< Terug naar cursusaanbod

Mindfulness binnen de kinesitherapie

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
25-11-2024
Locatie
Gent - De Punt
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

Mindfulness is een bewezen effectieve behandelingsvorm voor spannings- en pijnklachten, maar de integratie ervan is toch nog vaak onvoldoende gekend en bemind binnen de revalidatie. Er ligt hiervoor nog een hele weg open voor kinesitherapeuten om deze wetenschappelijk bewezen techniek mee op te nemen in hun behandeling, en hiermee het fysieke en psychische welzijn van hun patiënten bevorderen.

Deze cursus start met een inleiding in de fysiologie van stress en spanning om daarna meer inzicht te krijgen in de neuropsychologie van pijn. Na het verwerven van deze basisinzichten, die nodig zijn om het nut en effect van mindfulness binnen de kinesitherapie te kaderen, gaan we ons verdiepen in de wondere wereld van mindfulness. Na en tijdens de theorie gaan we praktisch aan de slag met oefeningen, ervaringen en belevingen. Je krijgt concrete handvatten mee voor tijdens je anamnese, behandeling, oefenprogramma en follow-up om na deze cursus meteen aan de slag te kunnen gaan.

Leerdoelen

  • Het begrijpen van de (neuro)- fysiologie achter stress en spanning
  • Inzicht krijgen in de neuropsychologie van pijn
  • Vat krijgen op de basisprincipes van mindfulness
  • Beleven van het effect van mindfulness op spanning en pijn.
  • Het kunnen integreren van mindfulness in je kinesitherapeutisch handelen

Docent

Philippe Minguet

Philippe Minguet studeerde af als Master in de kinesitherapie en revalidatiewetenschappen aan de KULeuven met afstudeerrichtingen revalidatie binnen neurologische aandoeningen en binnen de geestelijke gezondheidszorg.

Enkele van zijn stokpaardjes zijn stress gebonden lichamelijke klachten, fysieke fitheid en mentaal welzijn. Naast zijn werk als kinesitherapeut/psychomotorisch therapeut binnen het UPC campus Kortenberg, fungeert hij ook als coördinator van het competentiecentrum Kiné/PMT binnen Z.org KU.Leuven.

Verder geeft hij zijn interesses in relaxatie en mindfulness door aan de studenten Revaki en tracht hij PMT een groter platform te geven als bestuurslid van de VVPMT. Onder het motto ‘’ Meten is weten, maar de doelen liggen in het voelen’’ vertrekt hij vanuit een evidence based kader om te komen tot een persoonsgerichte aanpak.

Doelgroep

Kinesitherapeuten

Accreditatie

PQK - Algemeen kinesitherapeutisch - 14 punten

Prijs

340€ (excl btw) , 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

© Copyright 2024 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!