16 mei 2025

Praktijkmanagement: de sleutel tot een duurzame carrière in de kinesitherapie

Steeds meer kinesitherapeuten verlaten het beroep binnen vijf tot tien jaar na afstuderen. Niet vanwege een gebrek aan passie voor het vak, maar omdat de werkomstandigheden te weinig perspectief bieden.

Een structureel probleem

De oorzaken zijn bekend: een verstoorde werk-privébalans, lange werkdagen, beperkte financiële return en een gebrek aan doorgroeimogelijkheden. Zowel praktijkeigenaars als zelfstandige therapeuten binnen groepspraktijken ervaren een gevoel van stilstand. Het ontbreekt vaak aan houvast, structuur en visie.

Iedere kinesitherapeut is in essentie een ondernemer

Of je nu een eigen praktijk hebt of als medewerker in een groepspraktijk werkt: bijna elke kinesitherapeut is zelfstandig. En wie zelfstandig werkt, moet ook ondernemen. Dat vraagt een zekere financiële geletterdheid, inzicht in samenwerken met collega’s of andere ondernemers, kennis van marketing en personal branding, en het vermogen om grenzen te stellen en de balans tussen werk en privé te bewaken. Daarbij komt ook het besef: voor niets gaat de zon op. Werken moet, maar bij voorkeur slim, efficiënt en met de mindset van een zorgondernemer.

Het gemis aan praktijkmanagement

Dit probleem is niet te wijten aan een gebrek aan inzet of motivatie. De meeste therapeuten werken hard, maar missen ondersteuning op het gebied van praktijkmanagement: operationele efficiëntie, financieel inzicht, strategisch denken, teamwerking, marketing en heldere communicatie. De opleidingen focussen begrijpelijkerwijs op het zorginhoudelijke, maar na afstuderen wordt men geacht ook ondernemer, teamleider en planner te zijn zonder daarvoor opgeleid te zijn.

De gevolgen

Het gebrek aan voorbereiding leidt tot inefficiënties en tast het werkplezier aan. Het is moeilijk voldoening te halen uit een job waarin je constant het gevoel hebt achter de feiten aan te lopen. Wanneer therapeuten geen vat krijgen op hun professionele context, rest er vaak maar één conclusie: stoppen of iets anders zoeken.

Een gezamenlijke verantwoordelijkheid

Daarom pleiten wij bij SmartEducation voor een duidelijke bewustwording binnen de sector. Praktijkmanagement is geen luxe, maar een noodzaak. Het is de sleutel tot duurzame werkvreugde, betere zorgkwaliteit en een gezondere sector. Dit vraagt om samenwerking van opleiders, praktijkeigenaars, universiteiten, beroepsorganisaties en commerciële partners met een hart voor ons vak.

Oproep tot actie

Bij SmartEducation zetten we ons actief in voor deze missie. We willen therapeuten ondersteunen om niet alleen in hun praktijk te werken, maar ook aan hun praktijk. Zodat zij opnieuw ruimte ervaren om hun vak met trots en enthousiasme uit te oefenen én dat niet alleen in de eerste jaren na het afstuderen, maar gedurende hun hele carrière.

We hebben een gedeeld besef nodig dat het ondersteunen van therapeuten in hun professionele context even essentieel is als hun klinische vorming. Dat begint bij bewustwording, maar vraagt ook educatie, dialoog en praktische handvatten. Door therapeuten sterker te maken in hoe ze hun werk organiseren, vergroten we niet alleen hun impact, maar ook hun voldoening en veerkracht.

Laten we samen bouwen aan een sector waar kinesitherapie niet alleen een mooi vak is, maar ook een werkbaar beroep. Waar therapeuten kunnen groeien, samenwerken en zichzelf blijven ontwikkelen.

En waar we zonder voorbehoud kunnen zeggen: Proud to be a physio. Vandaag, morgen en over twintig jaar nog steeds.

Geschreven door Robbie Billen.

Co-founder SmartEducation

robbie@smarteducation.be

AUTHOR

Robbie Billen