< Terug naar cursusaanbod

Revalidatie en functionele training van ruiters

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
20-12-2024
Locatie
Gent - De Punt
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

Heeft u regelmatig een ruiter of amazone in behandeling in de praktijk of begeleid je op regelmatige basis ruiters op fysiek vlak? Dan kan u tijdens deze opleidingsdag te weten komen hoe u deze mensen nog beter zal kunnen helpen in de toekomst!

We kennen allemaal wel het zinnetje: “Paardrijden dat is geen sport, dat is er maar gewoon opzitten en het paard doet het werk.”  Maar is dit ook wel zo?

Paardrijden, het is een sport in al zijn facetten. Dus laten we vandaag gerust spreken over ruitersport i.p.v. paardensport, want correct paardrijden vraagt best wel wat van een ruiter. Het paard verwacht van de ruiter meer dan voldoende lenigheid, een functionele vormspanning, een uitmuntende balans, een feilloze fijne motoriek, een gecontroleerde reactiesnelheid en een soepele coördinatie.  En dit allemaal zonder gebruik van pure kracht, dat is enkel nodig voor randactiviteiten zoals voor het stallen uitmesten, hinderissen zetten en wedstrijdgerij slepen. Laat deze hele reeks van sportkenmerken nu de basis zijn van ruiterbiomechanica, de revalidatie van de ruiter en de ruiter training.

Tijdens deze cursus nemen we u dan ook graag mee in de verdere uitdieping van deze topics zodat u in de toekomst beter of nog beter ruiters kan begeleiden.

Leerdoelen

  • Het begrijpen van ruiterbiomechanica en zijn implementatie tijdens de sport.
  • Inzicht krijgen in de anatomie en het lichaamsgebruik van de ruiter
  • Het analyseren/screening van het functionele ruiterlichaam en zijn noden.
  • Inzicht krijgen in typische pathologie die voorkomt bij ruiters.
  • Het integreren van specifieke ruitergerichte oefeningen in de revalidatie
  • De ruiter niet alleen efficiënt revalideren maar ook werken aan blessurepreventie d.m.v. functionele ruitertraining

Docent

Jelle Ceuleers

Jelle Ceuleers studeerde af als Master in de kinesitherapie en revalidatiewetenschappen aan de KUL met als afstudeerrichting musculoskeletale aandoeningen en sportrevalidatie. Hij ronde ook dit jaar de opleiding osteopathie aan het International Academy of Osteopathy in Gent af. Hij is werkzaam in de Sportpraktijk te Heverlee en bij Equi-Training.

Omwille van zijn expertise in zowel de manuele therapie als sportrevalidatie en zijn eigen internationale ruiter-carrière is hij de uitgelezen persoon voor revalidatie en training van ruiters.

Philippe Minguet

Philippe Minguet studeerde af als Master in de kinesitherapie en revalidatiewetenschappen aan de KULeuven met afstudeerrichtingen revalidatie binnen neurologische aandoeningen en binnen de geestelijke gezondheidszorg.

Enkele van zijn stokpaardjes zijn stress gebonden lichamelijke klachten, fysieke fitheid en mentaal welzijn. Naast zijn werk als kinesitherapeut/psychomotorisch therapeut binnen het UPC campus Kortenberg, fungeert hij ook als coördinator van het competentiecentrum Kiné/PMT binnen Z.org KU.Leuven.

Verder geeft hij zijn interesses in relaxatie en mindfulness door aan de studenten Revaki en tracht hij PMT een groter platform te geven als bestuurslid van de VVPMT. Onder het motto ‘’ Meten is weten, maar de doelen liggen in het voelen’’ vertrekt hij vanuit een evidence based kader om te komen tot een persoonsgerichte aanpak.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, sportkinesitherapeuten, manueel therapeuten, bewegingswetenschappers en osteopaten met interesse in ruitersport.

Accreditatie

Pro-Q-Kine, Manuele therapie        14       

Pro-Q-Kine, Algemeen kinesitherapeutisch            14

Prijs

340€ (excl. btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes

Extra info

Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!