7 augustus 2024

Docente Loes Meulemans ondersteunt atleten voor de OS

Loes Meulemans, een van onze docenten en een gedreven sportkinesitherapeute, hielp de afgelopen weken vele sporters naar uitzonderlijke sportprestaties. Vanuit haar eigen praktijk “Grinta – Sports Performance” in Leuven zag ze maar liefst 28 Olympische atleten over de vloer passeren. Wat zit er achter dit bijzondere succes? Wij mochten haar interviewen.

Loes Meulemans helpt atleten

Hoe ben je in de sportkine terechtgekomen, en wat inspireerde je om met olympische atleten te werken?

Ik heb mijn laatste stage tijdens mijn opleiding tot sportkinesitherapeut op het Sport Medisch Advies Centrum gedaan, waar ik nadien ook ben gestart met werken. Dat was fantastisch en mijn springplank naar meer. Ik kreeg kansen bij Asterix Avo Volleybal, RAT Running Team en startte als hoofdkinesist bij OHL Women. Ik besliste toen voor mezelf dat ik als kinesist echt wil focussen op (top)sport, ik voelde dat ik mijn passie had gevonden daar. Naast de start bij het SMAC, begon ik mijn eigen praktijk GRINTA uit te bouwen. Een eigen project, wat ik volledig vrij kon invullen en in combinatie met het werk op SMAC en OHL op mijn eigen tempo kon laten groeien. Dit ging sneller dan verwacht, waardoor ik na 2 jaar heb beslist om mij als volledig zelfstandig sportkinesist te focussen op mijn eigen sportpraktijk GRINTA. Hoe deze atleten bij mij terecht zijn gekomen? De topsport is an sich een kleine wereld. Als één atleet tevreden is, zegt die dat de dag nadien op de piste tegen twee andere atleten en zo gaat de bal snel aan het rollen. Wat mij zo inspireert aan het werken op topsportniveau is de gedrevenheid en gebetenheid, de GRINTA die deze atleten hebben om het maximale na te streven. Als kinesist beleef je deze emoties heel intens mee van aan de zijlijn, het is echt iets heel unieks. Nu ik erin zit, kan ik niet meer zonder.

Grinta is een atypische praktijk. Kan je ons vertellen met welke projecten je op dit moment vooral bezig bent?

GRINTA is atypisch in die zin dat ik als kinesist heel hard geloof in de manuele therapie. Sinds ik een éénjarige opleiding binnen de osteopathie heb afgelegd, besef ik nog meer hoe alles in het lichaam met elkaar verbonden is en wat manuele therapie kan betekenen in het kader van herstel, maar zeker ook blessure-preventie. Een atleet zit vaak zes van de zeven dagen in de gym. Er is niet altijd nood aan extra trainen. Soms moet je een atleet gewoon eens van dichterbij bekijken en de oorzaken aan de hand van klinisch onderzoek en testen eruit halen. Onderschat ook niet wat een atleet zich dag na dag moet opbrengen; een moment op de tafel kan mentaal en fysiek heel veel rust brengen in het hoofd en in het lichaam. Een luisterend oor kan wonderen doen, voor een recreant atleet maar zeker ook voor een topsporter. Of het mentale nu de oorzaak is of het gevolg, het speelt altijd een rol. Op een casual manier heel veel onderwerpen laagdrempelig te kunnen maken, is denk ik een van mijn sterktes en waarom atleten zich snel goed voelen bij mij en durven alternatieve behandelplannen te bespreken. Communicatie is key!

Ik ben net terug van hoogtestage in St. Moritz met de langeafstandslopers. Pre-olympisch gaan zij op hoogte om hun rode bloedcellen te boosten, zodat ze in Parijs een maximale output kunnen nastreven. Op stage kan je de atleten als kinesist heel kort opvolgen, wat in deze periode voor de Olympische Spelen in Parijs cruciaal is. Er waren atleten die ik dagelijks op de tafel had. Ik moet je niet uitleggen wat het doet met een atleet als die drie weken voor de Spelen met een blessure te kampen krijgt. Dit zijn de momenten waarvoor ik het doe als kinesist; er kan geen dag gemist worden en de ogen van de coaches zijn meer dan ooit op jou gericht. Van deze momenten waar je kritisch naar jezelf kijkt, word je sterker als kinesist.

Hoe pas je je behandelmethoden aan om te voldoen aan de specifieke behoeften van verschillende atleten, gezien de variëteit aan sporten die ze beoefenen?

Elke sport heeft zijn kenmerkende overbelastingsblessures. Dit is vooral belangrijk om te weten richting blessure-preventie, om op deze structuren meer in te zetten. Mijn tools aan technieken zijn zeer uitgebreid geworden na mijn opleiding manuele osteopathie. Bij deze technieken is het vooral kijken wat werkt bij de atleet. De ene kan er soms baat bij hebben, terwijl het bij de andere minder impact heeft. Het is belangrijk om steeds te test-retesten tijdens de behandeling, zowel voor jou als therapeut als voor de atleet zelf. Elke behandeling ziet er bij mij anders uit. Naargelang de vraag, de nood, de discipline en het type atleet, pas ik mij aan.

Heb je een favoriete succesverhaal van een atleet die je hebt geholpen in hun voorbereiding op de Olympische Spelen? Wat maakte deze ervaring zo bijzonder?

De blessure van Hanne Claes was toch wel even spannend. Op het einde van haar vorig seizoen – haar beste seizoen ooit – kreeg ze een stressfractuur t.h.v. distale mediale tibia. Gelukkig had ze de olympische limiet al gelopen, waardoor haar kwalificatie al een zekerheid was. Hierdoor konden we dus kwalitatief langdurig en met iets minder zorgen en risico’s opbouwen, maar het is belangrijk om je ritme te behouden in trainingen en de basis moet op dat moment gelegd worden om aan het einde van het seizoen klaar te zijn voor de Olympische Spelen. Dat ging toen niet, we hebben echt een aantal weken trainingsstop moeten doen en load management in oefentherapie. Ik zag haar toen dagelijks, of op de tafel en/of in de indoor atletiekhal – vaak dubbele sessies – waar we de impact op haar tibia rustig opbouwden.

Hanne heeft ongelooflijk veel professionele ervaring en is een atleet die haar lichaam heel goed kent. Ik werk nu 2,5 jaar met haar. Ze geeft me ongelooflijk veel vertrouwen in wat ik doe, we zitten echt op hetzelfde level en dat is heel belangrijk in de relatie atleet-kinesist. Zij maakt van mij een betere kinesist.

Na haar stressfractuur speelden nog enkele andere kleine blessures op, maar we zijn op het juiste moment klaargeraakt. Ze is heel sterk teruggekomen en liep enkele weken voor de Spelen opnieuw haar Olympische limiet en een persoonlijk record. Dat was eigenlijk pas het moment wanneer ik tevreden was. Voor minder gingen we niet. Het is een beloning voor al het harde werk, wij als medisch team, de technische staff maar natuurlijk ook Hanne zelf – uiteindelijk is het Hanne die het moet doen, die er elke dag de energie voor moet opbrengen om uit deze blessure te geraken terwijl je je continu spiegelt aan je teamgenoten die op schema zitten en wél die basis kunnen leggen op het geplande moment. De druk en de twijfels die een atleet op dat moment ondergaat worden niet gezien door de buitenwereld. Ik heb er enorme bewondering voor. Hanne is een atleet in lichaam en geest. Ze is ijzersterk nu, sterker dan ooit.

Wat zijn jouw doelen en ambities voor de toekomst, zowel voor jezelf als voor je praktijk Grinta? Zijn er specifieke projecten op til?

Ik heb de kans gekregen om te mogen starten als kinesist en coördinator medical & performance bij Feyenoord vrouwen 1. Geen makkelijke beslissing aangezien ik mijn praktijk tijdelijk on hold zal zetten, maar ik heb het gevoel dat ik dit moet doen. Ik wil nog veel bijleren en in Feyenoord ga ik dit kunnen waarmaken. Het is een club met veel ambitie en mooie faciliteiten. We spelen binnenkort een vriendschappelijke wedstrijd tegen Chelsea, op Engels grondgebied – dat zijn geweldige ervaringen. In de voetbalwereld zit ongelooflijk veel expertise. Van clinical reasoning op de tafel tot high performance op het veld, voetbal heeft alles. Als kinesist is het heel high demanding en intens, het is een bikkelharde wereld maar je leert er ongelooflijk veel bij. Ik heb het gevoel dat ik deze stap nog nodig heb, vooraleer ik verdere plannen maak met de praktijk nadat ik mijn verwachtingen bij Feyenoord heb ingevuld. Even uitzoomen en terugkomen met meer helderheid en richting, ik denk dat het zowel mij als de praktijk ten goede zal komen.

Bij SmartEducation hebben we het geluk om te leren van topprofessionals die hun expertise nu ook inzetten voor wereldklasse atleten. Het is dan ook een unieke kans om hen aan het werk te zien op onze cursussen.  

AUTHOR

Anton Claes