< Terug naar cursusaanbod

Praktijkdag Pelvic Rehab for Women

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
11-10-2024
Locatie
Gent - Gymna
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten
Startdatum
14-05-2024
Locatie
Leuven - Waves
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten
Wachtlijst

Inhoud

Deze ééndaagse opleiding is het vervolg van de driedaagse opleiding Pelvic rehab for women  en richt zich op beginnende bekkenbodemtherapeuten met een grote interesse in het begeleiden en behandelen van vrouwen met klachten in het bekkenbodemgebied. 

De focus ligt op het verdiepen van de reeds vergaarde kennis en praktische vaardigheden.  Vanuit het klinisch redeneren wordt een stappenplan aangereikt om een vrouw met bekkenbodemklachten te behandelen.  De focus ligt op de behandeling van urineverlies en/of fecale problematiek.  Aan de hand van casussen wordt ingezoomd op de mogelijke behandelopties van een hypotone, normotone en hypertone bekkenbodem

De cursist leert hoe een behandelplan kan worden opgesteld op basis van de anamnese en het klinisch inwendige onderzoek.  Er wordt extra aandacht besteed aan het uitvoeren van een inwendig vaginaal onderzoek en andere praktische vaardigheden: een anamnese, educatie, interpreteren van een plaskalender en het opstellen van behandeldoelen. Ook het uitvoeren van  behandelvormen zoals biofeedback en elektrostimulatie van de bekkenbodem komen aan bod.

Tot slot wordt belang gehecht aan het klinisch redeneren en het integreren van de verschillende behandelmogelijkheden, zo wordt meer samenhang gecreeërd om de verschillende bekkenbodemproblemen beter te begrijpen. 

Leerdoelen

  • Het praktisch oefenen van  een inwendig vaginaal (en anaal – niet verplicht) onderzoek
  • Het beoordelen van de tonus en de contractie en  relaxatie van de bekkenbodem.
  • Het aanleren en het toepassen van specifieke behandelvormen zoals biofeedback en elektrostimulatie
  • Het integreren van de bekkenbodemreëducatie in een postnataal verhaal
  • Het opstellen van een behandelplan voor patiënten met hypotone, normotone en hypertone bekkenbodem
  • Tips en adviezen bij de meest voorkomende pathologieën, zoals urineverlies en fecale problemen (fecaal verlies en constipatie)

Docent

Deborah Van Cauwenbergh

Deborah Van Cauwenbergh studeerde in 2011 af als Master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, optie inwendige aandoeningen aan de Vrije Universiteit Brussel. In 2013 behaalde zij een accreditatie in de respiratoire kinesitherapie en pelvische reëducatie. Van 2011-2019 werkte zij, naast haar werk als zelfstandig kinesiteherapeut, als praktijkassistent aan de Universiteit Antwerpen. Na verschillende jaren in een groepspraktijk gewerkt te hebben startte Deborah Van Cauwenbergh in 2017 haar eigen praktijk op in Borsbeke (Herzele). De praktijk is vnl. gericht op respiratoire kinesitherapie, pelvische reëducatie en pre- en postnatale kinesitherapie. Door haar expertise binnen deze specialisatie is zij zeer vertrouwd met het behandelen van patiënten met respiratoire pathologieën. Zij wil dan ook graag haar kennis en (evidence-based) vaardigheden overbrengen naar andere collega’s. Deborah Van Cauwenbergh is geaccrediteerd lid van de beroepsverening BVRK en BICAP/Pelvired.

Dorien Hellings

Dorien Hellings studeerde in 2011 af als master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, optie inwendige aandoeningen aan de Vrije Universiteit Brussel. Zij is in het bezit van de bijzondere beroepsbekwaamheid pelvische reëducatie en perinatale kinesitherapie (alsook van de bijzondere beroepsbekwaamheid in de respiratoire kinesitherapie (2013)). Van 2011 tot 2019 werkte Dorien Hellings in een ziekenhuis ondermeer op de dienst pediatrie, pneumologie en materniteit, alsook op een ambulante dienst voor bekkenbodemrevalidatie. Sinds 2018 is zij ookwerkt ze werkzaam  in groepspraktijk “kinesitherapie De Parel – Pelvisch centrum” als zelfstandige kinesitherapeut. Dorien Hellings is lid van de beroepsvereniging BVRK en BICAP/Pelvired.

Door haar ervaring is zij zeer vertrouwd met het behandelen van patiënten met bekkenbodemdysfuncties.

Doelgroep

Deze opleiding richt zich op kinesitherapeuten die reeds hebben deelgenomen aan de 3-daagse opleiding 'Pelvic Rehab for Women' (of een soortgelijke meerdaagse opleiding) en een grote interesse in het begeleiden en behandelen van vrouwen met bekkenbodemdysfuncties.

Deze opleiding is deel van de leerlijn in kader van het behalen van het certificaat 'Pelvic Health Expert'

Accreditatie

PQK - Algemeen kinesitherapeutisch 14

Bekkenbodemreëducatie en perinatale kinesitherapie - Cursussen, bijscholingen en symposia (automatisch toegevoegd) 14

Prijs

340€ (ex btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Extra info

Deze cursus maakt deel uit van het Pelvic Health Expert-traject. 

Dit traject omvat een gestructureerde leerlijn, die bestaat uit drie krachtige modules en biedt je de kans om jezelf te ontwikkelen tot bekkenbodemexpert.

Tijdens de intro module proef je van de basisprincipes. Je leert hoe belangrijk de bekkenbodem is voor de vrouwelijke gezondheid tijdens en na de zwangerschap.  

In de expert module ga je dieper in op allerlei meer complexere onderwerpen en verfijn je je praktische vaardigheden. Je leert hoe jij jouw rol als bekkenbodemtherapeut optimaal kan vervullen.

In de module uitbreiding kun je jouw kennis verder uitbreiden, kom je in aanraking met verschillende disciplines en word je een ware kenner op het gebied van Pelvic Health.

© Copyright 2024 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!