< Terug naar cursusaanbod

Bekken- en rugklachten, nieuwe inzichten voor effectieve behandeling: het SJC concept

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
07-03-2024
Locatie
Gent - De Punt
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

De opleiding geeft je een frisse en vernieuwende inkijk op rug- en bekkenklachten en zal je therapeutisch arsenaal en -aanpak sterk verbreden en mogelijks grondig veranderen.

Doorgaans kunnen we als kinesitherapeut onze patiënten met lumbale en sacro-iliacale klachten wel goed helpen, maar even vaak steken de problemen later weer de kop op. Of blijven patiënten toch in een chronisch verhaal hangen. Dat is ook niet altijd verwonderlijk, gezien we steeds te maken hebben met een multifactorieel probleem.

Maar waar liggen dan die missing links die ons verhinderen om optimaal resultaat te behalen?

In de schoot van het Spine & Joint Centre wordt al jarenlang onderzoek verricht en is men op basis van een nieuwe invalshoek tot een therapeutisch concept geëvolueerd om hier antwoorden op te gaan bieden. Deze alternatieve methodiek, die perfect binnen een EBP framework past, moet worden beschouwd als een aanvulling op je bestaande therapeutische skills en manuele vaardigheden. Daarbij combineren we diepgaande functioneel anatomische kennis met gedragsprincipes, en integreren we het druk principe.

HYBRID LEARNING : deze cursus omvat: 

  • In totaal zo’n 2,5u online lesmateriaal (theoretische onderbouwing), aangeboden via ons elektronisch leerplatform. De content wordt ruim vooraf ter beschikking gesteld en zal gedurende één jaar beschikbaar zijn.
  • 2 fysieke opleidingsdagen

Leerdoelen

Na het volgen van deze opleiding

  • Krijgt de cursist inzicht in diepgaande modellen van rug- en bekkenfunctie. (belastbaarheid, beweeginstructies zoals bv bij tillen, rustmomenten tov oefenen)
  • Heeft de cursist een verdiept inzicht in de functionele anatomie van bekken en lage rug.
  • Kan de cursist de fysieke problematiek op een dieper functioneel anatomisch niveau analyseren.
  • Beschikt de cursist over een krachtig behandelmodel vanuit een integrale benadering waarbij beoogde gedragsverandering leidt tot fysiek herstel.
  • Kan de cursist mechanismen bij de patiënten herkennen en een behandeling vanuit de basisprincipes van het Spine & Joint Centre opstellen en vorm geven.
  • Is de cursist in staat om voorbij het ‘hokjes denken’ te komen en bekken- en rugklachten integraal aan te pakken.

Docent

Jan-Paul van Wingerden

Jan-Paul van Wingerden, PhD is sinds 2001 bestuurder van het in Rotterdam gevestigde revalidatiecentrum, het Spine & Joint Centre. Het Spine & Joint Centre behandelt mensen met chronische klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat, met name aan rug, bekken en nek. De behandelwijze is uniek in Europa. Op basis van resultaten bij meer dan 10.000 patiënten kan gesteld worden dat het behandelconcept succesvol is.

Jan-Paul van Wingerden is gepromoveerd  (2009) aan het ErasmusMC op het onderwerp: Functional anatomy in low back rehabilitation, balance in the bio-psychosocial model. Deze dissertatie is een pleidooi voor de herwaardering van toepassen van functionele anatomie bij het revalideren van mensen met chronische pijn. Het ORCA (Objectieve Rug Coördinatie Analyse) is een op digitale video gebaseerde meetmethode voor de analyse van functie van lage rug en bekken tijdens voorover buigen. Dit system is door hem ontwikkeld en wordt al 25 jaar in het SJC toegepast.

In 2014 heeft van Wingerden een boek uitgegeven getiteld: ‘Rugpijn en andere onbegrepen klachten.’ Het boekje is tegenhanger voor alle psychologische verklaringen van chronische pijn en een pleidooi om vooral de anatomisch blik niet te vergeten.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, manueel therapeuten, osteopaten.

Accreditatie

Pro-Q Kine 24 ptn

Prijs

650€ (ex btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, toegang tot het elektronisch leerplatform, lunch en koffiepauzes.

© Copyright 2023 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!