Planning

Startdatum
19-12-2024
Locatie
Gent - Gymna
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

Deze ééndaagse cursus is gericht op bekkenbodem- en/of sportkinesitherapeuten die zich richten op het begeleiden van vrouwen tijdens hun postpartum periode en tijdens hervatting van hun looptrainingen of andere sportactiviteiten.  

Tijdens de cursus leer je de veranderingen van het zwangere lichaam die een gevolg hebben voor het looppatroon postpartum, alsook de gevolgen van een zwangerschap en een bevalling op de bekkenbodem en de impact op bekkenbodem tijdens het lopen.

De meest voorkomende looppatronen bij vrouwen worden geanalyseerd en er wordt aandacht besteed aan loopspecifieke oefeningen om kracht, evenwicht en stabiliteit op te bouwen in de postpartumperiode.

Vervolgens wordt aandacht besteed aan de opbouw van low impact naar high impact en van high impact naar return to running.  Ook het leren opbouwen van een loopschema komt aan bod, dit ook rekening houdend met de menstruele cyclus.

Tenslotte worden de meest voorkomende klachten tijdens het lopen besproken: urineverlies, runners diarree, verzakkingen, bekkenklachten en andere musculoskeletale klachten. Er zullen ook tal van praktische tips en adviezen worden gedeeld die deelnemers kunnen gebruiken om hun patiënten te helpen hun looptrainingen te optimaliseren.

Leerdoelen

  • het kennen van het verschil tussen het mannelijk en vrouwelijk lichaam in functie van lopen
  • het kennen van de veranderingen van het zwangere en postpartum lichaam en welke gevolgen dit heeft voor het looppatroon
  • het begrijpen van de functie van de bekkenbodem tijdens het lopen
  • het herkennen van de belangrijkste en meest voorkomende looppatronen bij vrouwen, alsook de impact van deze looppatronen op het bekken en de bekkenbodem
  • het looppatroon kunnen optimaliseren aan de hand van verschillende cues om de druk op bekkenbodem te beperken
  • het kunnen opbouwen van een specifiek oefenprogramma met focus op kracht, evenwicht en stabiliteit postpartum of voor vrouwen met bekkenbodem gerelateerde klachten: van low impact naar high impact en van high impact naar return to run
  • het kunnen opbouwen van een loopschema rekening houdend met hormonale invloed tijdens de menstruele cyclus
  • het kunnen geven van tips bij de meest voorkomende klachten tijdens het lopen bij vrouwen: urineverlies, runners diarree, musculoskeletale klachten

Docent

Liesbeth De Feyter

Liesbeth De Feyter studeerde in 2013 af als master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, met als optie sportkinesitherapie, aan de VUB. In 2014 behaalde ze haar postgraduaat manuele therapie aan de KU Leuven. De jaren nadien specialiseerde ze zich in perinatale kinesitherapie en bekkenbodemreëducatie, evenals female runners. Liesbeth is leergierig en blijft jaarlijks opleidingen volgen rond deze topics.

Na 2 jaar ervaring op te hebben gedaan in een sportpraktijk startte Liesbeth in 2015 haar eigen praktijk op in Sint-Joris-Winge. Liesbeth richt zich op de perinatale kinesitherapie, bekkenbodemreëducatie, bekkenproblematiek en sportkinesitherapie. Door haar passie in het vrouwelijke, sportende mamalichaam richtte ze in 2018 Mama’s Fit op. Hiermee wil Liesbeth de gap opvullen tussen de postnatale kinesitherapie en het bereiken van het sportdoel van de mama enerzijds en mama’s stimuleren om te blijven bewegen tijdens de zwangerschap tot lang erna anderzijds. Daarnaast geeft Liesbeth lesjes om mama’s te laten ervaren hoe fijn het is om te sporten samen met de baby. Door haar voorliefde voor het lopen richt ze zich eveneens op het begeleiden van beginnende en ervaren loopmama’s.

Zahra Van Veldhoven

Zahra Van Veldhoven behaalde in 2011 haar master in revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan KU Leuven. Met grote interesse beëindigde ze in 2012-2013 de interuniversitaire cursus bekkenbodemreëducatie en perinatale kinesitherapie.  Ze behaalde in 2018 een diploma osteopathie en probeert deze kennis te integreren in de bekkenbodemproblematiek.
Na een aantal jaren tewerkstelling in UZ Leuven als bekkenbodemtherapeute, richtte Zahra Van Veldhoven haar eigen praktijk op in Heverlee.  Een praktijk gespecialiseerd in bekkenbodemreëducatie, perinatale kinesitherapie en bekkenproblematiek.  Ze organiseert Move groepslessen voor zwangeren, mama’s en dames. Ze is oprichtster van LOKK Pelvis Leuven en organiseert op regelmatige basis peer reviews.  Ze is lid van beroepsvereniging BICAP en Pelvired.
Sinds 2020 is ze enthousiaste docente en projectmanager Pelvic Health bij Smarteducation. 

Doorheen de jaren blijft de rode draad “de bekkenbodem” en groeit haar expertise dankzij de vele bijscholingen in alles wat te maken heeft met de zwangerschap, het bekken en de bekkenbodem.

Doelgroep

Bekkenbodemtherapeuten, sportkinesitherapeuten, personal coaches,...

Accreditatie

PQK - Algemeen kinesitherapeutisch - 14

PQK - Bekkenbodemreëducatie en perinatale kinesitherapie (automatisch toegevoegd) - 14

Prijs

330€ (ex btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Extra info

Deze cursus maakt deel uit van het Pelvic Health Expert-traject. 

Dit traject omvat een gestructureerde leerlijn, die bestaat uit drie krachtige modules en biedt je de kans om jezelf te ontwikkelen tot bekkenbodemexpert.

Tijdens de intro module proef je van de basisprincipes. Je leert hoe belangrijk de bekkenbodem is voor de vrouwelijke gezondheid tijdens en na de zwangerschap.  

In de expert module ga je dieper in op allerlei meer complexere onderwerpen en verfijn je je praktische vaardigheden. Je leert hoe jij jouw rol als bekkenbodemtherapeut optimaal kan vervullen.

In de module uitbreiding kun je jouw kennis verder uitbreiden, kom je in aanraking met verschillende disciplines en word je een ware kenner op het gebied van Pelvic Health.

Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!