< Terug naar cursusaanbod

Krachttraining en powertraining voor de 50+ patiënt

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
10-05-2025
Locatie
Mechelen - Personal. Sportpraktijk
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

Met de vergrijzing neemt niet alleen de vraag naar kinesitherapie toe, maar verandert ook de benadering van behandeling en training voor ouder wordende patiënten. In deze cursus leer je hoe je kracht- en powertraining op een veilige, effectieve en motiverende manier kunt implementeren bij deze doelgroep. Hierbij houden we rekening met weefselspecifieke veranderingen die optreden tijdens het verouderingsproces, zoals aanpassingen in pezen, spieren en kraakbeen, en passen we de training toe op verschillende veelvoorkomende pathologieën bij 50-plussers.

We besteden aandacht aan de leeftijdsgebonden afname van spierkracht en spierpower, en onderzoeken de effectieve aanpak hiervan via krachttraining en Velocity-Based Training (VBT). Deze wetenschappelijk onderbouwde methoden hebben bewezen positieve effecten op de verbetering van spierkracht, spierpower, functionele mobiliteit en zelfredzaamheid bij ouderen.

Tijdens de cursus leer je ook hoe je trainingen kunt individualiseren, zodat je patiënt op een optimale intensiteit kan trainen zonder risico op overbelasting of blessures. Aangezien het herstelvermogen vertraagt naarmate we ouder worden, is dit cruciaal. Naast het opstellen van gepersonaliseerde oefenschema’s, krijg je inzicht in de fysiologische veranderingen die gepaard gaan met veroudering en de rol van levensstijlfactoren die bijdragen aan gezond en krachtig ouder worden.

De cursus biedt praktische handvatten voor het inschatten van belastbaarheid, opbouwen van trainingsprogramma’s, testen en het verhogen van motivatie bij oudere patiënten. 

 

Leerdoelen

  • Inzicht in de fysiologie van het musculoskeletale systeem bij 50-plussers
  • Implementeren van krachttraining en velocity-Based Training (VBT): Leer hoe je krachttraining en VBT effectief kunt toepassen
  • Ontwikkel veilige en progressieve krachttrainingsprogramma’s die zowel kracht als power bevorderen, rekening houdend met de specifieke behoeften van oudere patiënten.
  • Testen en meten van de 50+ patiënt om spierkracht en snelheid te meten en de trainingsintensiteit aan te passen op basis van de prestaties van de patiënt.
  • Motiveren en stimuleren: Leer hoe je oudere patiënten op een speelse en motiverende manier kunt stimuleren om krachttraining vol te houden, waarbij ze eigen doelen nastreven.
  • Inzicht in levensstijlfactoren: Ontvang praktische kennis over de invloed van levensstijlfactoren op gezond ouder worden.

Docent

Andreas Delaere

Andreas Delaere is bachelor Lichamelijke Opvoeding en master in de kinesitherapie (VUB) en specialiseerde zich daarna verder in de Manuele Therapie aan de Universiteit Gent. Momenteel werkt hij als kinesitherapeut in zijn eigen praktijk te Merchtem. Hier ziet hij een breed publiek waarbij hij een activerende aanpak hanteert aangevuld met manuele therapie.

Daarnaast is hij sinds 2015 verbonden aan de afdeling Gerontologie van de Vrije Universiteit Brussel – UZ Brussel onder leiding van Prof. Dr. Bautmans waar hij een project rond krachttraining bij 65-plussers opvolgt (Senioren PRoject INtensief Trainen – SPRINT). Zijn masterproef rond lichaamssamenstelling bij 80+ werd gepubliceerd in 2019 en sindsdien is hij mede-auteur van 6 andere publicaties. Hij is ook medeauteur van de Richtlijn Sarcopenie die werd opgesteld in opdracht van de Belgische Vereniging voor Geriatrie en Gerontologie. Deze richtlijn werd ook gevalideerd door CEBAM waardoor deze ook als richtlijn geldt voor huisartsen. Verder is hij nauw betrokken bij het opstellen van een oefenprogramma voor ouderen met gewrichtspijn in samenwerking met ouderenvereniging OKRA.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, coaches,...

Accreditatie

PQK Algemeen kinesitherapeutisch - 14 pt

Prijs

350€ (excl. btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

 

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes

Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!