< Terug naar cursusaanbod

Voorkeurshouding, plagiocephalie en torticollis bij baby’s

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
17-06-2024
Locatie
Leuven - Waves
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

Tijdens deze opleiding willen we jou in staat stellen om vol vertrouwen baby’s met een voorkeurshouding, plagiocephalie of torticollis te behandelen, alsook hun ouders hierbij te betrekken.

Na het opfrissen van de keypoints van een normale motorische ontwikkeling, lichten we zowel een voorkeurshouding, plagiocephalie als torticollis theoretisch toe op basis van recente wetenschappelijke literatuur en bespreken we tevens de verschillende soorten voorkeurshouding en torticollis. Je leert als pediatrisch kinesitherapeut een uitgebreide anamnese en specifiek klinisch onderzoek af te nemen. Aan de hand van een evidence-based flowchart, gaan we dieper in op preventie alsook op het opstellen en uitvoeren van een behandelplan met specifieke stretch- en oefentechnieken. Je leert ouders te adviseren over positionering en handling om de motorische ontwikkeling van hun baby gericht te stimuleren en/of bij te sturen.

Leerdoelen

Na het afronden van deze 1-daagse opleiding zullen deelnemers in staat zijn om:

  • de belangrijkste mijlpalen van de motorische ontwikkeling van jonge baby’s op te volgen
  • een diepgaande anamnese af te nemen
  • een volledig specifiek klinisch onderzoek uit te voeren
  • differentiaal diagnostiek uit te voeren rond een voorkeurshouding, plagiocephalie en torticollis
  • een evidence-based behandelplan op te stellen
  • specifieke behandeltechnieken en -oefeningen toe te passen
  • ouders te instrueren over positionering en handling, aangepast aan de noden van hun baby.

Docent

Karen De Marie

Karen De Marie is afgestudeerd in 2012 als kinesitherapeut met een specialisatie pediatrie. Nadien verdiepte ze zich in de psychomotorische ontwikkeling en neurologische aandoeningen. Al snel werd haar duidelijk dat de motoriek en het welbevinden van het kind, in interactie met de ouders verbonden zijn, waardoor relaxatietherapie (zowel voor kinderen als volwassenen) haar pad kruiste. Door haar eigen ervaring van zwanger te zijn en te bevallen werden er, naast haar eigen kindjes, een nieuwe missie geboren onder de naam ‘Mama Beweegt’.

Als zwangerschapsyogadocente begeleidt Karen De Marie aanstaande mama’s en hun partner tijdens de zwangerschap als voorbereiding op de bevalling. Postnataal zorgt Karen De Marie niet enkel voor een postnatale coaching maar ook voor een babywelness, babyspa en een babymassage, een totaalbeleving voor heel het gezin!

De droom, waar zowel het welzijn van kind als ouder centraal staan, heeft ze waargemaakt in haar multidisciplinaire praktijk ‘De Praktijk Ternat’. Daarbuiten speelt Karen De Marie een actieve rol in het Huis van het Kind Ternat.

Doelgroep

pediatrisch kinesitherapeuten

Accreditatie

PQK - Algemeen kinesitherapeutisch - 14

PQK - Pediatrische kinesitherapie (automatisch toegevoegd) - 14

Prijs

330€ (excl btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes

Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!