Planning

Startdatum
27-05-2024
Locatie
Leuven - Waves
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

In deze praktijkgerichte opleiding wordt je kennis in het zwangere en het postpartum bekken uitgebreid en verdiept. Er wordt ingegaan op de functionele anatomie, biomechanica en de fysiologische veranderingen die relevant zijn voor bekkengerelateerde klachten tijdens en na de zwangerschap.

Tijdens de eerste dag wordt de focus gelegd op de (functionele) anatomie, palpatie en de biomechanica van de bekkengewrichten: het sacro-iliacale gewricht, symfysis pubis en het sacrococcygeale gewricht.  Verschillende biomechanische, provocatie en functionele testen komen aan bod.  Om door het bos de bomen te blijven zien in het klinisch onderzoek wordt een schema uitgerold dat praktisch toepasbaar is in de praktijk.  Naast manuele technieken, komen myofasciale technieken en oefentherapie aan bod. 

Tijdens de tweede dag wordt de focus meer specifiek gelegd op het zwangere en het postpartum bekken.  Specifieke adviezen en tips worden aangehaald.  Tot slot wordt het coccyx onder de loep genomen: anatomie, klinisch onderzoek, uitwendige behandelingstechnieken.  Er wordt extra aandacht gegeven aan de link tussen bekken- en coccyxklachten en de bekkenbodemspieren. 

Deze tweedaagse cursus richt zich op kinesitherapeuten zonder of met manuele achtergrond die interesse hebben in het bekken en de bekkenbodem.  Het wordt een praktijkgerichte cursus waarin de focus ligt op onderzoeks- en behandeltechnieken die u meteen kan inzetten in de praktijk om bekkengerelateerde pijn efficiënter te behandelen.

Leerdoelen

  • Kennis van de anatomie en de belangrijke structuren rondom het bekken
  • Palpatie van de belangrijkste beenderige, musculaire en ligamentaire structuren
  • Kunnen uitvoeren van provocatie testen en functionele testen
  • Klinisch redeneren in het klinisch onderzoek
  • Inzicht in de biomechanica en de pathofysiologie van het bekken en het coccyx
  • Inzicht in normale en afwijkende bewegingspatronen en musculaire patronen
  • Toepassen van verschillende manuele technieken ter mobilisatie en ter ontspanning omliggende myofasciale structuren
  • Toepassen van uitwendige technieken om mobiliteit van het coccyx te beïnvloeden
  • Vanuit musculaire patronen klinisch redeneren en behandelen
  • Het aanleren van automobilisatie oefeningen aan patiënten
  • Inzicht in het veranderen van het bekken tijdens de zwangerschap
  • Het behandelen van een zwanger bekken
  • Het toepassen van oefentherapie gericht op het bekken
  • Inzicht in de link tussen bekkenbodemspieren en bekken/coccyx klachten
  • Tips en tricks om bekkenpijn efficiënt te kunnen behandelen

Docent

Elke de Jong

Elke de Jong studeerde in 2010 af aan de KUL als Master in de kinesitherapie en Revalidatiewetenschappen, optie sport en manuele therapie. Tijdens haar eerste werkjaren verdiepte zij zich eerst in oedeemtherapie, zij behaalde haar diploma aan de Vodderschool (2011) en later studeerde zij ook af aan de interuniversitaire opleiding oedeemtherapie van Oedema (2018). 

Het bekkenbodemverhaal van Elke de Jong begon in haar 1e masterjaar tijdens een stage bij emeritus prof. Marijke Van Kampen.  In 2012 startte zij dan ook met volle moed aan de interuniversitaire opleiding bekkenbodemre-educatie en perinatale kinesitherapie.  In 2013 behaalde zij enerzijds de titel van bekkenbodemtherapeute en anderzijds ook van manuele therapeute (KU Leuven).  

Na verschillende jaren ervaring als bekkenbodemtherapeute in verschillende zelfstandige praktijken, richtte Elke de Jong in 2016 haar eigen praktijk op in Winksele. In de praktijk is Elke vooral bezig met manuele therapie, bekkenbodemreëducatie en perinatale zorgen. Het bekken met al haar facetten is volgens Elke dan ook het meest fascinerend stukje lichaam. Samen met Zahra Van Veldhoven startten zij daarom met veel plezier de opleiding ‘BekkenbodemFit’.

Elke is tevens lid van de beroepsvereniging Bicap/Pelvired/Oedema/Mathera en stagebegeleidster voor de KULeuven. 

Zahra Van Veldhoven

Zahra Van Veldhoven behaalde in 2011 haar master in revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan KU Leuven. Met grote interesse beëindigde ze in 2012-2013 de interuniversitaire cursus bekkenbodemreëducatie en perinatale kinesitherapie.  Ze behaalde in 2018 een diploma osteopathie en probeert deze kennis te integreren in de bekkenbodemproblematiek.
Na een aantal jaren tewerkstelling in UZ Leuven als bekkenbodemtherapeute, richtte Zahra Van Veldhoven haar eigen praktijk op in Heverlee.  Een praktijk gespecialiseerd in bekkenbodemreëducatie, perinatale kinesitherapie en bekkenproblematiek.  Ze organiseert Move groepslessen voor zwangeren, mama’s en dames. Ze is oprichtster van LOKK Pelvis Leuven en organiseert op regelmatige basis peer reviews.  Ze is lid van beroepsvereniging BICAP en Pelvired.
Sinds 2020 is ze enthousiaste docente en projectmanager Pelvic Health bij Smarteducation. 

Doorheen de jaren blijft de rode draad “de bekkenbodem” en groeit haar expertise dankzij de vele bijscholingen in alles wat te maken heeft met de zwangerschap, het bekken en de bekkenbodem.

Doelgroep

Deze opleiding richt zich enerzijds op kinesitherapeuten zonder bijzondere bekwaamheid in pelvische reëducatie, maar met een grote interesse in het begeleiden van behandelen van vrouwen tijdens en na de zwangerschap. Anderzijds geeft deze opleiding voor reeds gespecialiseerde kinesitherapeuten aanvullende kennis en inspiratie.

Accreditatie

PQK - Algemeen kinesitherapeutisch 24

Manuele therapie - Cursussen, bijscholingen en symposia (automatisch toegevoegd) 28

Bekkenbodemreëducatie en perinatale kinesitherapie - Cursussen, bijscholingen en symposia (automatisch toegevoegd) 28

Prijs

670€ (ex btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Extra info

Deze cursus maakt deel uit van het Pelvic Health Expert-traject. 

Dit traject omvat een gestructureerde leerlijn, die bestaat uit drie krachtige modules en biedt je de kans om jezelf te ontwikkelen tot bekkenbodemexpert.

Tijdens de intro module proef je van de basisprincipes. Je leert hoe belangrijk de bekkenbodem is voor de vrouwelijke gezondheid tijdens en na de zwangerschap.  

In de expert module ga je dieper in op allerlei meer complexere onderwerpen en verfijn je je praktische vaardigheden. Je leert hoe jij jouw rol als bekkenbodemtherapeut optimaal kan vervullen.

In de module uitbreiding kun je jouw kennis verder uitbreiden, kom je in aanraking met verschillende disciplines en word je een ware kenner op het gebied van Pelvic Health.

© Copyright 2024 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!