3 april 2025

Een derde van de kinesisten ‘gebuisd’ als ondernemer: tijd om het roer om te gooien

Volgens een recent onderzoek van iVOX in opdracht van  zorgverzekeraar Curalia voelt één op de drie zelfstandige kinesitherapeuten zich onvoldoende bekwaam als ondernemer. Zij geven zichzelf een score tussen 0 en 4 op 10 wat betreft hun ondernemersvaardigheden. Een harde conclusie, maar vooral een wake-up call waar wij bij SmartEducation met open ogen naar kijken.

Werken in je praktijk versus aan je praktijk

We vermoeden dat bij het invullen van het onderzoek sommige collega’s onder “praktijkmanagement” ook dagdagelijkse praktische taken gerekend hebben, zoals het afdrukken van getuigschriften of het beantwoorden van mails. Vanuit onze ervaring maken we hier graag een duidelijk onderscheid in:

Werken in je praktijk
is het zorgen voor patiënten, administratie, facturatie… Het moet gebeuren, dus het gebeurt.
Werken aan je praktijk
daarentegen, vraagt een ander soort bewustzijn. Het gaat over tijd maken om na te denken over hoe jouw praktijk werkt, groeit, en zich toekomstbestendig ontwikkelt. En net dat bewustzijn ontbreekt vaak.

Toch besteden kinesisten gemiddeld 7 à 8 uur per week aan bedrijfsvoering. Een bezigheid waar ze zelf eigenlijk liever minder tijd aan zouden willen besteden. Die extra werkuren, gecombineerd met 39 uur zorgverlening per week, zorgen ervoor dat 6 op 10 kinesisten zich fysiek uitgeput voelen aan het eind van de dag.

Tijd voor een nieuwe mindset: proud to be a physio én ondernemer

We begrijpen het. Niemand wordt kinesitherapeut om bezig te zijn met facturatie, marketing of personeelsbeleid. Je wordt kinesist om mensen beter te maken. Maar hoe vlotter je de randvoorwaarden van jouw praktijk organiseert, hoe meer ruimte en rust je creëert voor datgene waar je het écht voor doet: zorg verlenen.

Dat is de reden waarom we met SmartEducation een luik praktijkmanagement hebben.
Wij geloven dat elke kinesitherapeut recht heeft op ondersteuning in het bouwen van een gezonde praktijk. Een plek waar je met plezier werkt, met fijne collega’s, tevreden patiënten en een goede balans tussen werk en privé.

SmartPractice: bouwen aan sterke praktijken

Met onze praktijkmanagement opleidingen reiken we zorgverleners tools aan om bewust aan hun praktijk te werken. We behandelen vier cruciale domeinen:

  • Finance – Hoe maak ik mijn praktijk financieel gezond en toekomstbestendig?
  • Operations – Hoe zorg ik voor efficiënte processen en duidelijke afspraken?
  • HR – Hoe creëer ik een werkplek waar iedereen zich goed voelt en goed functioneert?
  • Marketing – Hoe trek ik de juiste patiënten aan en bouw ik aan een sterk imago?

Voor veel praktijken en praktijkhouders zijn dit nog onbekende terreinen. Maar ze zijn essentieel. Want net als patiënten verzorging vragen, heeft jouw praktijk ook onderhoud, sturing en liefde nodig.

Van overleven naar groeien

We willen vermijden dat praktijkeigenaars na enkele jaren uitgeblust afhaken of hun werkplezier verliezen. Daarvoor is het nodig dat we als sector groeien in maturiteit – ook op vlak van ondernemerschap. Het goede nieuws: de steun is er. Steeds meer organisaties, opleidingsinstituten en commerciële partners zoals Curalia via hun project ‘Club Curalia’ zetten hierop in. En ook binnen de universiteiten groeit het bewustzijn.

Bij SmartEducation willen we die evolutie versnellen. Door kennis te delen. Door bewustzijn te creëren. En door te investeren in zelfzorg, zodat onze collega’s de fierheid mogen voelen van een goed draaiende praktijk, én van hun vak.

Proud to be a physio

We willen onze collega-kinesitherapeuten aanmoedigen:
Durf ondernemer te zijn.

Durf te bouwen aan je praktijk.
Durf hulp in te roepen.
Niet omdat je faalt, maar omdat je groeit.

Samen maken we het beroep sterker, aantrekkelijker en duurzamer – voor jezelf, je team en je patiënten.

AUTHOR

Anton Claes