Evenwicht hersteld: nieuwe inzichten in vestibulaire revalidatie
Ben jij geïnteresseerd in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van vestibulaire revalidatie en zoek je een manier om jouw kennis en vaardigheden op dit gebied te verbeteren? Lees dan zeker even voort!
Binnenkort organiseren we de cursus “Vestibulaire Hypofunctie: Evidence-based richtlijnen voor de klinische praktijk” gedoceerd door Clara De Somer. Deze cursus is speciaal ontworpen voor professionals die zich willen verdiepen in de behandeling van unilaterale vestibulaire hypofunctie, een aandoening die aanzienlijke impact kan hebben op de levenskwaliteit van patiënten.
In haar recentste wetenschappelijke publicatie (*) legt Clara De Somer samen met haar collega’s uit hoe vestibulaire revalidatie (VR) kan worden uitgebouwd in een centrum voor ambulante revalidatie. Ze bespreken de behandeling van patiënten met unilaterale vestibulaire hypofunctie (UVH) – een partieel of compleet functieverlies van één van beide perifere vestibulaire organen. Dit komt vaak voor en is een belangrijke oorzaak van duizeligheid met een incidentie van 15 tot 162 per 100.000 personen.
De kern van de behandeling, zoals besproken in hun artikel, is gebaseerd op drie types oefeningen: blikstabilisatieoefeningen, statische en dynamische balanstraining, en habituatieoefeningen. Deze benaderingen zijn gericht op het verminderen van symptomen zoals ijlhoofdigheid, ganginstabiliteit, en een wazig zicht die vaak blijven nadat de acute symptomen van vertigo, posturale instabiliteit, misselijkheid en braken verdwijnen.
De cursus “Vestibulaire hypofunctie” zal deze thema’s verder uitdiepen, met een focus op het aanleren van praktische vaardigheden gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. De resultaten van het artikel tonen aan dat patiënten aanzienlijke verbeteringen kunnen ervaren in verschillende uitkomstmaten, zoals de Dizziness Handicap Inventory (DHI), Functional Gait Assessment (FGA), en Dynamic Visual Acuity Test-Non Instrumented (DVAT-NI), na een gepersonaliseerd vestibulair revalidatieprogramma.
Door deel te nemen aan deze cursus krijg je niet alleen inzicht in de meest effectieve behandelingstechnieken, maar leer je ook hoe je deze kunt toepassen in jouw eigen klinische praktijk. Dit is een unieke kans om te leren van Clara De Somer, een experte op dit gebied, en uw kennis en vaardigheden te verbeteren om patiënten met vestibulaire hypofunctie beter te ondersteunen.
Mis deze kans niet meld je vandaag nog aan voor de cursus “Vestibulaire Hypofunctie: Evidence-based richtlijnen voor de klinische praktijk” bij SmartEducation. Deze cursus belooft een diepgaande en praktische benadering van een complexe aandoening, waardoor je beter in staat zal zijn om je patiënten te helpen hun evenwicht en stabiliteit te herwinnen.
(*) De Somer C, Delrue S, Cammaert T, Verschueren D, De Waele K. Uitbouw van vestibulaire revalidatie in een centrum voor ambulante revalidatie: behandelmethoden en resultaten bij patiënten met een unilaterale vestibulaire hypofunctie. Tijdschr Geneesk 2024; https://tvgg.be/nl/artikels/uitbouw-van-vestibulaire-revalidatie-in-een-centrum-voor-ambulante-revalidatie-behandelmethoden-en-resultaten-bij-pati-nten-met-een-unilaterale-vestibulaire-hypofunctie (doi: 10.47671/TVG.80.24.001).