Planning

Startdatum
22-11-2022
Locatie
Houthalen-Helchteren - Strive
Tijd

Inhoud

Oefentherapie voor het bovenste lidmaat in de alledaagse kinepraktijk? Absoluut!

De patiëntenpopulatie die getroffen wordt door aandoeningen van het bovenste lidmaat – denk hierbij aan rotator cuff problemen, tennisellebogen, polsfracturen – is heel breed aanwezig. Of je patiënt nu bureauwerker of (top)sporter is, één ding staat vast: om tot een geslaagde revalidatie te komen zal er stevig geoefend moeten worden.

In deze cursus zal ik jullie meer inzicht geven in oefentherapie en hoe deze juist te implementeren in het revalidatieproces. Hierbij zullen we specifieke pathologieën van het bovenste lidmaat als voorbeeld nemen en gepaste oefeningen hiervoor opstellen.

Belangrijke topics die aan bod zullen komen zijn: weefselherstel fasen, types spierwerk – concentrisch, isometrisch en excentrisch – perturbaties, load management en specificiteit. Een goede kennis van deze topics is noodzakelijk om tot de juiste keuze van oefeningen te komen.

Of het nu gaat om werkhervatting of return to sport, een oefentherapie gebaseerde revalidatie zal de patiënt hier volledig voor klaarstomen.

Het belangrijkste doel van deze cursus is om de juiste oefenstof te leren kiezen, op te stellen en zelf uit te voeren. Een praktische dag gevuld met talloze oefeningen om zelf te ervaren wat het effect is van oefentherapie op het bovenste lidmaat. Na deze cursus zal je geen patiënt meer naar huis sturen zonder een duidelijk en op maat opgesteld oefenschema.

Leerdoelen

  • Fasen van weefselherstel herkennen
  • Verschillende types spierwerk leren onderscheiden
  • Progressies in oefentherapie leren opbouwen
  • Oefenschema’s op maat opstellen
  • Evidence based informatie rond krachttraining kunnen implementeren in een revalidatie oefenschema

Docent

Matthijs Van Speybroeck

Matthijs Van Speybroeck studeerde in 2015 af als Master of Science in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie binnen de afstudeerrichting Sportkinesitherapie (UGent). Hij specialiseerde zich nadien als manueel therapeut (UGent) en myofasciaal therapeut. Momenteel is hij aan het werk als sportkinesitherapeut in de multidisciplinaire groespraktijk Groep Sam in Bree. Naast zijn activiteit als kinesitherapeut, is Matthijs Van Speybroeck ook aan de slag als kracht- en conditietrainer op de Kim Clijsters Academy, waar hij de fysieke begeleiding van tennisspelers voorziet. Daarnaast geeft hij regelmatig lezingen over sportgerelateerde topics op symposia zoals het Limco Sportcongres (Hasselt, 2018) en het European Open Tennis Conference (Antwerpen, 2019).

Doelgroep

Kinesitherapeuten, manueel therapeuten, sportkinesitherapeuten,...

Accreditatie

Pro-Q-kine 14ptn

Prijs

280€ (excl. btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

© Copyright 2021 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!