24 augustus 2022

SmartEducation & Born in Africa – deel 4

Hoe stelt onze beursstudente Abby het?

Beursstudente Abby - SmartEducation

SmartEducation’s petekind en beursstudent Abigail zit ondertussen in haar 4e jaar geneeskunde aan de universiteit van Stellenbosch (Zuid-Afrika). Net zoals alle Born-in-Africa-beursstudenten wordt ze wekelijks bijgestaan. Niet alleen bij financiële uitdagingen, maar bij sociale uitdagingen, gezondheidsproblemen, heimwee, problemen met een room mate, moeite met bepaalde lesvakken… Ze krijgt alle nodige ondersteuning om haar academische traject te doen slagen.

Abby’s gedrevenheid en positieve houding worden duidelijk weerspiegeld in haar goede resultaten op school. Nog maar 2 jaar te gaan tot afstudeerdatum. Goed bezig Abby!

Ben je nog niet op de hoogte van onze samenwerking met het ‘Born in Africa’ project? Lees ook deel 1, deel 2 en deel 3 van Abby’s verhaal.

Een kijkje in het 4e jaar geneeskunde aan de universiteit van Stellenbosch, Zuid-Afrika

Vooraleer Abby aan haar laatste jaar geneeskunde kan starten staan er nog 5 theoretische modules en heel wat ‘rotaties’ in het ziekenhuis op haar programma. Het afgelopen halve jaar werd ze reeds ondergedompeld in de forensische geneeskunde, gynaecologie, spoedgeneeskunde, en farmacologie.

Ze geniet van de praktijkrotaties in het ziekenhuis, waar de theorie tot leven komt. Het zien van patiënten helpt haar bovendien om alle theorie beter te onthouden, omdat ze er reële personen aan kan linken.

Abby gaf ons een kijkje in haar theorie- en praktijklessen:

  • Forensische geneeskunde: “We leerden over de traumatische complicaties, asphyxia (tekenen van wurging, ophanging, verdrinking, etc.), hoofdwonden, en de gevolgen (bv. hersenhernia’s). We leerden ook over vroege en late veranderingen na sterfte, zoals ontbinding, en volgden lezingen over ‘informed consent’ en gerechtsdokters (rechtbanketiquette, verschillende rechtbanken, hoe artsen vaak worden vervolgd, en strafrecht versus burgerlijk recht).”
  •  Gynaecologie: Tijdens haar rotatiestage in de gynaecologie werd er extra aandacht besteed aan empathie en het geruststellen van de patiënt. Ze mocht assisteren tijdens de laparoscopie bij één van haar patiëntes en dat deed ze duidelijk erg goed. Haar stage-resultaten waren uitmuntend, wat voor een enorme positieve boost zorgde.
  • Spoedgeneeskunde: Abigail en haar collega-studenten leerden in deze module over EFAST (trauma ultrasound) en veilige transfers (nekstabilisatie en hoe je iemand veilig uit een auto haalt). Er werd ook een ramp nagebootst, waarbij ze triage en eerste hulp oefenden.
  • Farmacologie: “We leerden hoe medicatie werkt,  over pharmacokinetica (wat het lichaam doet met een geneesmiddel) en pharmacodynamica (wat een geneesmiddel doet met het lichaam), over het effect van medicatie bij specifieke populaties zoals zwangere vrouwen, ouderen, nierpatiënten, leverpatiënten en kinderen, en over het voorschrijven van medicatie. We leerden ook over evidence-based medicine, medicatie voor hypertensie, anticoagulantia, pijnmedicatie, HIV- en malariamedicatie en hoe je deze aanpast aan de individuele patiënt.”
  • Interculturele communicatie: In deze module werden taalbarrières en culturele verschillen besproken en hoe zaken zoals racisme en discriminatie gezondheidszorg kunnen beïnvloeden. Ook een patiëntgerichte communicatie en holistische medische aanpak kwamen hierbij aan bod.

Tijdens haar stage draagt Abby graag scrubs met bloemen en vrolijke patronen. “Als je werkt in zo’n serieuze omstandigheden, brengt zoiets vrolijk en kleurrijk luchtigheid en vrolijkheid voor de patiënten!”

Beursstudent Abby - SmartEducation

Tussen de drukke theoretische lessen en rotatiestages in het ziekenhuis door, maakt Abigail tijd voor gezonde beweging, kennis delen, en familie

Wanneer ze niet studeert of in het ziekenhuis werkt probeert Abby verschillende fysieke activiteiten uit om fit te blijven. Zo genoot ze dit jaar bijvoorbeeld erg van een sportief uitje kajakken en wandelen in de natuur. Behalve in sporten, investeert ze haar vrije tijd in bijles geven aan studenten verpleegkunde. Ze helpt hen om efficiënter te leren studeren en leert er ook zelf, al doende, veel van bij.

Tijdens de schoolvakanties vind je Abigail bij haar familie. Ze geniet van de momenten die ze samen met hen kan doorbrengen. Jammer genoeg moest Abigail dit jaar afscheid nemen van haar grootvader. “Hij was een enorm hartelijke persoon en iemand die iedereen graag had. Hij had het beste gevoel voor humor en kon iedereen aan het lachen brengen. Wat ik het leukste aan hem vond, was dat hij echt om mensen gaf en hen overspoelde met liefde. Hij gaf anderen zorg en eten, ook al was hij zelf werkloos. Hij was echt een vaderfiguur voor eender wie hem nodig had. Ik zal hem missen. Zijn verlies doet me beseffen dat we gezegend zijn met de mensen rondom ons, de mensen die ons maken tot wie we zijn…”. Abby is dan ook enorm dankbaar voor “al God’s zegens, mijn familie en gezondheid”.

 

Hou onze blogpagina in de gaten voor updates over Abby’s verhaal. Of lees hier hoe jij het Born-in-Africa project kunt steunen.

AUTHOR

Robbie Billen