< Terug naar cursusaanbod

Stressmanagement in de kinesitherapeutische praktijk

Direct aanmelden

Planning

Startdate
20-05-2025
Location
Mechelen - De Nekker
Tijd
09:00 - 17:00

Inhoud

Wetenschappelijk onderzoek bevestigt de voorname rol die aanhoudende stress speelt bij het tot stand komen en onderhouden van tal van gezondheidsproblemen, ondermeer post-kanker gerelateerde symptomen zoals vermoeidheid en pijn, maar ook musculoskeletale aandoeningen zoals artrose, rug en nekpijn, alsook chronische pijnklachten. Stressmanagement is een evidence-based onderdeel van de behandeling van deze aandoeningen, maar de implementatie van deze inzichten in de kinesitherapeutische praktijk heeft nog een ruime progressiemarge. Daaraan willen we in deze cursus tegemoet komen, door op praktische wijze de deelnemers bij de hand te nemen en gerichte vaardigheden voor de dagelijkse praktijk aan te leren.

 

Didactische werkwijze: 
Deze opleiding maakt gebruik van de meest optimale werkvormen om eventuele barrières voor de implementatie van evidence-based inzichten te overwinnen, kennisoverdracht en training in het uitvoeren van praktijkrichtlijnen in de kinesitherapeutische mogelijk te maken (1). Dit betekent dat we voor deze cursus gebruik maken van volgende werkvormen:

  •  interactieve lezingen
  • demonstraties
  • didactische sessies
  • praktische vaardigheidstraining:
  • motivationele communicatietechnieken
  • stress management skills
  • illustraties
  • discussies en feedback sessies betreffende klinisch redeneren
  • casuïstiek

Dagindeling : dagprogramma stressmanagement

Leerdoelen

Bij het afronden van deze 1-daagse opleiding zullen deelnemers in staat zijn om:

  1. De cruciale rol die stress speelt bij het ontstaan en onderhouden van allerlei gezondheidsproblemen, inclusief chronische pijn, post-kanker vermoeidheid en musculoskeletale aandoeningen, beter te begrijpen en (h)erkennen;
  2. De factoren te herkennen die zorgen voor / bijdragen aan stresservaringen;
  3. Patiënten die nood hebben aan stressmanagement te herkennen;
  4. Evidence-based stress management toe te passen in de klinische praktijk;
  5. Stressmanagement te integreren in een volledig behandelprogramma voor patiënten met chronische pijn, post-kanker vermoeidheid en musculoskeletale aandoeningen.

Docent

Jo Nijs

Prof. Jo Nijs is hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel, doctor in de motorische revalidatie en kinesitherapie en master of science in de manuele therapie. Hij is kinesitherapeut in het Universitair Ziekenhuis Brussel en gastprofessor aan de Universiteit van Gotenburg (Zweden). Hij is houder van de Leerstoel de Berekuyl academy, gericht op oncologische revalidatie. Zijn onderzoek en klinische activiteiten zijn gericht op chronische pijn en vermoeidheid bij kanker overlevers en musculoskeletale pijn. Jo Nijs is (co-)auteur van >250 peer reviewed publicaties, heeft 10 miljoen € aan onderzoeksubsidies bekomen, is promotor van 18 afgelegde doctoraten en fungeerde meer dan 270 maal als genodigde spreker op (inter)nationale bijeenkomsten in 25 verschillende landen (incl. 34 keynotes). Op het vlak van praktijkgerichte scholingen doceerde hij in 92 cursussen aan 3000 clinici in 12 verschillende landen en 4 continenten. Jo Nijs staat tweede gerangschikt op de wereldranglijst van chronische pijnonderzoekers (1ste in Europa), 2de bij de CVS onderzoekers, en 6de bij de whiplash onderzoekers (expertscape.com).

 

Website: www.paininmotion.be 
Twitter: @PaininMotion

Doelgroep

Kinesitherapeuten, osteopaten, chiropractoren, artsen, psychologen, verpleegkundigen, ergotherapeuten.

Accreditatie

PQK - Algemeen kinesitherapeutisch 14

Manuele therapie - Cursussen, bijscholingen en symposia (automatisch toegevoegd) 14

Cardiovasculaire kinesitherapie - Cursussen, bijscholingen en symposia (automatisch toegevoegd) 14

Respiratoire kinesitherapie - Cursussen, bijscholingen en symposia (automatisch toegevoegd) 14

Prijs

340€ (excl btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!