< Terug naar cursusaanbod

Kinesitherapie of anti-inflammatoire medicatie? Leefstijl interventies en voeding als immuuntherapie.

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
17-09-2024
Locatie
Gent - De Punt
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

Een gezonde leefstijl en gezonde voeding is een noodzakelijke voorwaarde om ons afweersysteem optimaal te laten functioneren, en te voorkomen dat we laaggradige inflammatie ontwikkelen. Dergelijke laaggradige inflammatie is immers een asymptomatisch proces dat vaak de voorbode is voor het ontwikkelen van allerlei lichamelijke klachten (pijn, vermoeidheid) en ziektebeelden (vb. auto-immuunaandoeningen, kanker, cardiovasculaire pathologie, reumatische, metabole, neurologische en geriatrische aandoeningen etc.). Ook werkt laaggradige inflammatie sterk onderhoudend voor al deze klachten en ziektebeelden.

De nieuwe inzichten vanuit de psychoneuroimmunologie en voeding creëren een vernieuwende kijk op ons vakgebied, en laten ons toe te denken vanuit een ‘kinesitherapie als immuuntherapie’ standpunt.

In deze cursus verduidelijken we de wijze waarop deze leefstijlfactoren en voeding het functioneren van het afweersysteem beïnvloeden. We focussen vooral op het aspect voeding om vervolgens vanuit deze kennis de vertaalslag te maken naar kinesitherapie voor patiënten met musculoskeletale pijn, aanhoudende pijn, aanhoudende vermoeidheid en kanker overlevers.

  • Hoe integreer ik de kennis van inspanningsimmunologie in oefentherapeutische programma’s?
  • Hoe kunnen wij aan onze patiënten uitleg geven over de rol van deze leefstijlfactoren op het afweersysteem?

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus begrijp je volgende items en kan je ze implementeren in een praktische setting:

  1. De rol van inflammatie bij het ontstaan en onderhouden van pijn, vermoeidheid, reumatische, oncologische, metabole, en neurologische, aandoeningen.
  2. De invloed van leefstijl op inflammatoire processen, en de (anti-)inflammatoire effecten van voeding en beweging bij het ontstaan en onderhouden van pijn, vermoeidheid, reumatische, oncologische, metabole, en neurologische aandoeningen.
  3. Klinische evaluatie van patiënten door middel van skills training m.i.v. casuïstiek, gericht op fysieke activiteit, sedentair gedrag, en voeding.
  4. Basistechnieken en skills training rond motiverende gespreksvoeding gericht op voedings- en bewegingsinterventies
  5. Voedingsinterventies, oefentherapie, fysieke activiteit en afbouw sedentair gedrag gericht op anti-inflammatoire werking

Docent

Anneleen  Malfliet

Anneleen Malfliet is docent en onderzoeker verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel en het Fond Wetenschappelijk Onderzoek. Ze is lid van de Pain in Motion onderzoeksgroep. Na het behalen van haar doctoraat binnen de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie (2018, topic: revalidatie van chronische pijn), specialiseert Anneleen Malfliet zich nu verder in de invloed van overgewicht, obesitas en voeding binnen chronische pijn. Ze is auteur van diverse nationale en internationale publicaties rond chronische pijn en wordt regelmatig gevraagd om onderzoeksbevindingen rond chronische pijn te vertalen naar het brede publiek.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, sportkinesitherapeuten, manueel therapeuten en andere zorgverstrekkers.

Accreditatie

PQK - Algemeen kinesitherapeutisch - 14

PQK - Manuele therapie (automatisch toegevoegd) - 14

Prijs

330€ (excl btw) , 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

© Copyright 2024 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!