23 juni 2021

Karolien Rector: Sportvoeding op reis

Een gastblog van docente Karolien Rector.

Karolien Rector Sportvoeding

Reizen is voor vele sporters een belangrijk onderdeel van hun leven. Sportvoeding op reis is echter niet altijd een evidentie. Je krijgt vaak namelijk te maken met vreemde voedingsgewoonten en ongebruikelijke voedingsmiddelen. Deze verandering van sportvoeding op reis zorgt nu en dan voor spijsverteringsproblemen en prestatieverlies.

Soms heb je geluk en wordt het voedsel op jouw sporteisen afgestemd door het hotel of de organisatie. Doorgaans is dit echter niet het geval en moet je als sporter zelf kunnen zorgen voor een toereikende, aangepaste sportvoeding op reis.

Volgende richtlijnen kunnen je hierbij helpen:

Plan vooruit en overleg

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Neem contact op met collega-sporters of coaches die reeds eerder de reisbestemming hebben bezocht. Contacteer de organisatie en vraag welke voorzieningen er aanwezig zijn in het hotel en in de omgeving.

Tracht zoveel mogelijk op voorhand de gewenste maaltijden te plannen en informeer in je hotel en op restaurant of ze rekening willen houden met jouw wensen. Vaak wil men in de keuken voor sporters zeker wat aanpassingen doen. Dit kan al heel wat ongewenste verassingen vermijden.

Eet en drink voldoende on the road

Als je lang onderweg bent naar je bestemming, vergeet dan zeker niet voldoende te eten en te drinken. In een vliegtuig verlies je extra vocht door de droge lucht en wijzigen je normale eetmomenten. Ook een verandering van tijdzone brengt een extra belasting met zich mee. Neem voldoende drank mee tijdens langere vluchten en vermijd alcoholische dranken. Deze werken vochtafdrijvend.

Karolien Rector sportvoeding

Neem eigen voedingsmiddelen mee

Het is nuttig om voedingsmiddelen mee te nemen naar locaties waar het niet mogelijk is om je favoriete voeding te verkrijgen. Hierdoor kan je dezelfde voedingsmiddelen en maaltijdroutine aanhouden zoals thuis.

Handige koolhydraatrijke voedingsmiddelen om mee te nemen op reis:

 • Cornflakes en muesli in combinatie met gedroogd melkpoeder
 • Mueslirepen, energierepen, gels, gedroogd fruit
 • Rijstwafels
 • Jam, honing
 • Vloeibare maaltijdvervangers
 • Zeker: je eigen sportdank en recovery shake in poeder vorm

Hou rekening met je omgeving

Ook je voedingsbehoeftes kunnen aanzienlijk veranderen wanneer je op een vreemde locatie gaat sporten. Trainings- of wedstrijdbestemmingen zijn vaak op hoogte, in hoge temperaturen of onder een hoge luchtvochtigheidsgraad. Al deze factoren hebben een invloed op de voedingsbehoeftes, zoals een hoger koolhydraatverbruik en meer vochtverlies. Wat je eet en drinkt tijdens deze reizen moet natuurlijk deze verliezen compenseren.

Monitor zoveel mogelijk je vochtbalans (o.a. via de controle van je urine) en energieverbruik om tijdig tekorten te kunnen opvangen.

Karolien Rector sportvoeding

Besteed veel aandacht aan voedingshygiëne

Iedereen kent wel verhalen van sporters die perfect voorbereid naar de wedstrijdlocatie afreisden om vervolgens erg ziek te worden door een bacterie of andere besmetting in de voeding.

Op reis ben je vaak afhankelijk van wat er geserveerd wordt in het vliegtuig, de trein, op hotel of restaurant. Informeer je uitvoerig over de voedingshygiëne ter plaatse vòòr je vertrekt. Zo moet het vooraf duidelijk zijn of je kraantjeswater kan drinken, moet koken of dat je flessenwater dient te gebruiken. Ben je niet zeker, gebruik dan steeds flessenwater, zelfs om je tanden mee te poetsen. ​Neem geen risico op dit vlak.

Ook te vermijden zijn:

 • Ongepeld fruit en vruchten
 • Voeding dat je koopt bij kraampjes, zoals ijsjes
 • Rauwkost gewassen met besmet water. Neem enkel gekookte of gestoomde groenten.
 • Vlees of vis dat gedeeltelijk rauw is

Wanneer diarree of braken toch voorkomen

Word je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch ziek, volg dan deze richtlijnen:

 • Vul je vocht en elektrolyten voldoende aan
 • Gebruik zeker flessenwater
 • Gebruik eventueel ORS (Oral Rehydration Solution) bij serieuze uitdroging
 • Kies licht verteerbare voeding zoals droge crackers of beschuiten, wit brood of rijst
 • Mijd zeker vette voeding, melkproducten en alcohol tot de diarree over is
Karolien Rector

Karolien Rector (sportdiëtiste) specialiseerde zich na haar studies diëtiek en gezondheidswetenschappen (masteropleiding) in de sportdiëtiek in Nederland en Zwitserland (Lausanne, IOC-diploma). Karolien is werkzaam in enkele multidisciplinaire (sport)praktijken (GRIT Belgian Sports Clinic – Leuven, Motion to Balance – Genk, Groep Sam – Bree). In haar praktijk komen zowel topsporters als hobbysporters over de vloer. Momenteel werkt ze voor KRC Genk, Union Saint Gilles, de topsportschool Tennis Vlaanderen, De Red Panters, Womens Football Academy,… .  

Bezoek haar website hier.

Ben je geïnteresseerd op de dagopleiding van Karolien Rector bij te wonen? Op 24 september is ze bij ons te gast voor “PhysioVelo : Nutrition in sports & rehab – evidence on your plate“.

AUTHOR

Robbie Billen