< Terug naar cursusaanbod

Respiratoire kinesitherapie bij baby's en kinderen

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
11-02-2022
Locatie
Gent - De Punt
Tijd
09:00 - 17:00 UUR
Startdatum
06-05-2022
Locatie
Antwerpen - Van der Valk
Tijd
09:00 - 17:00 UUR
Startdatum
29-09-2022
Locatie
Leuven - Waves
Tijd
09:00 - 10:00 UUR

Inhoud

Deze ééndaagse opleiding richt zich op kinesitherapeuten zonder een bijzondere beroepsbekwaamheid in de respiratoire kinesitherapie, maar met een grote interesse in het begeleiden en behandelen van baby’s en kinderen met respiratoire problemen. De fysiologie en fysiopathologie van de luchtwegen van baby’s en kinderen met respiratoire aandoeningen worden uitgebreid besproken alsook wat de rol van de kinesitherapeut hierin kan zijn.

Er wordt o.m. uitleg gegeven over en aangeleerd hoe je correct de neus kan spoelen, de do’s en dont’s over inhalatietherapie (aerosol en puffers) en de basisbegrippen van (geassisteerde) autogene drainage. We bespreken hulpmiddelen zoals PEP en flutter en gaan dieper in op intrapulmonaire percussie ventilatie (IPV). Er is een praktijkdeel voor een aantal van deze technieken. Verder wordt er ook demomateriaal voorzien. Op deze manier ontwikkelt de kinesitherapeut een basiskennis van respiratoire kinesitherapie. Deze opleiding is een kennismaking en dient als aanzet tot het verder verwerven van kennis en vaardigheden binnen deze specialisatie.

Leerdoelen

  • De anatomie en de fysiologie van de luchtwegen bij baby’s en kinderen
  • De meestvoorkomende respiratoire pathologieën bij baby’s en kinderen die je in de praktijk kan tegen komen
  • Het correct leren neusspoelen
  • De do’s en dont’s van inhalatietherapie bij baby’s en kinderen
  • De basisprincipes van autogene drainage
  • Kennis over de hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden tijdens de drainage
  • Overzicht van de evidence-based literatuur over de respiratoire kinesitherapie bij baby’s en kleine kinderen
  • Praktijk: autogene drainage en gebruik van hulpmiddelen

Docent

Dorien Hellings

Dorien Hellings studeerde in 2011 af als master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, optie inwendige aandoeningen aan de Vrije Universiteit Brussel. Zij is in het bezit van de bijzondere beroepsbekwaamheid pelvische reëducatie en perinatale kinesitherapie (alsook van de bijzondere beroepsbekwaamheid in de respiratoire kinesitherapie (2013)). Van 2011 tot 2019 werkte Dorien Hellings in een ziekenhuis ondermeer op de dienst pediatrie, pneumologie en materniteit, alsook op een ambulante dienst voor bekkenbodemrevalidatie. Sinds 2018 is zij ookwerkt ze werkzaam  in groepspraktijk “kinesitherapie De Parel – Pelvisch centrum” als zelfstandige kinesitherapeut. Dorien Hellings is lid van de beroepsvereniging BVRK en BICAP/Pelvired.

Door haar ervaring is zij zeer vertrouwd met het behandelen van patiënten met bekkenbodemdysfuncties.

Deborah Van Cauwenbergh

Deborah Van Cauwenbergh studeerde in 2011 af als Master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, optie inwendige aandoeningen aan de Vrije Universiteit Brussel. In 2013 behaalde zij een accreditatie in de respiratoire kinesitherapie en pelvische reëducatie. Van 2011-2019 werkte zij, naast haar werk als zelfstandig kinesiteherapeut, als praktijkassistent aan de Universiteit Antwerpen. Na verschillende jaren in een groepspraktijk gewerkt te hebben startte Deborah Van Cauwenbergh in 2017 haar eigen praktijk op in Borsbeke (Herzele). De praktijk is vnl. gericht op respiratoire kinesitherapie, pelvische reëducatie en pre- en postnatale kinesitherapie. Door haar expertise binnen deze specialisatie is zij zeer vertrouwd met het behandelen van patiënten met respiratoire pathologieën. Zij wil dan ook graag haar kennis en (evidence-based) vaardigheden overbrengen naar andere collega’s. Deborah Van Cauwenbergh is geaccrediteerd lid van de beroepsverening BVRK en BICAP/Pelvired.

Doelgroep

Kinesitherapeuten (zonder bijzondere bekwaamheid in de respiratoire kinesitherapie)

Accreditatie

Pro-Q-Kine 14pt

Prijs

280€ (excl btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

© Copyright 2021 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!