Planning
Inhoud
Welkom in deze tweedaagse cursus uit de expertmodule Pelvic Health
Tijdens deze praktijkgerichte cursus wordt de functionele anatomie, biomechanica en de fysiologische veranderingen die relevant zijn voor bekkengerelateerde klachten tijdens en na de zwangerschap grondig behandeld.
Dag 1: Anatomie en biomechanica van het bekken
Op de eerste dag ligt de focus op de (functionele) anatomie, palpatie en biomechanica van de bekkengewrichten: het sacro-iliacale gewricht, symfysis pubis en het sacrococcygeale gewricht. Diverse biomechanische, provocatie- en functionele testen worden besproken. We introduceren een praktisch schema voor klinisch onderzoek om het overzicht te behouden. Naast manuele technieken komen ook myofasciale technieken en oefentherapie aan bod.
Dag 2: Zwangerschap en postpartum bekken
De tweede dag richt zich specifiek op het zwangere en postpartum bekken. Er worden specifieke adviezen en tips gegeven. Tot slot wordt het stuitbeen (coccyx) gedetailleerd behandeld, inclusief anatomie, klinisch onderzoek en uitwendige behandelingstechnieken. Extra aandacht wordt besteed aan de link tussen bekken- en coccyxklachten en de bekkenbodemspieren.
Voor wie is deze cursus?
Deze tweedaagse cursus is bedoeld voor kinesitherapeuten, zowel met als zonder manuele achtergrond, die geïnteresseerd zijn in het bekken en de bekkenbodem. Het is een praktijkgerichte cursus waarbij de nadruk ligt op onderzoeks- en behandeltechnieken die direct toepasbaar zijn in de praktijk voor een efficiënte behandeling van bekkengerelateerde pijn.
Leerdoelen
- Kennis van de anatomie en de belangrijke structuren rondom het bekken
- Palpatie van de belangrijkste beenderige, musculaire en ligamentaire structuren
- Kunnen uitvoeren van provocatie testen en functionele testen
- Klinisch redeneren in het klinisch onderzoek
- Inzicht in de biomechanica en de pathofysiologie van het bekken en het coccyx
- Inzicht in normale en afwijkende bewegingspatronen en musculaire patronen
- Toepassen van verschillende manuele technieken ter mobilisatie en ter ontspanning omliggende myofasciale structuren
- Toepassen van uitwendige technieken om mobiliteit van het coccyx te beïnvloeden
- Vanuit musculaire patronen klinisch redeneren en behandelen
- Het aanleren van automobilisatie oefeningen aan patiënten
- Inzicht in het veranderen van het bekken tijdens de zwangerschap
- Het behandelen van een zwanger bekken
- Het toepassen van oefentherapie gericht op het bekken
- Inzicht in de link tussen bekkenbodemspieren en bekken/coccyx klachten
- Tips en tricks om bekkenpijn efficiënt te kunnen behandelen
Docent
Doelgroep
Deze opleiding richt zich enerzijds op kinesitherapeuten zonder bijzondere bekwaamheid in pelvische reëducatie, maar met een grote interesse in het begeleiden van behandelen van vrouwen tijdens en na de zwangerschap. Anderzijds geeft deze opleiding voor reeds gespecialiseerde kinesitherapeuten aanvullende kennis en inspiratie.
Accreditatie
PQK - Algemeen kinesitherapeutisch - 24
Manuele therapie - 28
Bekkenbodemreëducatie en perinatale kinesitherapie - 28
Prijs
695€ (ex btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')
Inbegrepen
Syllabus, lunch en koffiepauzes.
Extra info
Deze cursus maakt deel uit van het Pelvic Health Expert-traject.
Dit traject omvat een gestructureerde leerlijn, die bestaat uit drie krachtige modules en biedt je de kans om jezelf te ontwikkelen tot bekkenbodemexpert.
Tijdens de intro module proef je van de basisprincipes. Je leert hoe belangrijk de bekkenbodem is voor de vrouwelijke gezondheid tijdens en na de zwangerschap.
In de expert module ga je dieper in op allerlei meer complexere onderwerpen en verfijn je je praktische vaardigheden. Je leert hoe jij jouw rol als bekkenbodemtherapeut optimaal kan vervullen.
In de module uitbreiding kun je jouw kennis verder uitbreiden, kom je in aanraking met verschillende disciplines en word je een ware kenner op het gebied van Pelvic Health.