< Terug naar cursusaanbod

Diastasis recti abdominis: what you need to know about it?

Direct aanmelden

Planning

Inhoud

Elke zwangere ontwikkelt een diastase van de rechte buikspieren. Zwangeren en pas bevallen mama’s krijgen weinig correcte informatie over de do’s en don’ts van een diastase tijdens de zwangerschap en in de postpartum periode.

Bovendien is het revalideren van de buikwand en de diastasis recti abdominis nog een nieuwer gebied binnen de kinesitherapie. Er is nog weinig evidentie over de incidentie en de etiologie. Ook over de diagnostiek en de conservatieve en operatieve behandeling van de diastasis is de evidentie beperkt. Echter, op basis van internationale consensus kunnen we gelukkig wel degelijk richting geven aan het diagnostisch proces en het opstellen van een behandelplan.

In deze tweedaagse cursus wordt de state of the art uitgebreid besproken door de experten en gaan we uitgebreid aan de slag met praktische vaardigheden zoals het klinisch onderzoek, het opstellen van een behandelplan, het begeleiden van oefeningen en het adviseren van tapen en bracen.  Verder wordt ook aandacht besteed aan de voorbereiding op een eventueel chirurgisch herstel van een diastasis recti abdominis en de postoperatieve revalidatie.

Leerdoelen

  • Het kennen van de recentste inzichten omtrent incidentie, etiologie, behandelopties en preventieve maatregelen bij een diastasis recti abdominis van de rechte buikspieren
  • Het uitvoeren van een klinisch onderzoek bij een patiënt met diastasis recti abdominis
  • Het opstellen van een behandelplan
  • Het inschatten van het verwachte herstel
  • Het kunnen geven van preventieve educatie en het indien nodig geruststellen van zwangeren en pasbevallen vrouwen
  • Het kunnen trainen van een patiënt op een effectieve manier
  • Het correct kunnen communiceren met andere zorgverleners in de multidisciplinaire benadering om de zorg voor een patiënt te optimaliseren

Docent

Doelgroep

Deze opleiding richt zich enerzijds op kinesitherapeuten zonder bijzondere bekwaamheid in pelvische reëducatie, maar met een grote interesse in het begeleiden van behandelen van vrouwen na de zwangerschap. Anderzijds geeft deze opleiding voor reeds gespecialiseerde kinesitherapeuten aanvullende kennis en inspiratie.

Accreditatie

PQK - Algemeen kinesitherapeutisch 24

Manuele therapie - Cursussen, bijscholingen en symposia (automatisch toegevoegd) 28

Bekkenbodemreëducatie en perinatale kinesitherapie - Cursussen, bijscholingen en symposia (automatisch toegevoegd) 28

Prijs

650€ (ex btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Extra info

Deze cursus maakt deel uit van het Pelvic Health Expert-traject. 

Dit traject omvat een gestructureerde leerlijn, die bestaat uit drie krachtige modules en biedt je de kans om jezelf te ontwikkelen tot bekkenbodemexpert.

Tijdens de intro module proef je van de basisprincipes. Je leert hoe belangrijk de bekkenbodem is voor de vrouwelijke gezondheid tijdens en na de zwangerschap.  

In de expert module ga je dieper in op allerlei meer complexere onderwerpen en verfijn je je praktische vaardigheden. Je leert hoe jij jouw rol als bekkenbodemtherapeut optimaal kan vervullen.

In de module uitbreiding kun je jouw kennis verder uitbreiden, kom je in aanraking met verschillende disciplines en word je een ware kenner op het gebied van Pelvic Health.

Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!