< Terug naar cursusaanbod

Krachttraining voor hardlopers

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
16-09-2023
Locatie
Turnhout - Kineworks
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

Tijdens deze workshop maakt u kennis met een nieuwe benaderingen van krachttraining voor hardlopers op basis van inzichten uit onder andere motorisch leren, dynamische systeemtheorie en biomechanica.

Na een korte introductie in de dynamische systeemtheorie en gerelateerde concepten (zelforganisatie, attractoren, faseovergangen), zal de looptechniek worden geanalyseerd vanuit een dynamisch systeem en biomechanisch perspectief. Hierbij wordt ook de relatie tussen looptechniek en blessures en prestaties toegelicht. Dit wordt gevolgd door een gedetailleerde discussie over de toepassing van krachttraining om de looptechniek te verbeteren en om specifieke neurale en structurele adaptaties te trainen. Centraal in deze discussie staat de belangrijke, maar vaak verwaarloosde afweging tussen specificiteit en overload.

Andere onderwerpen die aan bod komen zijn stijgtijd, het trainen van explosieve kracht en de zin en onzin van traditionele en vernieuwende benaderingen van krachttraining voor hardlopers zoals circuittraining, max. krachttraining, powerlifting, cross-fit etc. Ook wordt besproken hoe de hamstrings functioneren tijdens het hardlopen met implicaties voor training.

In het praktische gedeelte worden de theoretische concepten in kleine groepen in de praktijk gebracht om het leereffect en de toepasbaarheid van de theorie te maximaliseren. Er is volop gelegenheid om traditionele en nieuwe oefeningen te ervaren, veel voorkomende fouten te bespreken, oefeningen te corrigeren, progressies te leren en hun relatie met de besproken theoretische concepten te leren begrijpen.

Leerdoelen

  • Analyseren van de looptechniek in relatie tot blessures en prestaties
  • Belangrijke neurale en structurele adaptaties van krachttraining kennen
  • Krachttraining kunnen toepassen om specifieke componenten van de looptechniek te verbeteren en om gericht neurale en structurele adaptaties te trainen met het hoog op blessurepreventie en prestatiebevordering
  • Theoretische concepten uit dynamische systeemtheorie, motorisch leren, biomechanica en spierfysiologie kennen en kunnen toepassen in krachttraining
  • Het functioneren van de hamstrings tijdens het hardlopen begrijpen (isometrisch, excentrisch, concentrisch?) en de hamstrings gericht kunnen trainen op basis van hun functioneren tijdens het hardlopen

Docent

Bas Van Hooren

Bas Van Hooren is een sportwetenschapper, specialist in fysieke training en atleet. Hij behaalde zijn master bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht in 2016 en begon zijn PhD over looptechniek, blessures en loopprestaties in 2017 aan dezelfde universiteit. Bas is sinds 2015 docent in de internationale minor sportprestatieverbetering van de Fontys Sporthogeschool en hij is ook actief geweest als assistent fysiek trainer bij NOC*NSF. Als atleet heeft hij verschillende medailles gewonnen op de Nederlandse nationale kampioenschappen en in 2017 werd hij Nederlands kampioen.
Bas Van Hooren combineert zijn theoretische kennis als een sportwetenschapper met praktische ervaringen als atleet en coach om complexe theoretische concepten te vertalen naar bruikbare en wetenschappelijk onderbouwde praktische toepassingen. Hij heeft meer dan 30 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd over onderwerpen variërend van biomechanica tot inspanningsfysiologie en heeft verschillende workshops gegeven over sportwetenschappelijke onderwerpen in Europa.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, sportkinesitherapeuten en personal coaches met voorkennis rond looptechniek (analyse & remediëring) en krachttraining.

Accreditatie

Pro-Q Kine: 14pt

Prijs

320€ excl. btw , 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

© Copyright 2023 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!