< Terug naar cursusaanbod

Laaggradige ontsteking : implicaties op herstel en revalidatie

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
13-06-2025
Locatie
Leuven - Novotel
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

Elke zorgverstrekker (kinesitherapeut, arts, …) herkent het verhaal van die patiënt wiens klachten blijven aanslepen, en dat ondanks herhaalde en doelgerichte therapeutische interventie. Bijvoorbeeld de sporter die enkele weken na de behandeling opnieuw komt aankloppen met een overbelasting van een andere spier, of de dame met chronische hoofdpijn die niet positief evolueert na meerdere behandelingen, of de student met aanhoudende nekklachten die maar niet lijken te verbeteren.

Soms lijkt het lichaam niet in de juiste herstelmodus te komen en ligt de verklaring niet voor de hand. Bloedwaarden liggen immers binnen de referentie, beeldvorming toont geen afwijkingen, en toch blijft het fysieke probleem aanhouden. 
Waarom vindt het lichaam niet de juiste energie om het probleem echt op te lossen? Hoe komt het dat ons “leger” (=het immuunsysteem) faalt?

In deze opleiding duiken we diep in het immuunsysteem en de verschillende vormen van ontstekingen, zowel acuut als chronisch. We onderzoeken hoe laaggradige ontstekingen zich kunnen manifesteren en hoe ze vaak over het hoofd worden gezien vanuit een klassieke benadering.

We reiken je onderbouwde praktijkgerichte kennis én concrete interventies aan die je kan gaan inzetten bij jouw patiëntenpopulatie. Zo ben je in staat hen beter te begeleiden in het oplossen van een klachtenpatroon dat moeilijk doorbreekbaar lijkt. 
Deze opleidingdsdag biedt je de kans om vanuit de inzichten uit de leefstijlgeneeskunde je therapeutische aanpak te verrijken met een dieper inzicht in de werking van het immuunsysteem en ontstekingen.

Leerdoelen

  • Een dieper inzicht in de werkingsmechanismen van ons immuunsysteem en welke rol het speelt in de herstelprocessen van ons lichaam.
  • Een breder overzicht hebben van het belang van voeding, slaap, stress, beweging en andere leefstijlfactoren en de invloed van deze factoren op de immuunfunctie en ontstekingsprocessen.
  • Het mechanisme doorgronden van ontstekingen, van kortdurende of acute ontstekingsreacties tot langdurige of chronische ontstekingen, die moeilijker te herkennen zijn.
  • Het herkennen van laaggradige ontstekingen aan de hand van een grondige anamnese en zo subtiele, vaak onopgemerkte ontstekingen kunnen opsporen die verantwoordelijk kunnen zijn voor aanhoudende klachten.

Docent

Sylvie De Kesel

Sylvie De Kesel (kinesitherapeute) werkt als orthomoleculair therapeut en intermittent living coach. Ze slaat een brug tussen haar knowhow vanuit de kinesitherapie enerzijds en haar expertise in de ondersteuning van fysiologische processen vanuit de leefstijlgeneeskunde anderzijds. Sylvie werkte als freelance kinesitherapeut en als docente aan de UGent. Ze richtte het multidisciplinair centrum ‘Praktijk in Beweging’ te Gent op, waar ze dagelijks therapie geeft. Daarbij ligt haar focus op patiënten met migraine en hoofdpijnklachten, en werkt ze op het verhogen van energie bij een breed scala aan klanten.

Sylvie ervaarde zelf hoe chronische medicatie plaats kon maken voor leefstijlinterventies. Zo kon ze haar interesse en passie  verweven in haar dagelijks leven, in de begeleiding van patiënten én in haar lesopdrachten.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, artsen, osteopaten, diëtisten en andere medische professionals

Accreditatie

In aanvraag.

Prijs

350€ (excl. btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!