< Terug naar cursusaanbod

PowerTalk : Leefstijl en chronische pijn - de sleutel om centrale sensitisatie te behandelen?

Direct aanmelden

Planning

Inhoud

Chronische pijn is het meest voorkomende en duurste gezondheidsprobleem in België, maar ook in Europa, Australië en de VS. Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek bevestigt de voorname rol die leefstijlfactoren, zoals aanhoudende stress, slaapproblemen, ongezonde voeding, roken en fysieke inactiviteit  spelen bij het tot stand komen en onderhouden van chronische pijn, ondermeer bij hoofdpijn, nekpijn, artrose, rugpijn, fibromyalgie en pijn na kanker. Bovendien blijken deze leefstijlfactoren de gevoeligheid van het centraal zenuwstelsel (‘centrale sensitisatie’) te versterken, waaruit we kunnen besluiten dat leefstijl het onderliggend mechanisme van chronische pijn beïnvloedt.

Stress- en slaapmanagement, bewegingstherapie en voedingsinterventies zijn evidence-based onderdelen van de behandeling van chronische pijn, maar de implementatie van deze inzichten in de kinesitherapeutische praktijk heeft nog een ruime progressiemarge. Daarom gaan we in deze PowerTalk dieper in op de wijze waarop therapeuten leefstijlinterventies kunnen integreren in hun behandeling voor patiënten met chronische pijn.

Hopelijk blijft het niet bij woorden, maar nemen jullie samen met ons de handschoen op. Samen ten strijde tegen de chronische pijn pandemie!

Leerdoelen

Na het volgen van deze PowerTalk zullen deelnemers:

  • Begrijpen dat leefstijlfactoren voorname aangrijpingspunten zijn voor de behandeling van chronische pijn;
  • Leefstijlfactoren relevant voor patiënten met chronische pijn (her)kennen;
  • Weten hoe ze de verbetering van leefstijl kunnen integreren in hun zorg voor patiënten met chronische pijn;
  • Begrijpen dat gerichte behandeling van slaapproblemen, stressintolerantie en ongezonde voeding een essentieel onderdeel vormen van de behandeling van chronische pijn;
  • Begrijpen dat ze als kinesitherapeut heel veel zelf kunnen betekenen voor patiënten met chronische pijn, ook zonder te kunnen terugvallen op een multidisciplinair behandelteam. 

Docent

Doelgroep

Kinesitherapeuten, (sport)artsen, osteopathen, chiropractors en andere zorgverleners

Accreditatie

4 pt PQK

Prijs

58€ excl btw

Inbegrepen

Syllabus, uitgesteld kijken mogelijk tot 48u na het verzenden van de opname

© Copyright 2024 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!