder fitnessmaterialen? Een bundeling van alle HiitForFit workouts kun je terugvinden in het gelijknamige boek ‘HiitForFit‘, uitgebracht in 2019.  

Lizzie Marlow & Benoy Mathew voor het eerst samen in België!

Op 29 en 30 april hadden we de eer om Lizzie Marlow en Benoy Mathew voor het eerst samen in België te kunnen verwelkomen. Lizzie en Benoy waren te gast in onze 34ste aflevering van de SmartEducation podcast. In deze aflevering blikken beide docenten terug op hun tweedaagse opleiding: Masterclass "Running Rehab - Bridging the Rehab to Performance Gap". Ze behandelen vragen zoals: Hoe benaderen jullie de patiënten inzake " Bridging the Rehab to Performance Gap"? Hoe analyseren en beoordelen jullie de 'load management' van lopers? ... Verder worden er ook nog tips en tricks meegedeeld, kortom zeker de moeite waard! Hieronder kan je de volledige podcast met Lizzie en Benoy terugvinden. Deze is tevens ook te beluisteren via je favoriete podcastkanaal of op ons SmartEducation YouTube-kanaal!

SmartEducation viert 1000e opleiding

Het Leuvense SmartEducation, een bedrijf dat postacademische vormingen aanbiedt aan zorgverstrekkers, heeft reden tot vieren. In de sector van de kinesitherapie zijn ze doorheen de voorbije jaren een vaste waarde geworden voor therapeuten die op zoek zijn naar kwalitatieve opleidingen (zowel fysiek als online). En dat het aanbod gesmaakt wordt, werd bevestigd door het bereiken van de mijlpaal van de 1000 opleidingen! “Dit wilden we natuurlijk niet zomaar onopgemerkt laten voorbijgaan.”, vertellen Robbie Billen en Stijn De Mot, co-founders van het bedrijf dat een kantoor betrekt in De Hoorn. “Wij zijn zelf kinesitherapeuten van opleiding en worden in ons ondernemerschap gedreven door de passie voor de zorg. Diezelfde passie kan je terugvinden bij al onze docenten, zonder wie er helemaal geen aanbod zou zijn. Hen wilden we dus zeker wat extra in de bloemetjes zetten. En uiteraard zijn we al onze collega’s/klanten erg dankbaar dat we hen telkens opnieuw mogen ontvangen op onze events. Zij mogen er alvast op rekenen dat we tijdens de volgende 1000 opleidingen een even betrouwbare partner voor hen zullen zijn. We zullen blijven inspelen op de sterke evolutie in de zorg en innoverend uit de hoek komen met nieuwe boeiende topics.” Met zijn opleidingen bereikt SmartEducation ongeveer 70% van alle actieve kinesitherapeuten in Vlaanderen. “Dit komt neer op zo’n 6.500 professionals die op regelmatige basis deelnemen aan één van onze opleidingen”, zegt co-founder Robbie Billen van SmartEducation. Naast de vakinhoudelijke opleidingen, biedt SmartEducation via haar zusterorganisatie SmartPractice ook opleidingen en ondersteuning op gebied van praktijkmanagement waarmee ze praktijkeigenaars op weg helpt op het vlak van social media, marketing, fiscaliteit,.. “Onze doelstelling hier is de zorgverlener te coachen om de stap te kunnen zetten naar zorgondernemer”, zegt Billen. Vanaf dit voorjaar gaat SmartEducation bovendien nog een stapje verder, en richten ze zich met hun opleidingsaanbod ook op vroedvrouwen. Er staat een gloednieuw en kwalitatief hoogstaand programma voor hen klaar, waarbij innovatie en beleving opnieuw hoog in het vaandel gedragen worden.

Hoofdpijn aangepakt: Heleen Boven en Andreas Amons aan het woord!

Onze 'Hoofdpijn Aangepakt'-docenten Heleen Boven en Andreas Amons te gast in de SmartEducation podcast! Hoofdpijn is een van de meest gerapporteerde fysieke klachten. Gelukkig vinden patiënten met hoofdpijnklachten steeds vaker de weg naar de kinesitherapeut en manueel therapeut. Zeer herkenbaar is dat deze patiënten met hoge verwachtingen de praktijk binnenstappen en zo snel mogelijk verbetering willen zien in hun klachtenpatroon, gezien de impact op hun dagelijks functioneren. De vraag is dan ook: hoe pak je dit het beste aan? En wie kan die vraag beter beantwoorden dan onze docenten zelf? We stelden hen enkele prangende vragen over de rol van de fysiotherapeut en het belang van manuele therapie in de behandeling van hoofdpatiënten, over de allereerste editie van hun opleiding en nog veel meer! Het volledige gesprek met Heleen en Andreas vind je terug op ons YouTube-kanaal (hier onderaan) én is te beluisteren via je favoriete podcastkanaal.

Topsport combineren met kinesitherapie? Michael Somers getuigt!

In onze nieuwste aflevering van de SmartEducation Podcast, is langeafstandsloper en kinesitherapeut Michael Somers te gast! Wat had hij allemaal te vertellen? Hoe ziet zijn combinatie topsport-kinesitherapie eruit? Welke lessen trekt hij uit zijn job én zijn sport? Wat is zijn kijk op krachttraining voor afstandslopers? Een terugblik op zijn sportieve prestaties van 2021 en een vooruitblik op 2022. Het volledige gesprek kan je alvast terugvinden op ons YouTube-kanaal (via de video hieronder), of je favoriete podcastkanaal. Check it out!

Postacademische vorming voor studenten

Levenslang leren Heb je onlangs je opleiding als kinesitherapeut afgerond? Of sta je op het punt om je eerste stappen in het werkveld te nemen? Dan heb je vast heel wat vragen over hoe de overgang van de schoolbanken naar de praktijk, het ziekenhuis of het revalidatiecentrum vlot verloopt. Één ding kunnen we je alvast verzekeren: het leren stopt nooit, zeker niet in onze sector! We heten jullie bij SmartEducation dan ook graag welkom in de wereld van de postacademische vorming waar we jullie graag bijstaan in het proces van levenslang leren, verder studeren en specialiseren. Vraag je je af waarom levenslang leren zo belangrijk is? Of weet je nog niet goed waarvoor zo’n Pro-Q-Kine-portfolio en accreditatiepunten dienen? No stress. Reserveer een plekje in onze infosessie van maandag 25 april, en Stijn De Mot, co-founder bij SmartEducation, antwoordt op al je vragen. Verwacht je maar al aan een boeiende, inspirerende presentatie, gevuld met getuigenissen en een duidelijke boodschap! {{ vc_btn: title=Meer+info&color=sky&align=center&link=url%3Ahttps%253A%252F%252Fsmarteducation.be%252Finfosessie-levenslang-leren%252F }} Cursusaanbod studenten Uiteraard beseffen we bij SmartEducation maar al te goed dat de jeugd de basis vormt voor de toekomst. Daar zetten we dus met plezier op in! Sinds 2022 roepen we daarom een ‘studentenaanbod’ in het leven. Straffe online sessies, met ervaren docenten, aan studentikoze prijzen! Hieronder vind je alvast de ‘PowerTalks for Students’ die op de planning staan: PowerTalk for Students - Running Injuries : Get Hip Jay Dicharry 23 februari 2022 {{ vc_btn: title=Meer+info&color=sky&align=center&link=url%3Ahttps%253A%252F%252Fsmarteducation.be%252Fcursus%252Fpowertalk-for-students-running-injuries-get-hip%252F%253Fplanned_course_id%253D202955 }} PowerTalk for Students: Women’s health and pelvic floor Zahra VanVeldhoven 3 mei 2022 {{ vc_btn: title=Meer+info&color=sky&align=center&link=url%3Ahttps%253A%252F%252Fsmarteducation.be%252Fcursus%252Fpowertalk-for-students-women-s-health-and-pelvic-floor%252F%253Fplanned_course_id%253D203455 }} We wensen je in ieder geval meer dan welkom in de wondere wereld van de postacademische vorming! Zien we jou binnenkort al bij de 1 van de opleidingen of bij onze infosessie? Hopelijk tot snel!

Samen kunnen we de problematiek normaliseren en het taboe doorbreken!

Als pelvische kinesitherapeut heb je het ongetwijfeld al vaak ondervonden: er heerst een ongelooflijk taboe rond bekkenbodemreëducatie en rond seksuele problemen en dysfuncties. Net als ademen, slapen of eten, wordt er van seksuele betrekkingen verwacht dat dit voor iedereen vlekkeloos verloopt. Kinesitherapeut als vertrouwenspersoon Heb jij het ook al eens meegemaakt? Je krijgt een patiënt over de vloer, die bij jou een ander probleem aankaart dan wat op het doktersvoorschrift geschreven staat. Het bewijst meer dan ooit dat heel wat vrouwen zich bij veel zaken onzeker voelen en daarom ook een vertrouwenspersoon zoeken. Waar artsen vaak tekort schieten, kan jij als pelvische kinesitherapeut inspringen. Samen kunnen we het taboe doorbreken. Want laat het duidelijk zijn: seksualiteit is een onderwerp waar ondanks de taboe enorm veel vragen bij komen kijken. In de derde fase van de opleiding “Pelvic Rehab for Women” is Karen Dumon de persoon bij uitstek om je hierin verder te begeleiden! Meet Karen Dumon! Een korte introductie: Karen studeerde kinesitherapie, met het oorspronkelijke plan om in de sportieve sector terecht te komen. Tijdens haar stage kwam ze echter in contact met de pelvische kinesitherapie, en was meteen verliefd. Toch startte ze oorspronkelijk op in een praktijk waarin alle domeinen van de kinesitherapie aan bod kwamen. Toen ze zwanger werd van haar eerste kind, besefte ze dat ze onmogelijk in alle domeinen bijgeschoold kon blijven. Ze besloot zich definitief te richten op de pelvische kinesitherapie. Zo gezegd zo gedaan: Karen richtte één van de allereerste pelvische centra op, waarin ze momenteel samenwerkt met 3 andere pelvische kinesitherapeuten. Hun grote sterkte? Hun profielen en hun passie zijn zeer gelijkaardig, wat hen toelaat om veel te overleggen en bij bepaalde zaken langer stil te staan. Een extra pluspunt: ook Dorien Hellings, die samen met Karen de opleiding “Pelvic Rehab for Women” doceert, is één van hen. Dankzij het concept ‘MamaMini’, slaagde Karen erin om nog beter in te spelen op pre- en postnatale noden. Zo kan je intussen ook voor zwangerschapsyoga, babymassage, mamaerobics en zoveel meer bij haar terecht. Een gouden tip? Doorbreek het taboe! Karens ultieme boodschap aan alle bekkenbodemtherapeuten? “Bekkenbodem is een schitterende specialisatie die handelt over een zeer kwetsbaar onderwerp! De rol van kinesitherapeuten is hierin cruciaal. Blijf daarom samen het taboe doorbreken, en samen de problematiek normaliseren. Onthoud daarbij vooral dat bekkenbodemkinesitherapie heel intiem is, letterlijk en figuurlijk. Bouw dus zeker voldoende zelfzorg in, iets wat je ook aan je patiënten kan meegeven.” Ben je benieuwd hoe jij jonge mama’s of toekomstige mama’s nog beter kan bijstaan? Schrijf je dan zeker in voor de cursus “Pelvic Rehab for Women” op 10 maart onder leiding van 3 experts: Karen Dumon, Dorien Hellings en Deborah Van Cauwenbergh. {{ vc_btn: title=Alle+info+vind+je+hier%21&color=sky&link=url%3Ahttps%253A%252F%252Fsmarteducation.be%252Fcursus%252Fpelvic-rehab-for-women%252F }}

Je praktijk verhuren aan je vennootschap: een goed idee?

Er bestaan meerdere mogelijkheden om als praktijkhouder je praktijkruimte te verhuren aan je vennootschap. Ontdek ze hier! Heb jij je activiteiten als zorgberoeper ondergebracht in een vennootschap en heb je een praktijkruimte aan huis? Dan zou je deze kunnen verhuren aan je vennootschap. Maar is dat wel zo’n goed idee? Fiscaal interessant? Als je de spelregels volgt kan het inderdaad fiscaal interessant zijn om jezelf huur te betalen vanuit je vennootschap voor het gebruik van de praktijkruimte. Van de kant van de vennootschap is deze huur een aftrekbare kost. Privé worden huurinkomsten belast in de personenbelastingen als ‘onroerend inkomen’. Je wordt echter niet belast op het bruto bedrag: je mag daarvan een kostenforfait van 40% in aftrek brengen. Daarnaast kan je ook nog (een stukje van) de intresten die je betaalt op een eventueel nog lopende hypothecaire krediet voor de woning in aftrek brengen.  Bovendien worden er geen sociale bijdragen berekend op onroerende inkomsten. Heel wat interessanter dus, dan jezelf een hogere bezoldiging uitkeren. De fiscus beperkt echter het bedrag dat je jezelf als ‘bedrijfsleider’ als huur mag uitkeren onder deze gunstige voorwaarden: de huur mag niet meer bedragen dan 5/3de van het gerevaloriseerde kadastrale inkomen van het verhuurde gedeelte van de woning. Alles wat je meer ontvangt als huur uit je vennootschap zal de fiscus ‘herkwalificeren’ als beroepsinkomen. Gemeubeld verhuren? Als je in het verleden als eenmanszaak gewerkt hebt, dan heb je de praktijkuitrusting misschien niet mee overgedragen bij de opstart van de vennootschap. Dat is niet ongebruikelijk als deze uitrusting al grotendeels afgeschreven. In dat geval kan je kiezen voor een gemeubelde verhuur. Fiscaal wordt de huur dan uitgesplitst in ‘onroerende’ (gebouw) en ‘roerende’ (uitrusting) huurinkomsten. De onroerende inkomsten volgen de regels die hierboven werden vermeld. Van het ‘roerende’ gedeelte van de huurinkomsten mag je een hogere kostenforfait van 50% aftrekken. Op het nettobedrag wordt het afzonderlijk tarief van 30% toegepast, dat meestal een stuk lager ligt dan het tarief dat op andere inkomsten van toepassing is. Bovendien zijn ook op roerende inkomsten geen sociale bijdragen verschuldigd. Een hele 'goedkope' manier om een stukje van de kosten die je privé of nog onder je eenmanszaak gemaakt hebt te recupereren uit je vennootschap. Het is wel belangrijk dat je overeengekomen in de huurovereenkomst de huurprijs opsplitst in een onroerend een roerend gedeelte. Doe je dat niet, dan beschouwt de fiscus standaard 40% van de huurprijs als roerend, en 60% als onroerend. Andere mogelijkheden? Naast verhuren van je praktijkruimte aan je vennootschap zijn er nog andere mogelijkheden om de kosten van je privéwoning (gedeeltelijk) ten laste van je vennootschap te leggen. Denken we bijv. aan een vruchtgebruikconstructie of private onroerende leasing. Wat onthouden? Er zijn meerdere mogelijkheden je om je praktijkruimte aan huis te verhuren aan je vennootschap. Meerdere constructies zijn fiscaal voordelig en het overwegen waard. Graag meer weten? Schrijf je dan snel in voor de cursus “Financieel beheer en optimale rendabiliteit voor zorgondernemers” Waar & wanneer: 24/02/2022 - Gent

Coach My Practice: jouw vertrekpunt én versnelling als zorgondernemer!

Binnenkort is het weer zover: dan hebben we Andy Coomans opnieuw te gast voor zijn “Coach My Practice”-tweedaagse. Waarom deze opleiding in het leven werd geroepen? Er is ontzettend veel vraag naar! Als zorgprofessional gaan we bijna automatisch als zelfstandige aan de slag zonder dat we hiervoor opgeleid zijn.  Jij bent tegenwoordig, net als heel wat collega’s, enkel aan de slag als zorgwerker, en niet als zorgverlener. Dat gaat ongetwijfeld hand in hand met heel wat stress. ‘Coach My Practice’ is daarom in de markt gezet om de zorgondernemers ook echt tot zorgondernemers op te leiden. Andy Coomans geeft je met de nodige portie humor en plezier een ondernemende mindset mee, die ervoor zorgt dat je opnieuw meer plezier vindt in je werk en dat je de praktijk kan bouwen waar jij van droomt. Het volledige gesprek met Andy beluisteren? Dan kan via onderstaande YouTube-video. Meer weten over onze opleidingen met Andy Coomans? {{ vc_btn: title=Neem+dan+hier+een+kijkje%21&color=sky&link=url%3Ahttps%253A%252F%252Fsmarteducation.be%252Fdocenten%252Fandy-coomans%252F }}

Topsport en kinesitherapie: Paulien Couckuyt maakt de combinatie!

In onze laatste nieuwste aflevering van de SmartEducation Podcast, is olympiër Paulien Couckuyt te gast! Paulien vertelt over de combinatie kinesitherapie en topsport, en welke lessen ze hier voor zichzelf uit kan trekken. Daarnaast gaat ze dieper in op haar ambities voor de toekomst met het oog op het EK van 2022 en de olympische spelen in Parijs. Het volledige gesprek kan je alvast terugvinden op ons YouTube-kanaal (via de video hieronder), of je favoriete podcastkanaal. Check it out!

SmartEducation x Born in Africa – deel 3

Abigail Gouws opnieuw in de kijker Het einde van het jaar nadert, en naar goede gewoonte ontvangen we dan ook opnieuw nieuws van ons petekindje Abigail (Abby) Gouws. Uiteraard nemen we jullie ook graag verder mee in dit verhaal! Terwijl het schooljaar hier in België ongeveer halfweg is, was Abby de laatste maanden al druk in de weer met haar eindexamens. En één ding moet je haar nageven: ze is enorm gedreven om dingen bij te leren en is zeer passioneel over haar droom om arts te worden! Ze heeft ons dan ook trots laten weten dat ze geslaagd is voor haar eindexamens en ze nu halfweg in haar opleidingstraject is, wat een milestone! Voor lezers die bovendien nog niet op de hoogte waren van onze samenwerking met het ‘Born in Africa’ project raden wij zeker aan om eerst deel 1 en deel 2 te lezen. Het sociaal leven als dokter in spé Sinds onze laatste update heeft Abby niet veel vrije tijd meer gehad. Zoals hierboven vermeld, naderden de belangrijke deadlines, wat ervoor zorgde dat het sociaal leven even ‘on hold’ stond. Ze heeft de laatste maanden wel nog een week thuis kunnen spenderen maar desondanks haar gigantische liefde voor haar familie lag de focus thuis ook vooral op het studeren voor haar eindexamens. Abby’s theoretische opleiding Met het eind van haar derde jaar in zicht, stonden er nog 2 belangrijke modules op de planning voor Abby. Eerst en vooral stond er een module voor palliatieve zorgen op de planning, gevolgd door een module voor hematologie. In deze eerste, praktijkgerichte, module schaafde ze haar communicatieskills op de werkvloer bij. Ze kregen antwoord op vragen als: hoe breng ik slecht nieuws aan familie en hoe controleer ik mijn emoties bij een slechte afloop? Bij de cursus rond hematologie lag de focus opnieuw op het theoretische aspect. Een mooie wisselwerking! Abby's opleiding omgezet naar praktijk Nu ze in haar derde jaar zit, staat Abby versteld van hoe veel verantwoordelijkheid deze jonge studenten reeds hebben op de werkvloer. Er wordt steeds vaker van hun verwacht dat ze in staat zijn om zich te gedragen als afgestudeerde dokters en hier komt dan ook aardig wat bij kijken. In deze laatste fase van haar derde jaar lag de focus nog steeds enorm breed. Ze werken ter plekke met een systeem van klinische rotatie wat inhoudt dat studenten elke week wisselen tussen verschillende afdelingen in het ziekenhuis. Dit gaf Abby de kans om mee te draaien op de afdeling trauma, acute verzorging (met een focus op brandwonden), verloskunde en abdominale chirurgie. Verder kan ze haar praktische skills ook verder ontwikkelen op de universiteit met behulp van skill sessies. Tijdens haar lesblokken lag de focus ditmaal op zwangerschappen, gaande van het afnemen van zwangerschapstesten tot helpen bij de bevalling zelf.   Wil je op de hoogte blijven van Abby’s traject hou dan zeker onze blogs in de gaten! Wil je graag zelf meer lezen over het ‘Born in Africa’ project neem dan een zeker een kijkje op hun website.

Black Friday sale: -30% op onze PowerTalks

Op vrijdag 26 november is het weer Black Friday. Ook bij SmartEducation kunnen jullie profiteren van geweldige kortingen! Je kan genieten van -30% op één van onze aankomende PowerTalks. Deze actie geldt van donderdag 25/11, 18u tot zaterdag 27/11, 17u. Wees er dus op tijd bij! Het aanbod vinden jullie hieronder. AANBOD POWERTALKS -30% PowerTalk: De sportende schouder – van blessurepreventie over sportspecifieke revalidatie tot wedstrijdklaar zijn Docent: Ann Cools {{ vc_btn: title=INSCHRIJVEN&color=sky&size=sm&link=url%3Ahttps%253A%252F%252Fsmarteducation.be%252Fcursus%252Fpowertalk-de-sportende-schouder%252F%253Fplanned_course_id%253D186169%7Ctarget%3A_blank }} PowerTalk: Sportpsychologie voor kinesitherapeuten Docent: Barry Assen {{ vc_btn: title=INSCHRIJVEN&color=sky&size=sm&link=url%3Ahttps%253A%252F%252Fsmarteducation.be%252Fcursus%252Fpowertalk-sportpsychologie-voor-kinesitherapeuten%252F%253Fplanned_course_id%253D201619%7Ctarget%3A_blank }} PowerTalk: Calf complex injuries: from assessment to return to sport Docent: Colin Griffin {{ vc_btn: title=INSCHRIJVEN&color=sky&size=sm&link=url%3Ahttps%253A%252F%252Fsmarteducation.be%252Fcursus%252Fpowertalk-calf-complex-injuries-from-assessment-to-return-to-sport%252F%253Fplanned_course_id%253D201681%7Ctarget%3A_blank }} PowerTalk: Pijn bij en na kanker: toepassing van neuro-immunologie in de kinesitherapeutische behandeling Docent: Jo Nijs {{ vc_btn: title=INSCHRIJVEN&color=sky&size=sm&link=url%3Ahttps%253A%252F%252Fsmarteducation.be%252Fcursus%252Fpowertalk-pijn-bij-en-na-kanker%252F%253Fplanned_course_id%253D187276%7Ctarget%3A_blank }} PowerTalk : Neck Pain : Assessment, Rehab & Exercise Docent: Chris Worsfold {{ vc_btn: title=INSCHRIJVEN&color=sky&size=sm&link=url%3Ahttps%253A%252F%252Fsmarteducation.be%252Fcursus%252Fpowertalk-neck-pain-assessment-rehab-exercise%252F%253Fplanned_course_id%253D184769%7Ctarget%3A_blank }}

Dag van de ondernemer: daar horen cadeautjes bij!

Op vrijdag 19 november vieren we bij SmartEducation de Dag van de Ondernemer, en daar horen cadeautjes bij! We geven samen met SmartPractice 4 exemplaren van "Van Zelfstandige naar Ondernemer in 15 Uitdagingen" weg.🎁 Wil je je kans wagen? Onze Instagrampagina is de place to be! Zo kan je deelnemen: Volg @smarteducation.be & @smartpractice.be op Instagram👈 Tag in de reacties onder onze giveaway-post een vriend die misschien ook wel zijn/haar kans wil wagen op deze Dag van de ondernemer-giveaway. 💬 Herhaal stap twee zo vaak als je wilt, met elke unieke getagde vriend maak je een kans om te winnen! De winnaars worden willekeurig gekozen na het weekend. Ze worden bekendgemaakt in onze Instagram Story en krijgen een DM. Succes! 🍀 #dagvandeondernemer

Docente in de kijker: Podcast met Michelle Lyons

In de nieuwste aflevering van de SmartEducation Podcast, verwelkomen we met plezier Pelvic Health-experte en SmartEducation docente Michelle Lyons! In het kader van haar Masterclass 'Bowel Function, Beyond the Basics', schotelden we haar enkele prangende vragen voor. En om het met de woorden van Michelle te zeggen: "Het antwoord is altijd broccoli, oestrogeen, de bekkenbodem, of het hangt ervan af!" Het volledige gesprek kan je alvast terugvinden op ons YouTube-kanaal (via de video hieronder), of je favoriete podcastkanaal. Check it out!

SmartEducation x Born in Africa – deel 2

Het succesverhaal van Abigail Gouws gaat door We frissen jullie geheugen graag even opnieuw op. Links in beeld zien jullie Abigail – Abby – Gouws. Het project ‘Born in Africa’ gaf ons de kans om veelbelovende studenten financieel een duwtje in de rug te geven. Wij hebben de kans om Abby te financieren meteen gegrepen en zo werd  Abby een petekindje van SmartEducation en een deel van de familie. Wij zijn dan ook enorm trots dat Abigail het levende bewijs is geworden van het potentieel van het ‘Born in Africa’ project en kunnen anderen alleen aanraden om ons voorbeeld te volgen. Culturele verschillen Doorheen het jaar houdt Abby een dagboek bij en stuurt ze ons leuke foto’s, zodat wij op de hoogte blijven van haar leertraject en haar sociale leven. Extra opvallend in het dagboek: De culturele verschillen! Terwijl het gelovige hier stilaan op de achtergrond verdwijnt, lezen we in het dagboek talloze keren hoe dankbaar Abigail is voor de kansen die ze krijgt van ons en van God. Verder zijn we blij om te lezen dat ook aan de universiteit van Stellenbosch een gelijkaardig leertraject gevolgd wordt als hier in België. Abby’s opleiding aan de universiteit van Stellenbosch Na Abby’s eerste twee jaren van pure theoretische lessen is ze ondertussen begonnen met stages en schaaft ze zo haar praktische skills bij. Momenteel ligt de focus vooral op pediatrie, algemene interne geneeskunde en gezondheidszorg. Ze is zelf enthousiast over haar eerste praktijkervaring en vindt dit veel leerrijker dan de theoretische lessen. In de ziekenhuizen staan de studenten onder het toezicht van de doctors die hun steeds voorzien van nuttige feedback en tips. Abby is momenteel ongeveer halfweg in haar traject en heeft al veel geleerd. Dit maakt haar benieuwd naar wat er de komende 3 jaren nog op het programma staat en wat ze verder nog zal leren. In haar laatste jaren treedt de praktijk nog meer op de voorgrond en zal haar kennis verder exponentieel groeien. Wat naast studeren? Abby’s vrije tijd spendeert ze het liefst bij haar familie, ofwel thuis in The Crags, ofwel op uitstap in Kaapstad. Ze ziet haar familie niet vaak en nooit erg lang en is daarom enorm dankbaar als ze deze kans krijgt. Maar zelfs tijdens haar vakanties is Abigail vaak al in de weer met een volgende taak of een volgend project. Ze vindt het moeilijk om plots een week niets te doen omdat ze zo gewend is geraakt aan het harde studeren voor haar opleiding. Voor ons is het dan ook heel fijn om te lezen dat we een gemotiveerde student kunnen steunen om haar dromen waar te maken. Wil je op de hoogte blijven van Abby’s traject hou dan zeker onze blogs in de gaten! Wil je graag zelf meer lezen over het ‘Born in Africa’ project neem dan een zeker een kijkje op hun website. Onze eerste blog over Abby vind je trouwens hier terug

Docente in de kijker: Ann Vanbergen

Docente in de kijker: Ann Vanbergen is onze nieuwste podcastgast! Na een geslaagde eerste editie van haar opleiding 'Financieel beheer en Optimale Rendabiliteit voor Zorgondernemers', haalden we haar voor onze microfoon. Ann Vanbergen is docent accountancy aan de UC Leuven Limburg, en accountant en founder Checked & Balanced. Hierin breng ze meer dan 30 jaar ervaring samen als docent, dossierbeheerder in accountancykantoren, finance & controle in grote internationale groepen én ondernemer. Met Checked & Balanced ondersteunt ze (zorg)ondernemers in het financiële aspect van het uitbouwen van hun zaak. Het volledige gesprek met beluisteren? Dan kan via de YouTube-video onderaan, of via je favoriet podcastkanaal! Wil je graag meer te weten komen over Ann en haar opleidingen bij SmartEducation? {{ vc_btn: title=Neem+dan+hier+een+kijkje%21&color=sky&link=url%3Ahttps%253A%252F%252Fsmarteducation.be%252Fdocenten%252Fann-vanbergen%252F }} Alle andere podcastafleveringen kan je bovendien hier terugvinden.

“De basisopleiding echografie was een goede zet”

Het verhaal van kinesitherapeut Geoffrey Jans. In België is musculoskeletale echografie nog niet zo wijdverspreid onder kinesitherapeuten. Veel mensen gaan ervan uit dat deze onderzoeksmethode alleen is weggelegd voor radiologen. Bovendien is er ook nog geen sprake van musculoskeletale echografie in de nomenclatuur voor kinesitherapie. Dat zorgt voor een grote drempel onder kinesitherapeuten. En dat is jammer, vindt Geoffrey Jans, die sinds 2016 is afgestudeerd en sinds 2018 zijn eigen praktijk Jans Kinesitherapie runt. Hierbij legt hij zich samen met zijn collega toe op de behandeling van zowel sporters als niet-sporters d.m.v. algemene kinesitherapie, manuele therapie en dry needling. Ondanks de bovenvermelde bedenkingen ziet hij veel potentie in echografie. Dus schreef Geoffrey zich in voor de basisopleiding echografie. Kort daarna schafte hij zijn eigen echoapparaat aan. Hoe bevalt dat tot nu toe? We vroegen Geoffrey naar zijn eerste ervaringen met echografie. Vorig jaar bent u gestart met de basisopleiding Musculoskeletal Ultrasound van SmartEducation. Wat heeft u hiertoe doen besluiten? “Ik ben kinesitherapeut bij een voetbalclub en merkte dat het erg lang duurt voordat spelers weten waar ze aan toe zijn. Als er een spierletsel is, dient de voetballer eerst doorverwezen te worden naar de huisarts, dan naar de radioloog en dan pas terug naar mij voor een adequate behandeling na beoordeling van de echo. Het duurt soms wel een week voordat de correct afgestemde behandeling op de gestelde diagnose kan beginnen. Door de echo zelf uit te voeren, kan ik de patiënt veel sneller helpen. Als een speler op zaterdagavond last krijgt, weet hij maandag al waar het probleem zit en hoe lang het herstel in beslag zal nemen. Tenminste, als het echografisch opgespoord kan worden.” De opleiding bestaat uit drie levels, waarvan u het eerste level net heeft afgerond. Wat vond u van de opleiding? “De aanpak was heel goed: er waren goede docenten en er werd goed materiaal aangeboden. In korte tijd leerde ik wat echografie is, waarvoor het dient, hoe je de verschillende regio’s van het menselijk lichaam onderzoekt en welke pathologie daarbij hoort. We werkten in groepjes van twee á drie personen waarbij elk groepje eigen apparatuur ter beschikking had. De lesgever hielp de groepjes waar nodig nadat deze klassikaal de specifieke regio had leren scannen. Tijdens de opleiding heb ik zoveel mogelijk verschillende soorten apparatuur uitgeprobeerd om te kijken waar ik het fijnste mee werk. Sommige apparaten waren draagbaar, anderen hadden een touchscreen, noem maar op.” Uiteindelijk heeft u gekozen voor een Mindray DC-40. Daarmee bent u de eerste kinesitherapeut in België met dit apparaat via FysioSupplies. Hoe kwam u tot deze keuze? “Na de basisopleiding echografie heb ik mijn voorkeuren besproken met Nick Coenen van FysioSupplies. Hij heeft me vervolgens de DC-40 aanbevolen. Ik werd uitgenodigd in een Nederlandse praktijk om het toestel met eigen ogen te bekijken en uit te proberen. Daarnaast liet Nick mij een alternatief zien, een draagbaar echografie-apparaat. Nadat we samen de voor- en nadelen hadden afgewogen, viel mijn keuze toch op de Mindray DC-40. Vooral vanwege de professionele uitstraling en de lange levensduur van de onderdelen. Toen moest ik nog heel even wachten tot het apparaat in België geleverd kon worden. In de tussentijd kreeg ik een apparaat te leen zodat ik alvast kon starten met echografie. Echt een superservice!” U past echografie nu ongeveer een half jaar toe in uw praktijk. Waar gebruikt u deze onderzoeksmethode voornamelijk voor? “Echografie gebruik ik eigenlijk voor al mijn patiënten die daar belang bij hebben. Zo had ik laatst een patiënt die al geruime tijd last had van zijn schouder en vroeg of ik daar eens naar wilde kijken. Dan gebruik ik echografie om een eerste inschatting te maken wat er aan de hand is. Maar ik gebruik echografie ook vaak tijdens een behandelingstraject. De echo’s stellen mij in staat om de ontwikkelingen van de patiënt goed te volgen. Ik zie veel beter hoe het herstel gaat en kan duidelijk vertellen wanneer iemand weer kan starten met sportactiviteiten.” Wat heeft echografie u tot nu toe gebracht? “Ik merk dat het de kwaliteit van mijn behandelingen enorm verbetert. Als ik een echo maak, weet ik veel sneller welke behandelingen ik toe kan passen in functie van het beoogde herstel. Ik ben minder afhankelijk van de agenda’s van huisartsen, radiologen en andere specialisten, al ligt de effectieve diagnosering bij hen. Daarnaast geeft de echoapparatuur mijn praktijk een professionele uitstraling. Mensen die het apparaat zien staan, zijn zichtbaar onder de indruk. Zoiets zien ze normaal gesproken alleen in het ziekenhuis. Er zijn zelfs patiënten die speciaal naar mijn praktijk komen voor de echografie.” Meer informatie over echografie Wilt u ook echografie gaan aanbieden binnen uw kinesitherapiepraktijk? Meld u dan nu aan voor de basisopleiding van SmartEducation. De eerstvolgende opleidingen vinden plaats op 11 en 12 oktober 2021 in Gent en op 19 en 20 mei 2022 in Leuven. {{ vc_btn: title=Bekijk+hier+het+aanbod&color=sky&align=center&link=url%3Ahttps%253A%252F%252Fsmarteducation.be%252Fcursussen%252F%253Flabelfilter%253Dechografie }}

Docentes in de kijker: Dorien Hellings en Deborah Van Cauwenbergh

Gezelligheid troef in onze nieuwste podcastaflevering! Niet één, maar twee docentes te gast: dat zorgt voor heel wat goede tips and tricks en plezante fragmenten. Wil je graag het volledige gesprek met Dorien Hellings en Deborah Van Cauwenbergh bekijken of beluisteren? Je vindt het hieronder terug, of via je favoriete podcastkanaal! Wil je graag alles te weten komen over 'Pelvic Rehab for Women', de opleiding van Deborah, Dorien en Karen? {{ vc_btn: title=Hier+vind+je+alle+info%21&color=sky&link=url%3Ahttps%253A%252F%252Fsmarteducation.be%252Fcursus%252Fpelvic-rehab-for-women%252F }}

Docente in de kijker: Karen Dumon

Karen Dumon te gast in de SmartEducation Podcast! In het kader van haar opleiding 'Pelvic Rehab for Women', schotelden we haar een aantal vragen voor. Welke gouden tip heeft ze voor alle bekkenbodemtherapeuten? Hoe was het om een opleiding te maken en te doceren met één van haar collega's? Je komt het allemaal te weten in een nieuwe aflevering van de SmartEducation-podcast. De volledige video vind je hieronder terug, de podcastaflevering is te beluisteren via je favoriete podcastkanaal! PS: meer weten over de opleiding 'Pelvic Rehab for Women', of over The Pelvic Health Series? {{ vc_btn: title=Alle+info+vind+je+hier%21&color=sky&link=url%3Ahttps%253A%252F%252Fsmarteducation.be%252Fpelvic-health%252F }}

Docente in de kijker: Jo Gibson

Jo Gibson te gast in de SmartEducation Podcast! In het kader van haar opleiding 'The Shoulder: Steps to Success', schotelden we haar een aantal vragen voor. Welke gouden tips geeft ze mee aan kinesitherapeuten voor de behandeling van schouderletsels? Naar welk aankomend onderzoek kijkt Jo Gibson reikhalzend uit? Je komt het allemaal te weten in een nieuwe aflevering van de SmartEducation-podcast. De volledige video vind je hieronder terug, de podcastaflevering is te beluisteren via je favoriete podcastkanaal! I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Chronische Pediatrische Pijn: Wil je graag écht een blijvend verschil maken?

De rol van de kinesitherapeut in de behandeling van chronische pediatrische pijn. Een gastblog van Kelly Ickmans (Pain in Motion) Dagdagelijks naar school gaan; een sport beoefenen; muziek- of toneelschool volgen; ravotten met de kameraden; touwtje springen of dansen op de speelplaats. Het zijn stuk voor stuk bezigheden die we als Westerlingen als vanzelfsprekend beschouwen in het leven van onze kinderen en jongeren. We denken er niet bij na, we staan er niet bij stil, het lijkt de normaalste zaak van de wereld. Totdat een kind op een dag aangeeft dat het zo niet verder kan, dat het mama of papa ’s ochtends huilend smeekt om vandaag niet naar school te moeten gaan omdat de pijn het van hem overneemt en spelen met vriendjes de pijn alleen maar erger maakt. Ruim 35% van de kinderen en jongeren tussen 8 en 16 jaar heeft pijnklachten die 3 maanden of langer aanhouden. Ongeveer 5% ondervindt matige tot ernstige beperkingen in het dagelijks functioneren als gevolg van pijnklachten. Bovendien blijkt het medisch consumptiegedrag bij kinderen met chronische pijn al extreem hoog te zijn waarbij meer dan de helft van hen op regelmatige basis pijnmedicatie neemt en frequent een arts bezoekt omwille van de pijnklachten1. In deze blog wil ik aankaarten hoe belangrijk het probleem van chronische pijn bij kinderen is, maar vooral dat wij als kinesitherapeuten een veel grotere invloed kunnen hebben op het leven van deze kinderen en hun families dan we zelf misschien wel beseffen. Mijn partner, overigens ook een pijnexpert, zegt me wel eens: “De impact van wat jij in jouw werk doet is immens. Door kinderen met chronische pijn al in zo’n vroeg stadium van hun leven te helpen, zorg jij ervoor dat ze niet uitgroeien tot volwassenen met chronische pijn. Jij redt levens met jouw werk!” Van nature uit hebben we over allerlei zaken in het leven - bewust of onbewust - bepaalde ideeën en overtuigingen, en dat is voor pijn niet anders. Al heel vroeg in een mensenleven worden deze opvattingen gevormd vanuit de opvoeding, eigen ervaringen, de cultuur waarin je opgroeit, enzovoort. Die ideeën en overtuigingen over pijn kunnen heel onschuldig zijn en lijken (en dat zijn ze gelukkig meestal ook), maar ze kunnen in bepaalde gevallen uitmonden in nieuwe, krachtigere overtuigingen en gedragingen die pijn in stand kunnen houden. Tevens valt de impact van ouders, andere familieleden, leerkrachten, enz. op de pijnbeleving van een kind niet te onderschatten2. Eén van de allereerste onderdelen die erg voornaam blijkt in de behandeling van mensen die kampen met langdurige pijnklachten is het aanpakken van misvattingen over pijn. Dat doen we door in begrijpelijke taal uit te leggen wat er gebeurt wanneer iemand pijn heeft (cfr. de blogpost van collega Eva Huysmans). Pas nadien kan op wetenschappelijk onderbouwde wijze de weg naar herstel van het kind of de jongere worden ingeslagen. Maar hoe leg je zo een complex fenomeen als pijn nu in begrijpelijke taal uit aan een kind en zijn ouders? Wel, daarvoor ontwikkelden wij PNE4Kids3, een pijneducatieprogramma op maat van kinderen met bijhorend interactief spelbord (zie afbeelding). Ben je benieuwd naar hoe wij pijn uitleggen aan kinderen en hun ouders? En wil je daar zelf ook in getraind worden? Wil je praktische handvaten om kinderen en jongeren met chronische pijn te helpen revalideren? Kortom, kijk je er naar uit om binnenkort ook écht een blijvend verschil te maken in een jong leven? Wel dat kan! Want op donderdag 7 oktober 2021 ben ik samen met collega Emma Rheel te gast bij SmartEducation voor de opleiding ‘Chronische pediatrische pijn in de kinesitherapeutische praktijk’. Een opleiding waarin we dit alles op praktische wijze uit de doeken zullen doen. {{ vc_btn: title=Alle+info+vind+je+hier%21&color=sky&align=center&link=url%3Ahttps%253A%252F%252Fsmarteducation.be%252Fcursus%252Fchronische-pediatrische-pijn-in-de-kinesitherapeutische-praktijk%252F }} Referenties Huguet A, Miro J. The severity of chronic pediatric pain: an epidemiological study. J Pain. Mar 2008;9(3):226-236. Palermo TM, Chambers CT. Parent and family factors in pediatric chronic pain and disability: An integrative approach. Pain. 2005;119(1-3):1-4. Pas R, Meeus M, Malfliet A, et al. Development and feasibility testing of a Pain Neuroscience Education program for children with chronic pain: treatment protocol. Brazilian journal of physical therapy. May - Jun 2018;22(3):248-253.

Welkom, Kelly en Emma!

Ontmoet Kelly Ickmans en Emma Rheel, onze gloednieuwe SmartEducation-docentes. Al sinds enkele jaren kan SmartEducation voor opleidingen rond chronische pijn rekenen op een samenwerking met de onderzoeksgroep Pain in Motion. Vanaf september wordt dat aanbod uitgebreid met nieuwe opleidingen én nieuwe docenten. Nieuw in ons docententeam: Kelly Ickmans en Emma Rheel! Kelly en Emma zullen samen instaan voor de opleiding ‘Chronische pediatrische pijn in de kinesitherapeutische praktijk’, waarin ze kinesitherapeuten enerzijds meer kennis rond chronische pijn bij kinderen willen bijbrengen, maar hen anderzijds ook handvaten aanreiken voor de dagelijkse praktijk. Na het volgen van deze opleiding zal je in staat zijn om pijneducatie op maat aan te bieden aan kinderen en hun ouders voor te bereiden op daaropvolgende onderdelen van de revalidatie. “Ik doe wat ik doe, iedere dag, opdat kinderen met pijn opnieuw kind kunnen zijn”, is niet voor niets het levensmotto van Kelly Ickmans. Zelf is ze parttime Postdoctoraal Onderzoeker en parttime praktiserend kinesitherapeut in het Universitair Ziekenhuis Brussel, waar ze volwassenen en kinderen met chronische pijn behandelt. Binnen de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion leidt ze de onderzoekslijn naar pediatrische pijn (PiMkids). Ook bij Emma Rheel groeide de interesse in het werken met kinderen doorheen de jaren, dankzij verschillende stages binnen de opleiding kinesitherapie en het leiderschap in de scouts. Daarnaast wakkerde haar masterscriptie over de invloed van elektronica op de fijnmotorische ontwikkeling bij kleuters haar interesse alleen maar op. Sinds oktober 2018 is ze ook aan de slag als doctoraatsonderzoeker binnen Pain in Motion. Haar onderzoek richt zich op de rol van afleiding, pijnwetenschappelijke educatie en de rol van ouders in het begrijpen van veranderingen in het pijn en angstgeheugen van kinderen met chronische pijn. We zijn dan ook heel blij dat we deze twee expertes ter zake bij SmartEducation mogen verwelkomen! Alle informatie over hun opleiding ‘Chronische pediatrische pijn in de kinesitherapeutische praktijk’ kan je hier terugvinden. {{ vc_btn: title=Lees+er+alles+over%21&color=sky&align=left&link=url%3Ahttps%253A%252F%252Fsmarteducation.be%252Fcursus%252Fchronische-pediatrische-pijn-in-de-kinesitherapeutische-praktijk%252F }}

Neurowetenschappelijke pijneducatie in de behandeling van chronische pijn

Kwaliteitsvol schilderwerk vereist een goede primer! Een gastblog van docente Eva Huysmans, doctoraatsonderzoeker Pain in Motion en fysiotherapeut binnen de chronische pijnrevalidatie UZ Brussel. Elke kinesitherapeut, en bij uitbreiding zorgverstrekker, is er al wel eens mee in aanraking gekomen, chronische pijn is wereldwijd één van de belangrijkste redenen om medische zorg te zoeken. De nood aan interventies om deze klachten effectief aan te pakken is dan ook hoog. Echter, gezien de complexiteit van chronische pijnklachten, kan het aanbieden van een kwaliteitsvolle en passende behandeling voor elke patiënt een grote uitdaging zijn. Inderdaad, net zoals bij vele aandoeningen, is er geen one-size-fits-all oplossing, maar dient men op zoek te gaan naar een specifieke aanpak op maat van elke individuele patiënt. Aangezien chronische pijn een uitgesproken biopsychosociaal karakter heeft, dient de behandeling ervan niet alleen te focussen op biomedische en/of biomechanische aspecten, maar evenzeer op psychosociale en contextuele factoren. Om dit mogelijk te maken is allereerst een doorgedreven biopsychosociale intake nodig, waarvoor Wijma et al. (2016) een framework opstelden, die de therapeut de nodige handvaten zal geven om zijn/haar therapie vorm te geven1. Hoewel de bewustwording rond het belang van een biopsychosociale aanpak alsmaar groeit in de (para)medische wereld, zijn patiënten en de mens in het algemeen van oudsher geneigd om naar louter biomedische verklaringen te zoeken voor klachten.  Dit is echter geen ideale ingesteldheid voor de aanvang van een biopsychosociaal revalidatieprogramma voor chronische pijn. Om die biomedisch-georiënteerde gedachtegang bij te sturen kan men neurowetenschappelijke pijneducatie (PNE) aanbieden die het belang van een biopsychosociale aanpak duidt voor de patiënt. Zo kan men als het ware de patiënt gaan primen – voorbereiden – op een biopsychosociaal behandelprogramma, waardoor de eventuele weerstand ten aanzien van dit laatste zal afnemen en de kans op een succesvolle revalidatie stijgt. Watson et al. publiceerden in 2019 een systematische review rond de effectiviteit van PNE bij mensen met chronische musculoskeletale pijn2. Zij concludeerden dat PNE op zich reeds leidt tot verbeteringen op vlak van pijn, functioneren, catastroferen en bewegingsangst, maar dat de effecten nog toenemen wanneer de educatie gecombineerd wordt met andere gepaste therapiemodaliteiten. PNE dient dus gezien te worden als een eerste voorbereidende stap voor een biopsychosociaal behandelprogramma, en niet als een alleenstaande interventie. Om een succesvolle toepassing van PNE te garanderen dient de therapeut in kwestie goed opgeleid te zijn in het geven van pijneducatie, inclusief communicatietechnieken (e.g., motivational interviewing3). Ook inhoudelijk is een brede (toegepaste) achtergrondkennis rond de neurofysiologie van pijn onontbeerlijk. De therapeut zal immers de educatie moeten gaan individualiseren op maat van de patiënt, zodat deze laatste zich ook echt eigen voelt met de theoretische materie, en op deze manier een verklaring krijgt voor zijn of haar pijn en eventuele andere klachten. Hoewel elk revalidatieprogramma voor chronische pijn er anders kan uitzien naargelang de noden van de individuele patiënt, kan nagenoeg elke patiënt met chronische pijn baat hebben bij een zekere mate van (geïndividualiseerde) PNE ter voorbereiding voor de rest van zijn/haar revalidatie. Louw et al. introduceerden hiervoor het principe “PNE+” waarbij men uitgaat van pijneducatie als primer voor de verdere behandeling en nadien op basis van de informatie verkregen uit de biopsychosociale intake een gepast programma met verschillende therapie-elementen gaat aanbieden4. Tijdens het gehele revalidatieprogramma kan er vervolgens teruggegrepen worden naar de inhoud van de pijneducatie om het biopsychosociale karakter van de chronische pijnklachten verder te bekrachtigen en de opbouw van de therapie te duiden voor de patiënt. Onderstaande figuur geeft een idee van wat de verdere biopsychosociale behandeling van chronische pijn nog allemaal kan inhouden. Ben je geïnteresseerd op de opleiding van Eva Huysmans bij te wonen? Op 11 maart is ze, samen met Jo Nijs, bij ons te gast voor een Praktijkdag Pijneducatie! {{ vc_btn: title=Hier+lees+je+er+alles+over%21&color=sky&align=center&link=url%3Ahttps%253A%252F%252Fsmarteducation.be%252Fcursus%252Fpraktijkdag-pijneducatie%252F }} Wijma AJ, van Wilgen CP, Meeus M, Nijs J. Clinical biopsychosocial physiotherapy assessment of patients with chronic pain: The first step in pain neuroscience education. Physiotherapy theory and practice. 2016;32(5):368-384. Watson JA, Ryan CG, Cooper L, et al. Pain Neuroscience Education for Adults With Chronic Musculoskeletal Pain: A Mixed-Methods Systematic Review and Meta-Analysis. The Journal of Pain. 2019;20(10):1140.e1141-1140.e1122. Nijs J, Wijma AJ, Willaert W, et al. Integrating Motivational Interviewing in Pain Neuroscience Education for People With Chronic Pain: A Practical Guide for Clinicians. Physical therapy. 2020;100(5):846-859. Louw A, Schmidt S, Puentedura E, Zimney K. Pain Neuroscience Education - Teaching People About Pain. 2nd ed. Minneapolis, USA: OPTP; 2018.

Docente in de kijker: Hanne Manshoven

Meet Hanne Manshoven, onze gloednieuwe docente binnen The Pelvic Health Series, én meteen ook de enige vroedvrouw in ons SmartEducation-docententeam. Samen met Tessy Boedt kunnen we op haar rekenen voor de opleiding 'Healthy, Fit and Informed Pregnant'. Hoe verloopt voor haar de samenwerking met pelvische kinesitherapeuten, en wat zijn de sterktes hiervan? Welke tips zou ze meegeven aan iedere kinesitherapeut én aan haar patiënten? Je komt het allemaal te weten in een nieuwe aflevering van de SmartEducation-podcast. De volledige video vind je hieronder terug, de podcastaflevering is te beluisteren via je favoriete podcastkanaal! PS: Wil je Hanne en Tessy graag live aan het werk zien? Alle info over hun opleiding 'Healthy, Fit and Informed Pregnant' vind je hier.

PhysioVelo 2021: Bart Govaerts in de kijker!

Bart Govaerts (MSc. Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie) stond mee aan de basis van de professionalisering van de blessurepreventie binnen het Lotto-Soudal Pro Tourteam. Vijf jaar lang maakte hij deel uit van het peloton, waarna hij besloot zich volledig te focussen op de oprichting van een eigen praktijk T-care te Heist-op-den-Berg. Hier is hij actief in de blessurepreventie en krachttraining van talrijke (professionele) wielrenners. Vanaf september zal Bart Govaerts ook deel uitmaken van het SmartEducation docententeam! Op 23 en 24 september 2021 zal hij namelijk mee ons topevent ‘PhysioVelo‘ kleuren, tijdens de opleidingsdag "Screening & Prevention - Setting up Prehab for Success". In het kader daarvan haalden we Bart alvast voor onze camera en podcastmicrofoon, en dat leverde een erg boeiende podcastaflevering op! Het volledige gesprek is hieronder terug te vinden, én te beluisteren via je favoriete podcastkanaal! Wil je Bart Govaerts in september graag aan het werk zien, reserveer je PhysioVelo-plaatsje dan tijdig! {{ vc_btn: title=Hier+vind+je+alle+info%21&color=sky&align=center&link=url%3Ahttps%253A%252F%252Fsmarteducation.be%252Fcursus%252Fphysiovelo-screening-prevention%252F }}

SmartEducation x Born in Africa – deel 1

Het succesverhaal van Abigail Gouws  Ontmoet Abigail – Abby – Gouws! Abby is een jonge dokteres-in-spe, die momenteel haar studies geneeskunde afrondt aan de universiteit van Stellenbosch. Dankzij het prachtige project Born in Africa, krijgen we bij SmartEducation de kans haar een financieel duwtje in de rug te geven richting haar droomjob. Iets wat we iedereen kunnen aanraden!   Abigail, of Abby zoals ze bekend staat onder haar leeftijdsgenoten, is afkomstig uit de gemeenschap in The Crags waar ze thuis opgroeide met haar moeder, vader en oudere broer. Toen ze afstudeerde van de middelbare school als op één na beste leerling van haar jaar, droomde ze ervan om naar de Universiteit van Stellenbosch te gaan, waar ze zich voor verschillende studies aanmeldde. Intussen is ze met succes haar opleiding Geneeskunde aan het volbrengen.  Born in Africa De rol van ‘Born in Africa’ hierin is absoluut niet te onderschatten. Born in Africa is een non-profit organisatie, actief in achtergestelde gebieden rond Plettenberg Bay, Zuid-Afrika. Daar zetten ze zich in voor de educatieve ontwikkeling van kansarme kinderen. Een degelijke opleiding biedt namelijk heel wat oplossingen voor deze kinderen en stelt hen in staat om uit hun thuissituaties te geraken - vaak gedomineerd door armoede, misbruik en werkloosheid. Door deze kinderen de kans te geven om een degelijke opleiding te volgen, hoopt Born in Africa ook hun kansen op de arbeidsmarkt te verhogen. Bij SmartEducation staan we uiteraard helemaal achter dit initiatief, en we zijn alvast heel blij dat we ook met onze bijdrage een wereld van verschil voor Abby kunnen maken! SmartEducation x Born in Africa is alvast een absoluut succes, wat ons betreft! Meer weten over dit project? Neem zeker een kijkje op hun website. 

PhysioVelo 2021: Karolien Rector in de kijker!

Meet Karolien Rector! We kunnen al enkele jaren op Karolien rekenen voor onze opleidingen rond sportvoeding, maar op 24 september zal ze mee ons topevent ‘PhysioVelo‘ kleuren, tijdens de opleidingsdag 'Nutrition in sports & rehab - evidence on your plate‘. In het kader daarvan haalden we haar alvast voor onze camera en podcastmicrofoon, en dat leverde een erg boeiende aflevering op! Het volledige gesprek is hieronder én te beluisteren via je favoriete podcastkanaal! Wil je Karolien Rector in september graag aan het werk zien, reserveer je PhysioVelo-plaatsje dan tijdig! {{ vc_btn: title=Hier+vind+je+alle+info%21&color=sky&align=center&link=url%3Ahttps%253A%252F%252Fsmarteducation.be%252Fphysio-velo%252F }}

7 social media tips voor jouw zorgpraktijk

Til je social media naar een hoger niveau! 30 juni is World Social Media Day! Sociale media is absoluut niet meer weg te denken uit ons leven, en het wordt dus alsmaar belangrijker om hier ook met je zorgpraktijk op in te spelen. Wist je dat 93% van de online shoppers eerst social media checkt, vooraleer ze een aankoop doen? Kan tellen! Dan kunnen we ook verwachten dat potentiële patiënten eerst via die social media op zoek gaan naar informatie vooraleer ze een afspraak inplannen. Je kan dit dus maar beter op orde hebben! Hieronder vind je alvast 7 handige tips om social media optimaal in te zetten in jouw zorgpraktijk. 1. Ken je doelgroep: meten is weten Vooraleer je jouw social media posts de wereld instuurt, is het belangrijk om te weten wie ze te zien krijgt. Stel jezelf de vraag wie je doelgroep is: waar wonen ze? Hoe oud zijn ze? Wat zijn hun interesses? Wanneer zijn ze online? Als je goed weet wie je volgers zijn, kan je ook je content hierop afstemmen. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Met een businessaccount heb je alvast toegang tot alle bezoekersstatistieken van je Instagram- en Facebookaccount. Hier vind je al heel wat waardevolle informatie terug! 2. Kies de juiste kanalen Op welke social mediakanalen moet je actief zijn? Op diegene die jouw doelgroep gebruikt! Let wel op dat je je verschillende kanalen ook zelf kan opvolgen. Weet je niet welke kanalen voor jouw praktijk het meest geschikt zijn? Hieronder lijsten we voor jou de populairste opties en hun kenmerken op: Facebook is nog steeds het grootste social mediaplatform met maar liefst 6,9 miljoen actieve Belgische gebruikers. Hier kan iedere zorgondernemer dus ongetwijfeld zijn/haar doelgroep bereiken. Ga je graag visueel aan de slag? Dan is Instagram jouw place to be. Ideaal voor foto en video in verschillende formats, zonder al te lange copy erbij. Twitter is handig om snel en kort te communiceren. Tweets zijn hierbij best makkelijk deelbaar zijn en worden op die manier snel verspreid. YouTube is het perfecte kanaal om langere video’s, how-to’s, of promotievideo’s te delen. Maak hier zeker gebruik van ‘afspeellijsten’, zodat je abonnees door het bos de bomen zien! LinkedIn is er voor merken die met hun zakelijke partners communiceren, denk hierbij aan updates over je bedrijf of openstaande vacatures. Ludieke, speelse content of video’s? Die stuur je het best de wereld in via Snapchat of Tiktok. Hierbij bereik je voornamelijk een jonger doelpubliek. Pinterest is er voor merken waarbij design en esthetiek centraal staan en is ook een visuele zoekmachine die gebruikt wordt als inspiratiebron. 3. Maak er iets persoonlijks van Mensen kopen van mensen. Gebruik de social media in jouw zorgpraktijk dus niet enkel om promotie te maken, maar ga aan de slag met beelden ‘achter de schermen’ en beelden van je collega’s. Op die manier leren je patiënten jou én je praktijk kennen. Wordt er gereageerd op je social media posts? Ga dan in interactie! Wees dankbaar voor positieve reacties of beantwoord eventuele praktische vragen. Je volgers zullen zich welkom voelen! 4. Ga aan de slag met een contentkalender Planning is key! Door je content op voorhand in te plannen in je contentkalender, zie je minder snel kansen over het hoofd én heb je een duidelijke deadline wanneer de content klaar moet zijn. Zo blijf je structureel bezig en behoud je het overzicht van welke posts, wanneer verschijnen. 5. Geef je copy de nodige aandacht Springt je beeld in het oog? Dan zullen je volgers ook je onderschrift lezen. Denk hierbij goed na over welke taal en welke schrijfstijl je wil gebruiken. Houd hierbij je doelpubliek in je achterhoofd, maar zorg dat de schrijfstijl ook bij je eigen praktijk aansluit. Houd uiteraard ook rekening met het kanaal waar je post: op Instagram mag het korter, omdat de focus op de foto of video ligt. Tip: schrijf hier zoals je spreekt en maak gebruik van emoji’s. Dat maakt de tekst vlot leesbaar. Op LinkedIn mag het dan weer wat zakelijker en formeler. Vergeet anderen niet te taggen en af en toe te experimenteren met #hashtags. 6. Haak in op de actualiteit Weet je even niet meer wat je op je social mediakanalen moet posten? Neem een kijkje in de inhaakkalender. Zo kan je op 23 juli inspelen op de start van de Olympische Spelen, of op 4 oktober iets voorbereiden voor dierendag. Weet wat er leeft onder je doelgroep en speel hier op in! 7. Maak gebruik van handige (en gratis) tools Er bestaan heel wat handige (en gratis) social mediatools: je kan je content inplannen via Facebook Creator Studio, visueel aantrekkelijk maken in Canva of analyseren via Buffer. Met deze tools bespaar je tijd én optimaliseer je jouw accounts. Win win! Met bovenstaande tips kan je zeker al aan de slag om de social media van jouw zorgpraktijk naar een hoger niveau te tillen. Wil je graag nog meer kunnen inzetten op jouw sociale media? Dan zijn onderstaande opleidingen misschien wel iets voor jou! Social Media voor jouw zorgpraktijk Ontwerpen met Canva: een visuele identiteit voor jouw zorgpraktijk

Karolien Rector: Sportvoeding op reis

Een gastblog van docente Karolien Rector. Reizen is voor vele sporters een belangrijk onderdeel van hun leven. Sportvoeding op reis is echter niet altijd een evidentie. Je krijgt vaak namelijk te maken met vreemde voedingsgewoonten en ongebruikelijke voedingsmiddelen. Deze verandering van sportvoeding op reis zorgt nu en dan voor spijsverteringsproblemen en prestatieverlies. Soms heb je geluk en wordt het voedsel op jouw sporteisen afgestemd door het hotel of de organisatie. Doorgaans is dit echter niet het geval en moet je als sporter zelf kunnen zorgen voor een toereikende, aangepaste sportvoeding op reis. Volgende richtlijnen kunnen je hierbij helpen: Plan vooruit en overleg Voorkomen is altijd beter dan genezen. Neem contact op met collega-sporters of coaches die reeds eerder de reisbestemming hebben bezocht. Contacteer de organisatie en vraag welke voorzieningen er aanwezig zijn in het hotel en in de omgeving. Tracht zoveel mogelijk op voorhand de gewenste maaltijden te plannen en informeer in je hotel en op restaurant of ze rekening willen houden met jouw wensen. Vaak wil men in de keuken voor sporters zeker wat aanpassingen doen. Dit kan al heel wat ongewenste verassingen vermijden. Eet en drink voldoende on the road Als je lang onderweg bent naar je bestemming, vergeet dan zeker niet voldoende te eten en te drinken. In een vliegtuig verlies je extra vocht door de droge lucht en wijzigen je normale eetmomenten. Ook een verandering van tijdzone brengt een extra belasting met zich mee. Neem voldoende drank mee tijdens langere vluchten en vermijd alcoholische dranken. Deze werken vochtafdrijvend. Neem eigen voedingsmiddelen mee Het is nuttig om voedingsmiddelen mee te nemen naar locaties waar het niet mogelijk is om je favoriete voeding te verkrijgen. Hierdoor kan je dezelfde voedingsmiddelen en maaltijdroutine aanhouden zoals thuis. Handige koolhydraatrijke voedingsmiddelen om mee te nemen op reis: Cornflakes en muesli in combinatie met gedroogd melkpoeder Mueslirepen, energierepen, gels, gedroogd fruit Rijstwafels Jam, honing Vloeibare maaltijdvervangers Zeker: je eigen sportdank en recovery shake in poeder vorm Hou rekening met je omgeving Ook je voedingsbehoeftes kunnen aanzienlijk veranderen wanneer je op een vreemde locatie gaat sporten. Trainings- of wedstrijdbestemmingen zijn vaak op hoogte, in hoge temperaturen of onder een hoge luchtvochtigheidsgraad. Al deze factoren hebben een invloed op de voedingsbehoeftes, zoals een hoger koolhydraatverbruik en meer vochtverlies. Wat je eet en drinkt tijdens deze reizen moet natuurlijk deze verliezen compenseren. Monitor zoveel mogelijk je vochtbalans (o.a. via de controle van je urine) en energieverbruik om tijdig tekorten te kunnen opvangen. Besteed veel aandacht aan voedingshygiëne Iedereen kent wel verhalen van sporters die perfect voorbereid naar de wedstrijdlocatie afreisden om vervolgens erg ziek te worden door een bacterie of andere besmetting in de voeding. Op reis ben je vaak afhankelijk van wat er geserveerd wordt in het vliegtuig, de trein, op hotel of restaurant. Informeer je uitvoerig over de voedingshygiëne ter plaatse vòòr je vertrekt. Zo moet het vooraf duidelijk zijn of je kraantjeswater kan drinken, moet koken of dat je flessenwater dient te gebruiken. Ben je niet zeker, gebruik dan steeds flessenwater, zelfs om je tanden mee te poetsen. ​Neem geen risico op dit vlak. Ook te vermijden zijn: Ongepeld fruit en vruchten Voeding dat je koopt bij kraampjes, zoals ijsjes Rauwkost gewassen met besmet water. Neem enkel gekookte of gestoomde groenten. Vlees of vis dat gedeeltelijk rauw is Wanneer diarree of braken toch voorkomen Word je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch ziek, volg dan deze richtlijnen: Vul je vocht en elektrolyten voldoende aan Gebruik zeker flessenwater Gebruik eventueel ORS (Oral Rehydration Solution) bij serieuze uitdroging Kies licht verteerbare voeding zoals droge crackers of beschuiten, wit brood of rijst Mijd zeker vette voeding, melkproducten en alcohol tot de diarree over is Karolien Rector (sportdiëtiste) specialiseerde zich na haar studies diëtiek en gezondheidswetenschappen (masteropleiding) in de sportdiëtiek in Nederland en Zwitserland (Lausanne, IOC-diploma). Karolien is werkzaam in enkele multidisciplinaire (sport)praktijken (GRIT Belgian Sports Clinic – Leuven, Motion to Balance – Genk, Groep Sam – Bree). In haar praktijk komen zowel topsporters als hobbysporters over de vloer. Momenteel werkt ze voor KRC Genk, Union Saint Gilles, de topsportschool Tennis Vlaanderen, De Red Panters, Womens Football Academy,… .   Bezoek haar website hier. Ben je geïnteresseerd op de dagopleiding van Karolien Rector bij te wonen? Op 24 september is ze bij ons te gast voor "PhysioVelo : Nutrition in sports & rehab - evidence on your plate". {{ vc_btn: title=Alle+info+vind+je+hier%21&color=sky&align=center&link=url%3Ahttps%253A%252F%252Fsmarteducation.be%252Fcursus%252Fphysiovelo-nutrition%252F%253Fplanned_course_id%253D182245 }}

PhysioVelo2021: Joris Verreydt in de kijker!

Meet Joris Verreydt! We kunnen al enkele jaren op Joris rekenen voor onze opleidingen inspanningsfysiologie en bikefitting, maar op 23 en 24 september zal hij mee ons topevent 'PhysioVelo' kleuren, tijdens de opleidingsdag 'Screening & Prevention - Setting up Prehab for Success'. In het kader daarvan haalden we hem alvast voor onze camera en podcastmicrofoon, en dat leverde een erg boeiende aflevering op! Het volledige gesprek is hieronder én te beluisteren via je favoriete podcastkanaal! Wil je Joris in september graag aan het werk zien, reserveer je PhysioVelo-plaatsje dan tijdig! {{ vc_btn: title=Hier+vind+je+alvast+meer+info%21&color=sky&align=center&link=url%3Ahttps%253A%252F%252Fsmarteducation.be%252Fphysio-velo%252F }} Joris Verreydt (MSc. Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie met specifieke expertise in sportrevalidatie en manuele therapie) heeft zich vanuit zijn ervaring als competitief wielrenner en kinesitherapeut bij Bakala Academy ontwikkeld tot expert bikefitting. Nadien heeft hij Wolf Performance opgericht en momenteel is hij één van de toonaangevende personen voor bikefitting in België en in het buitenland. Hij heeft ervaring met profrenners van verschillende World Tour ploegen zoals Lotto-Soudal, Ineos Grenadiers, Belgian Cycling, enz. evenals vele recreatieve atleten. Hij is lid van het wetenschappelijk  panel van het IBFI (International Bike Fitting Institute). Vanuit zijn achtergrond als kinesitherapeut heeft hij specifieke interesse in het effect van het functioneren van het lichaam naast de fiets op de specifieke fietsbeweging.

PhysioVelo 2021: Hendrik Bollen in de kijker!

Meet Hendrik Bollen! Op 23 en 24 september zal hij mee ons topevent 'PhysioVelo 2021' kleuren, tijdens de opleidingsdag 'Science of Training - Finetuning for Health and Performance'. In het kader daarvan haalden we hem alvast voor onze camera en podcastmicrofoon, en dat leverde een erg boeiende aflevering op! Te vinden op YouTube, of onderaan deze pagina én te beluisteren via je favoriete podcastkanaal! Hendrik is MSc. Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie met specifieke expertise in sportrevalidatie en manuele therapie en eveneens in het bezit van een MSc. Bewegingswetenschappen, met specifieke expertise in testing en training. Als trainer/sportkinesitherapeut heeft hij zich verder gespecialiseerd in de bewegingsanalyse van verschillende sporten evenals het opstellen van kracht - en uithoudingstrainingen zowel voor recreatieve als professionele atleten. Hij is werkzaam bij Wolf Performance te Leuven. Wil je hem in september graag aan het werk zien, reserveer je PhysioVelo-plaatsje dan tijdig! {{ vc_btn: title=Hier+vind+je+alvast+meer+info%21&color=sky&align=center&link=url%3Ahttps%253A%252F%252Fsmarteducation.be%252Fcursus%252Fphysiovelo-science-of-training%252F%253Fplanned_course_id%253D182313 }}

Benoy Mathew: Understanding FAI Syndrome

Een gastblog van docent Benoy Mathew. Historically, most hip osteoarthritis (OA) was generally thought to be ‘wear and tear’ or idiopathic in origin. For the last 15 years, there has been suggestion that development of idiopathic hip OA could be, partly, explained by structural abnormalities in femur and acetabulum. One of the common morphological variations, Femoro - Acetabular Impingement (FAI) has been increasingly recognised as a source of hip and groin pain in the active population. Over time, it has been hypothesised that these morphological variations can put stress on hip joint and could lead to degenerative changes in certain high-risk individuals. The prevalence of radiological FAI is a common finding in asymptomatic active individuals (1). Three types of morphological variations have been described in FAI: Cam, Pincer and mixed. Fortunately, very few develop clinical symptoms and current evidence does not support prophalytic screening for FAI in the asymptomatic population (2). A radiological finding of FAI is not sufficient for the diagnosis of FAI, since it is a clinical diagnosis, based on clinical history, physical examination and relevant imaging. So, how do you define symptomatic FAI? A recent consensus meeting defined FAI as “ a clinical entity in which a pathological mechanical process causes hip pain when morphological abnormalities of the acetabulum and/or femur, combined with vigorous hip motion (especially at the extremes), lead to repetitive collisions that damage the soft-tissue structures within the joint itself. ” (3). Let us examine some contributing factors which have been linked with the aetiology of FAI in the active population. Genetic Factors It has been reported that the relative risk of having a cam or pincer deformity in siblings of patients with cam or pincher type FAI is nearly three times (4). Another study had shown that the morphological evidence of FAI was more common in white women as compared to Chinese women (5). Further, the prevalence of cam deformity is higher in men compared with women (6).  These studies suggest there could be a genetic influence, leading to the development of FAI. Developmental Factors It has been shown that cam-type deformity develops around the age of 10-12 years (7) and does not progress after the closure of the growth plate in the athletic population (8). Therefore, one can assume that cam type deformity is related to skeletal development. Further, there is a link between training intensity and frequency with the radiological signs of FAI.  Athletes with excessive participation in high-impact athletic activities such as football, ice hockey and basketball during adolescence when the skeleton is maturing have a higher incidence of FAI (9-11). It is believed that the high shear forces at the antero-superior head-neck junction of the growing hip leads to changes in the shape of the growth plate. Morphological Variations Individuals with restricted hip internal rotation have a higher risk of developing hip pain (12). The combination of a cam deformity along with restricted hip internal rotation can increase the likelihood of symptomatic FAI in the athletic population (13). Decreased range of motion, especially hip internal rotation may subject the hip stabilisers to greater stress, leading to soft tissue damage (14). Other morphological factors such as femoral anteversion, torsion and neck-shaft angles and variation in acetabular anatomy can also contribute to the appearance of clinically symptomatic impingement (15). Cumulative Overload FAI is a motion-dependent process and is linked with the musculo-skeletal loading on the hip joint, which is directly related to the physical activities undertaken by the athlete. People who are involved in sports which involve vigorous hip motion (especially end-range flexion and internal rotation) are more likely to develop clinical FAI, in the presence of cam or pincer type morphology (16). Athletes who trained four or more times per week had higher incidence of cam-type FAI than those who trained three or less times (11). Sports such as football and ice-hockey that involve extreme ranges of hip motion and high impact movements have a higher incidence of FAI (17). Figure 1- Multi-factorial Aetiology of Symptomatic FAI Conclusion The mechanism leading to the clinical syndrome of FAI in certain individuals is not currently well understood. As a clinician, it is important to understand the multi-factorial nature of FAI (Figure 1), while evaluating an active patient with chronic hip related groin pain. At this point of time, there are no high-quality trials on conservative management of FAI. Based on current evidence, it is hypothesised that radiological changes of FAI develop during adolescence due to repetitive and intense loading, especially during extreme range of motion (17). However, the current evidence is not decisive and further high quality studies are needed to understand this complex condition. I hope you found this short blog useful in understanding FAI and thanks for reading, Ben Ben works as an MSK Extended Scope Practitioner in the NHS and also in private practice. He has developed special interest in treating overuse lower limb pathologies, running injuries and chronic hip and groin patients. He is passionate about application of research in clinical practice and is involved in regular teaching nationwide on multiple lower limb courses. Twitter @function2fitnes Curious for more? Come join us for Benoy Mathews course 'The Adult Hip Patient' in September! {{ vc_btn: title=Find+out+all+about+it&color=sky&link=url%3Ahttps%253A%252F%252Fsmarteducation.be%252Fcursus%252Fthe-adult-hip-patient%252F }} References Laborie L, Lehmann T, Engesæter I, et al. (2011). Prevalence of radiographic findings thought to be associated with femoro-acetabular impingement in a population-based cohort of 2081 healthy young adults. Radiology, 260(2), 494–502. Anderson et al. (2015). Radiographic Abnormalities Common in Senior Athletes With Well-functioning Hips but Not Associated With Osteoarthritis. Clin Orthop Relat Res, DOI 10.1007/s11999-015-4379-6. Sankar WN, Nevitt M, Parvizi J, et al. (2013). Femoro-acetabular impingement: defining the condition and its role in the pathophysiology of osteoarthritis. J Am Acad Orthop Surg, 21 (Suppl 1): S7–15. Pollard TC, Villar RN, Norton MR, Fern ED, Williams MR, Murray DW, et al. (2010). Genetic influences in the aetiology of femoro-acetabular impingement: a sibling study. J Bone Joint Surg Br, 92, 209–16. Dudda M, Kim YJ, Zhang Y, Nevitt MC, Xu L,

Tournée Kinérale: the aftermath

Het einde van de maand mei is in zicht, en dat betekent ook dat het einde van Tournée Kinérale met rasse schreden nadert. Het opzet van Tournée Kinérale? Dat was om iedereen aan te zetten om elke dag van de maand mei voldoende te bewegen en zo de aanbevelingen rond fysieke activiteit van de WHO (2020) waar te maken. En of we daarin geslaagd zijn! In totaal bereikten we zo’n 1000 kinesitherapeuten die aan de slag gingen met challenges of uitdagende oefeningen, om zo iedereen aan het bewegen te krijgen. Hieronder geniet je nog één keer mee van de leukste challenges, de schattigste deelnemers of de meest actieve praktijken. Dit is Tournée Kinérale, the aftermath! 1. De meest uitdagende challenges Heel wat kinesitherapeuten kwamen met unieke, uitdagende en boeiende challenges op de proppen! Zo kon je bij Kine Arte terecht voor een ropeskipping-challenge voor gevorderden, of vereiste de challenge van Kinefit Lichtaart de nodige stabiliteit!   Dit bericht bekijken op Instagram   Een bericht gedeeld door kine arte | kinesitherapie (@kine_arte)   Dit bericht bekijken op Instagram   Een bericht gedeeld door Kinefit Lichtaart (@kinefit_lichtaart) 2. De meest actieve praktijken Heel wat kinesitherapeuten én kinepraktijken droegen hun steentje bij aan Tournée Kinérale. Praktijk Body To Move (Hombeek) ging zelfs nog een stapje verder en zette maar liefst 23 challenges online! Daarnaast kwamen ook Neurocentrum West (Izegem), Sportwijzer (Hamme, Waasmunster), Kinesitherapie Core (Puurs) kwamen met heel wat eigen ideeën op de proppen.   Dit bericht bekijken op Instagram   Een bericht gedeeld door Claudia Van den Broeck (@body_to_move_) 3. De schattigste deelnemers Dat Tournée Kinérale voor alle leeftijden toegankelijk is, werd nog maar eens bewezen door 'Mama Beweegt', en door Liesbeth De Feyter van 'Mama's Fit'. Zij zetten zelfs de allerjongsten mee aan het werk! De prijs voor schattigste deelnemers van Tournée Kinérale gaat naar...   Dit bericht bekijken op Instagram   Een bericht gedeeld door Mama Beweegt (@mamabeweegt)   Dit bericht bekijken op Instagram   Een bericht gedeeld door Liesbeth De Feyter (@mamas.fit) 4. Heel wat loop- en fietskilometers op de teller! In de laatste week van Tournée Kinérale lanceerden we een Strava-challenge waarin we gezamenlijk zoveel mogelijk loop- en fietskilometers verzamelden. We gingen nog een 'stapje' of 'trapje' verder en liepen maar liefst 501.91 kilometer bij elkaar! Samen verzamelden we ook 845.10 fietskilometers. Kan tellen!   De allereerste editie van Tournée Kinérale werd alvast een groot succes. SmartEducation bedankt iedereen die zich ingezet heeft en ziet jullie graag volgend jaar opnieuw terug. En onthoud vooral: blijf bewegen! Let's keep the Tournée Kinérale-spirit alive.

NIET GEVONDEN WAT JE ZOCHT?

Indien u bijkomende informatie wenst of vragen heeft, kan u ons contacteren via dit
formulier. Neem bovendien zeker eens een kijkje tussen onze veelgestelde vragen! Wie weet
vind je daar het antwoord al meteen terug.