prenatale kinesitherapie bij zwangerschap

1. Wat is prenatale kinesitherapie en waarom is het zo belangrijk?

Prenatale kinesitherapie is een vorm van gespecialiseerde kinesitherapie die zich richt op de begeleiding van vrouwen tijdens de zwangerschap. Tijdens deze bijzondere periode verandert er heel wat in het lichaam, zowel fysiek als hormonaal. Prenatale kinesitherapie helpt je lichaam zich beter aan te passen aan deze veranderingen, en bereidt je optimaal voor op de bevalling én het herstel erna.

2. Wat doet een prenataal kinesitherapeut?

Een prenataal kinesitherapeut helpt je om:

  • Pijn en spanningen te verlichten: Denk aan lage rugpijn, bekkeninstabiliteit of gespannen spieren.
  • Je houding en ademhaling te verbeteren: Een juiste houding vermindert klachten en zorgt voor meer comfort. Ademhalingstechnieken helpen niet alleen tijdens de zwangerschap, maar zijn ook nuttig tijdens de arbeid.
  • De bekkenbodem bewust te leren aansturen: Je leert hoe je de bekkenbodem op een correcte manier kan ontspannen én activeren – essentieel voor een vlot herstel na de bevalling.
  • Je voor te bereiden op arbeid en bevalling: Je krijgt tips en oefeningen voor arbeidshoudingen, perstechnieken en ontspanning.
  • Mentale rust te vinden: Prenatale kinesitherapie biedt ook een moment van connectie met jezelf, je lichaam en je baby.
Vrouw doet oefeningen voor prenatale kine

3. Voor wie is het bedoeld?

Prenatale kinesitherapie is geschikt voor elke zwangere vrouw, of het nu je eerste kindje is of je al ervaring hebt. Zeker bij fysieke klachten of eerdere bevallingstrauma’s is het sterk aangeraden.

Ook als je geen klachten ervaart, kan begeleiding toch een grote meerwaarde zijn – preventief werken loont.

4. Wanneer starten?

Idealiter start je met prenatale kinesitherapie tussen week 20 en week 28 van je zwangerschap, afhankelijk van je behoeften. Sommige vrouwen beginnen vroeger als ze al klachten ervaren, anderen iets later om zich specifiek op de bevalling voor te bereiden.

 5. Wordt prenatale kinesitherapie terugbetaald?

Ja. In België heb je recht op terugbetaling voor maximaal 9 sessies per zwangerschap, mits een voorschrift van je arts of gynaecoloog. Deze sessies worden gedeeltelijk terugbetaald via je ziekenfonds.

6. Waarom kiezen voor een gespecialiseerde bekkenbodemtherapeut?

Niet elke kinesitherapeut is gespecialiseerd in bekkenbodemtherapie. Daarom is het belangrijk om iemand te kiezen die gericht is op pelvic health en op de hoogte is van de meest recente inzichten. Zo ben je zeker van een kwalitatieve begeleiding op maat.

Bij SmartEducation hebben we een lijst samengesteld van erkende bekkenbodemtherapeuten die het Pelvic Health Expert-certificaat en/of een bijzondere beroepbekwaamheid in bekkenbodemreëducatie behaalden. Deze therapeuten hebben een doorgedreven expertise in de begeleiding van vrouwen voor, tijdens en na de zwangerschap.

7. Zoek een erkend pelvic health therapeut in jouw buurt