Volgde jij het afgelopen jaar de cursus rond ‘Temporomandibular disorders’ of verdiepte je je in de ‘Upper cervical spine’ regio? Dan maakt je al kennis met onze excellente docent Tzvika Greenbaum! Voor alle andere collega’s stellen we hem graag even aan je voor.
Tzvika Greenbaum
studeerde in 2004 af in Israël en specialiseerde zich verder aan de University of South Australia in de manuele therapie, in het bijzonder bij patiënten met nek- en hoofdpijn. Dit leidde ertoe dat hij ook in aanraking kwam met patiënten met geassocieerd temporomandibulaire klachten en dit werd zijn grote passie! Momenteel werkt hij in de ‘Herzlia Medical Center Experts clinic’ in Tel Aviv en plant hij om eind dit jaar zijn PhD-project, dat de betrokkenheid van de upper cervical spine onderzoekt in temporomandibulaire stoornissen, af te ronden. Daarnaast doceert hij aan kinesitherapeuten en andere zorgverstrekkers over klinisch onderzoek en behandeling van klachten in deze regio’s en is hij gecertificeerd Dry Needling instructeur.
In deze podcast bespreekt Tzvika de belangrijkste highlights uit zijn opleidingen voor SmartEducation én de verrassendste key findings uit zijn PhD. In zijn opleiding wordt enorm veel belang gehecht aan het stellen van een goede diagnose om vervolgens patiënten correct te categoriseren.
De voornaamste vraag die men moet stellen bij ‘temporomandibular disorders’ (TMD) is: “Lijdt mijn patiënt aan een ‘pain related’ probleem, een discogeen probleem of zijn de klachten eerder degeneratief?” Wanneer we de patiënt in één van deze (of meerdere) categorieën kunnen onderbrengen, bekijken we de invloed van de hoogcervicale regio en het al dan niet aanwezig zijn van cervicogene hoofdpijn (CGH). Dit staat overigens sterk in relatie met TMD!
Ook voor andere regio’s gaat Tzvika gestructureerd te werk. Welke segmenten of spieren zijn betrokken in het hoog cervicale probleem en is er sprake van een gerelateerde CGH-klacht? Kunnen we onze patiënt onderbrengen in een of meer van de 5 categorieën van laag cervicale wervelzuilklachten (zenuwwortel irritatie, discogeen probleem, Facet irritatie, thoracic outlet syndroom, myofasciale pijn)?
Dit stelt ons in staat om voor elke patiënt een geïndividualiseerde en specifieke behandelstrategie uit te werken. Dit komt de effectiviteit van onze behandeling sterk ten goede!
Om het met de woorden van Tzvika te zeggen: “You can’t treat a patient without a good diagnosis”. Logisch, maar niet steeds vanzelfsprekend. Daarom: structuur, structuur en nog eens structuur!
Grote voordeel van het volgen van één van zijn cursussen is dat je daags nadien onmiddellijk met deze methode jouw patiënten beter kan helpen!
Interesse? Beluister de volledige podcast aflevering en scroll door ons opleidingsaanbod.
Dit najaar zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar voor:
Zijn de beschikbare plaatsen intussen ingenomen? Geen nood, we nodigen Tzvika Greenbaum in 2020 opnieuw uit naar Vlaanderen voor nieuwe edities!