2 mei 2024

Afgestudeerd, en nu? 3 gouden tips voor een vliegende start in de postacademische vorming.

Studeerde je onlangs af, of ben je er helemaal klaar voor om in juni de schoolbanken vaarwel te zeggen? Dan komen er alvast heel wat spannende zaken op je af!

Of je nu aan de slag gaat in een zelfstandige praktijk, een ziekenhuis of een revalidatiecentrum: helemaal uitgeleerd zul je nooit zijn. De kinesitherapie is namelijk voortdurend in beweging, met nieuwe bevindingen, nieuwe technieken en nieuwe onderzoeken. Daarom is lifelong learning een echte must in onze sector! Zie je nu al door het bos de bomen niet meer? We helpen je graag op weg met een aantal gouden tips voor een vliegende start in de wereld van de postacademische vorming!

Tip 1: Maak gebruik van de KMO-portefeuille
…En geniet van 30% financiële steun bij je opleiding.

De KMO-portefeuille is een subsidiemaatregel van de Vlaamse Overheid voor zelfstandigen, eenmanszaken of KMO’s voor het volgen van opleidingen of het vragen van advies aan geregistreerde dienstverleners. De overheid betaalt in dat geval voor jou 30% van je inschrijvingsgeld (excl. btw).

Hoe kun je hier gebruik van maken? Stap 1 is dat je ondernemingsnummer is aangevraagd, officieel kun je dit dus pas in orde brengen zodra je bent afgestudeerd. Gelukkig wil dat niet zeggen dat je je ook pas vanaf dan kan inschrijven voor een opleiding! Verzeker je gerust al van een plaatsje voor onze opleidingen in het najaar, op dit moment kun je de betaling van het btw-bedrag alvast in orde brengen. Zodra je beschikt over een ondernemingsnummer, kun je dit – samen met ons – verder afhandelen.

Wat dan met de kosten die je nu al maakt? Geen zorgen: ook professionele kosten die je maakt voor het afstuderen zijn fiscaal aftrekbaar! De betaling van het btw-bedrag kun je dus nadien in je boekhouding opnemen. Win-win!

Een gedetailleerde uitleg over de aanvraag van de KMO-portefeuille, alsook een handig stappenplan vind je hier terug.

Tip 2: Ga aan de slag met een Pro-Q-Kine Portfolio.

Bijna alle opleidingen van SmartEducation zijn geaccrediteerd door Pro-Q-Kine, een onafhankelijke organisatie die instaat voor kwaliteitsbevordering binnen de kinesitherapie. Beschik je over een RIZIV-nummer? Dan maak je best onmiddellijk een portfolio aan, aangezien je hier geen beroep kan doen op terugwerkende kracht. Wie voldoet aan de jaarlijkse PQK-voorwaarden, wordt namelijk opgenomen in het kwaliteitsregister én ontvangt een kwaliteitspremie van 2000 euro. Dat kan al tellen!

Meer informatie over de accreditatiepunten van Pro-Q-Kine, vind je hier terug.

Tip 3: Ontdek het ruime aanbod.

Of je nu afstudeerde binnen de sportkinesitherapie, de pediatrie, neurologische revalidatie of pelvische kinesitherapie, er is voor ieder wat wils te vinden in het aanbod postacademische vorming! Neem zeker eens een kijkje op onze website, of ontdek hieronder alvast de vaakst gevolgde opleidingen door startende kinesitherapeuten.

Dry Needling
Sportkinesitherapie
Pelvische kinesitherapie

AUTHOR

Robbie Billen