25 januari 2022

Samen kunnen we de problematiek normaliseren en het taboe doorbreken!

Als pelvische kinesitherapeut heb je het ongetwijfeld al vaak ondervonden: er heerst een ongelooflijk taboe rond bekkenbodemreëducatie en rond seksuele problemen en dysfuncties. Net als ademen, slapen of eten, wordt er van seksuele betrekkingen verwacht dat dit voor iedereen vlekkeloos verloopt.

Karen Dumon

Kinesitherapeut als vertrouwenspersoon

Heb jij het ook al eens meegemaakt? Je krijgt een patiënt over de vloer, die bij jou een ander probleem aankaart dan wat op het doktersvoorschrift geschreven staat. Het bewijst meer dan ooit dat heel wat vrouwen zich bij veel zaken onzeker voelen en daarom ook een vertrouwenspersoon zoeken. Waar artsen vaak tekort schieten, kan jij als pelvische kinesitherapeut inspringen. Samen kunnen we het taboe doorbreken.

Want laat het duidelijk zijn: seksualiteit is een onderwerp waar ondanks de taboe enorm veel vragen bij komen kijken. In de derde fase van de opleiding “Pelvic Rehab for Women” is Karen Dumon de persoon bij uitstek om je hierin verder te begeleiden!

Meet Karen Dumon!

Een korte introductie: Karen studeerde kinesitherapie, met het oorspronkelijke plan om in de sportieve sector terecht te komen. Tijdens haar stage kwam ze echter in contact met de pelvische kinesitherapie, en was meteen verliefd. Toch startte ze oorspronkelijk op in een praktijk waarin alle domeinen van de kinesitherapie aan bod kwamen. Toen ze zwanger werd van haar eerste kind, besefte ze dat ze onmogelijk in alle domeinen bijgeschoold kon blijven. Ze besloot zich definitief te richten op de pelvische kinesitherapie.

Zo gezegd zo gedaan: Karen richtte één van de allereerste pelvische centra op, waarin ze momenteel samenwerkt met 3 andere pelvische kinesitherapeuten. Hun grote sterkte? Hun profielen en hun passie zijn zeer gelijkaardig, wat hen toelaat om veel te overleggen en bij bepaalde zaken langer stil te staan. Een extra pluspunt: ook Dorien Hellings, die samen met Karen de opleiding “Pelvic Rehab for Women” doceert, is één van hen.

Dankzij het concept ‘MamaMini’, slaagde Karen erin om nog beter in te spelen op pre- en postnatale noden. Zo kan je intussen ook voor zwangerschapsyoga, babymassage, mamaerobics en zoveel meer bij haar terecht.

Een gouden tip? Doorbreek het taboe!

Karens ultieme boodschap aan alle bekkenbodemtherapeuten? “Bekkenbodem is een schitterende specialisatie die handelt over een zeer kwetsbaar onderwerp! De rol van kinesitherapeuten is hierin cruciaal. Blijf daarom samen het taboe doorbreken, en samen de problematiek normaliseren. Onthoud daarbij vooral dat bekkenbodemkinesitherapie heel intiem is, letterlijk en figuurlijk. Bouw dus zeker voldoende zelfzorg in, iets wat je ook aan je patiënten kan meegeven.”

pelvic rehab

Ben je benieuwd hoe jij jonge mama’s of toekomstige mama’s nog beter kan bijstaan? Schrijf je dan zeker in voor de cursus “Pelvic Rehab for Women” op 10 maart onder leiding van 3 experts: Karen Dumon, Dorien Hellings en Deborah Van Cauwenbergh.

AUTHOR

Robbie Billen