22 maart 2023

Welke oefeningen zijn het efficiëntste om de glutei te trainen: wat recent onderzoek ons leert!

Als kinesitherapeuten weten we dat het trainen van de glutei essentieel is voor het verbeteren van de  kracht/stabiliteit en het verminderen van blessures in het hele lichaam. Maar hoe weten we welke oefeningen de verschillende delen van de bilspieren het meest effectief belasten?

Gelukkig heeft recent onderzoek ons meer inzicht gegeven in hoe de gluteale spieren worden belast tijdens verschillende kracht- en revalidatie-oefeningen. Door gebruik te maken van een EMG-modelleringsbenadering, heeft Dr. Tyler Collings en zijn team ontdekt welke oefeningen de gluteus maximus, medius en minimus het meest effectief belasten.

De beste oefeningen voor het recruteren van  gluteus maximus waren de loaded split squat, loaded single-leg RDL en loaded single-leg hip thrust. Voor de gluteus medius waren de body weight side plank, loaded single-leg squat en loaded single-leg RDL het meest effectief, terwijl voor de gluteus minimus loaded single-leg RDL en body weight side plank de beste opties waren.

Bovendien bleek uit het onderzoek dat de piekspierkracht samenvalt met de maximale vezellengte voor de meeste oefeningen. Dit betekent dat het uitvoeren van oefeningen met een volledige bewegingsuitslag de beste manier is om de spieren optimaal te belasten en te versterken.

Als kinesitherapeuten kunnen we deze nieuwe bevindingen gebruiken om onze patiënten beter te begeleiden bij het selecteren van de juiste oefeningen om hun glutei te trainen.

Gluteus maximusGluteus medius

Oefeningen gluteale spieren

Bron: Collings et al, Med Sci Sports Exerc. 2023

AUTHOR

Quinten Van Looy