< Terug naar cursusaanbod

Slaapmanagement : lifestyle factoren in de klinische praktijk

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
02-12-2022
Locatie
Gent - De Punt
Tijd
09:00 - 17:00 UUR

Inhoud

Binnen de kinesitherapeutische setting is er steeds meer aandacht voor allerhande lifestyle factoren en hun invloed op de behandeling van de patiënt. Een van deze niet te onderschatten lifestyle factoren is de slaap. Zo zien we in de literatuur onder andere associates tussen slaapproblemen en allerhande aandoeningen. Ook bij kinderen en adolescenten zien we meer en meer slaapproblemen voorkomen, onder andere door het gebruik van technologische apparaten (zoals gsm, tablet, etc.) tijdens het avondritueel of in bed. Daar een slechte slaap een verstrekkende impact heeft op onder andere sociale, emotionele, gedragsmatige en executieve functies, is het dan ook evident dat de kinesitherapeut dit aspect niet links kan laten liggen.

Daarnaast zien we ook een sterke associatie tussen sedentair gedrag en slaapproblemen. In onze huidige maatschappij is sedentair gedrag een steeds groter wordend probleem. Niet alleen heeft dit een negatieve invloed op onze fysieke en cardiovasculaire fitheid, we zien ook dat de mate van sedentair gedrag een verhoogd risico op insomnie en andere slaapstoornissen met zich meebrengt. Daar slaapproblemen op hun beurt ook fysieke activiteit in het gedrang brengen, zien we dat vele patiënten in een vicieuze cirkel terecht komen. Als kinesitherapeut is het dan ook belangrijk de patiënt niet enkel op fysiek vlak te ondersteunen, maar ook de slaapproblemen mee aan te pakken in de dagdagelijkse praktijk.

Tijdens deze opleidingsdag worden de deelnemers volledig ondergedompeld in de theorie en praktische aanpak van slaapproblemen binnen de klinische praktijk. We vertrekken vanuit enkele casussen, waardoor deelnemers meteen een beeld krijgen van toepassingsmogelijkheden in hun praktijk. Tussen elk onderdeel is er ook ruimte voor klassikaal overleg, om zo de linken tussen het onderzoek en de dagdagelijkse praktijk te optimaliseren en van elkaars ideeën te leren. Tijdens deze cursus gaan we in op de basisprincipes van de slaap, het gebruik van een slaapdagboek, en de toepassing van slaaprestrictie, stimuluscontrole, reductie van medicatiegebruik, de invloed van cognities en slaaphygiëne. De docenten zullen deze cursus voornamelijk vorm geven vanuit hun wetenschappelijke expertise binnen de chronische pijn (muskuloskeletale klachten CVS, fibromyalgie, etc.).

Leerdoelen

  • Deelnemers hebben aandacht voor slaapproblemen in de klinische praktijk;
  • Deelnemers kennen de basisprincipes van de slaap;
  • Deelnemers hebben inzicht in de nood van slaapmanagement binnen de klinische praktijk;
  • Deelnemers zijn in staat om alle aspecten van slaaptherapie toe te passen in de klinische praktijk.

Docent

Thomas Bilterys

Drs. Thomas Bilterys is afgestudeerd als Master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie: optie Manuele Therapie aan de Vrije Universiteit Brussel. Momenteel is hij PhD student aan de Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Gent. De focus van zijn onderzoek ligt voornamelijk op chronische spinale pijn en insomnia. Binnen het huidige onderzoeksproject rond slaap en pijn voert Thomas Bilterys voornamelijk de assessments (o.a. polysomnografie-, actigrafie- en PPT-metingen) uit. Daarnaast is hij ook lid van de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion.

Eveline Van Looveren

Eveline Van Looveren studeerde in 2015 af als master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de Universiteit Antwerpen. Nadien behaalde zij nog een master na master in de manuele therapie. Tot januari 2018 was zij actief in de praktijk als zelfstandig kinesitherapeute. Sinds februari 2018 maakte zij echter de overstap naar de academische wereld. Zo startte zij, in samenwerking met Thomas, een doctoraatsonderzoek aan de Universiteit Gent en Vrije Universiteit Brussel, dat handelt over slapeloosheid als comorbiditeit bij patiënten met chronische spinale pijn. Binnen dit onderzoek neemt Eveline Van Looveren het behandelluik op zich waarbij cognitieve gedragstherapie voor zowel pijn als insomnia (slaapmanagement) aan bod komt. Verder is Eveline ook lid van de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, sportkinesitherapeuten, manueel therapeuten, sportartsen, ergotherapeuten.

Accreditatie

Pro-Q Kine 14ptn

Prijs

280€ (excl btw) , 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

© Copyright 2021 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!