< Terug naar cursusaanbod

Prestatiegericht trainen bij lopers

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
24-02-2025
Locatie
Leuven - Swanenberg
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

Tijdens deze 2-daagse opleiding gaan we eerst uitgebreid in op de fysiologie van 5 km lopers tot marathonlopers. Dit aan de hand van de bespreking van de termen zoals aerobe drempel, de (sub)anaerobe drempel, capaciteiten, vermogens en (v)V02max.

In een tweede deel gaan we al een stukje naar de praktijk via het opstellen van jaarplannen, mesocycli en microcycli. We benaderen dit nu ook weer specifiek voor de 5 km loper tot de marathonloper. Via het opstellen van doelstellingen en de analyse van de uitgevoerde trainingen kunnen we nadien bekijken of de trainingen hun gewenste effect hebben bereikt en kunnen we, daar waar nodig, de juiste aanpassingen doen om tot het beste resultaat te komen.

Atleten begeleiden is veel meer dan enkel het opstellen van schema’s. Doelen stellen-plannen-trainen-analyseren-aanpassen-motiveren. Via coachplatforms als Coachbox en Trainingpeaks gaat dit tegenwoordig heel makkelijk online. Ook hier gaan we wat dieper op in.

Vanuit trainingsschema’s uit de dagdagelijkse praktijk gaan jullie uiteindelijk zelf aan het werk om trainingsschema’s op te stellen voor atleten van verschillende afstanden en verschillende niveaus. Een beginner zal namelijk andere trainingsaccenten moeten krijgen dan een gevorderde loper.

Tenslotte focussen we op de wedstrijddag. Hier bekijken we hoe we de dagen/weken ervoor zullen taperen, hoe we de wedstrijddag indelen en hoe we een voedingsplan en raceplan moeten opstellen.

Leerdoelen

  • Fysiologische bespreking van de termen aerobe drempel, (sub)anaerobe drempel met daaraan gekoppeld het begrijpen van capaciteit, vermogen en de (v)V02max.
  • Beheersen van alle facetten voor een totaalplan voor een loper:
    • Doelen stellen
    • Plannen – periodiseren
    • Trainen
    • Analyseren
    • Motiveren
  • Hoe gaan we dit eenvoudig, maar correct omzetten in de praktijk?
  • Opstellen van een (individueel) trainingsprogramma van 5 km tem marathon. Wat zijn de overeenkomsten en hoe kunnen we finetunen naar de juiste afstand.
  • Hoe werken we toe naar een wedstrijd en stellen we een individueel wedstrijdplan op?
    • Taperperiode
    • Pacing plan
    • Voedingsplan

Docent

Roel Breugelmans

Roel Breugelmans is master in de Lichamelijke Opvoeding, gespecialiseerd in training en coaching, met een bijzondere expertise in het afstandslopen. Coach worden van uithoudingssporters was altijd zijn droom. Dit heeft hij ook kunnen waarmaken door vanaf 2009 aangesteld te worden als coach van de Topsportschool Afstandslopen binnen de Vlaamse Atletiekfederatie. Hierdoor kon hij dagelijks met atleten werken en op regelmatige basis op stage en naar internationale kampioenschappen gaan. In deze hoedanigheid werkte Roel via een multidisciplinaire setting heel nauw samen met kinesitherapeuten en artsen.

In 2019 maakte hij dan de stap naar zelfstandige coach binnen de uithoudingssporten. Via zijn bedrijf, ‘ETL – Endurance Team Leuven’ begeleidt en ondersteunt hij afstandslopers en andere uithoudingssporters: Hij begeleidt op dit moment een grote groep jeugdatleten (U19), een groep beloftevolle atleten (U23) en atleten op internationaal niveau en daarnaast ook een grote groep recreant marathonlopers, ultralopers, trailrunners en triatleten.   

Doelgroep

Kinesitherapeuten, sportartsen, personal trainers en coaches met grote interesse in de loopsport.

Accreditatie

/

Prijs

695€ (excl btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Black Friday Week (-10%)**: 625,5€ (excl. btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

*Korting geldig tot en met zondag 1/12/2024.
**Korting werd reeds verrekend op de website.

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes

Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!