< Terug naar cursusaanbod

Dwarslaesie: de rol van de therapeut in levenslange revalidatie

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
13-09-2024
Locatie
Leuven - Waves
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

De laatste fase van de revalidatie na een dwarslaesie is een van de belangrijkste. De patiënt kan weer in een thuisomgeving functioneren, de intensiteit en het volume van de therapie vermindert en het ‘normale leven’ hervat weer.

Helaas is het leven na een dwarslaesie nog zelden het leven van voor de dwarslaesie. In de eigen omgeving moet de patiënt leren omgaan met zijn/haar beperkingen. Met het ouder worden in een lichaam met beperkingen, en het steeds op zoek moeten gaan naar mogelijkheden om bepaalde hindernissen te overwinnen, staat de patiënt voor een behoorlijke uitdaging.

Het is dan ook zinvol om in de ‘chronische fase’ een dwarslaesie patiënt te blijven begeleiden en op te volgen. Alleen zo kan je secundaire stoornissen en complicaties voorkomen of verminderen. Het is niet eenvoudig om te leren functioneren in een steeds veranderende omgeving of binnen een andere rol (bijvoorbeeld ouderschap, werkhervatting, dagbesteding, sporten, …).

In deze opleidingsdag voorziet experte neurologische revalidatie Mia Wynants voldoende handvaten voor kinesitherapeuten om patiënten met een dwarslaesie te begeleiden doorheen het verdere verloop van hun toekomstig leven. Daarin kan je als kinesitherapeut het verschil maken, want ook na de ziekenhuisrevalidatie is er nog een hoop te doen!

Leerdoelen

  • Vergroten kennis en vaardigheden van kinesitherapeuten op gebied van dwarslaesie
  • Op de hoogte zijn van complicaties ten gevolge van dwarslaesie
  • Preventieve maatregelen kunnen nemen om secundaire klachten of beperkingen te voorkomen of te behandelen
  • Gewenste onderzoeken op een goede manier uitvoeren en interpreteren
  • Behandeldoelen omzetten in een realistisch behandelplan

Docent

Mia Wynants

Mia Wynants studeerde in 2009 af aan de KU Leuven als master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie met specialisatie in de neurologische revalidatie.

Kort nadien ging ze aan de slag bij Adelante zorggroep in Hoensbroek (NL) op de afdeling dwarslaesie en NMA. Daar verdiepte ze zich verder in het behandelen van patiënten met (sub-)acute en chronische dwarslaesies. 

Sinds 2012 maakt Mia deel uit van het zitpoli-team en begeleidt ze mensen om tot een goede en functioneel inzetbare zithouding in de rolstoel te komen en zo de secundaire stoornissen als gevolg van een dwarslaesie te voorkomen of te verminderen. Sinds 2013 geeft ze samen met een collega ook een cursus rond zitanalyse en houdingsmanagement. 

In 2016 studeerde ze bovendien af als bekkenbodemkinesitherapeut en deze kennis implementeert ze binnen de neurologische populatie. Op die manier probeert ze ook dit onderwerp bespreekbaar en behandelbaar te maken. 

In de afgelopen jaren verruimde ze haar kennis tijdens vele congressen, cursussen en scholingen.

Sinds 2022 werkt Mia deeltijds als praktijkassistent neurologie aan de UHasselt en verzorgt ze daar mee de praktijklessen voor de kinesitherapeuten in opleiding. 

Doelgroep

Kinesitherapeuten met voorkennis in de behandeling van neurologische patiënten, ergotherapeuten.

Accreditatie

Pro-Q-Kine, Neurologische kinesitherapie  14 

Pro-Q-Kine, Algemeen kinesitherapeutisch   14

Prijs

330€ (excl btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

 

Dag van de Kine* (-10% korting): 297€ (excl. btw)
*Enkel geldig op 8/09/2024

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!