Planning

Startdatum
10-10-2024
Locatie
Leuven - Waves
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

Hoofdpijn is een van de meest gerapporteerde fysieke klachten. Gelukkig vinden patiënten met hoofdpijnklachten steeds vaker de weg naar de kinesitherapeut en manueel therapeut. Zeer herkenbaar is dat deze patiënten met hoge verwachtingen de praktijk binnenstappen en zo snel mogelijk verbetering willen zien in hun klachtenpatroon, gezien de impact op hun dagelijks functioneren. De vraag is dan ook: hoe pak je dit het beste aan?

Om daar een goed antwoord op te kunnen geven, moet je als therapeut eerst goed ingelicht zijn over alle aspecten die betrekking hebben op het begrip ‘hoofdpijn’.

Een volgende evidente vraag is: Welke specifieke behandelingen kan ik als kinesitherapeut en manueel therapeut aanwenden? En tenslotte, welke interventies die ik kan aanbieden zijn ook bewezen effectief?

Tijdens deze tweedaagse opleiding reiken twee ervaren experten heel wat antwoorden aan en begeleiden ze je in het vergroten van jouw bekwaamheid inzake het onderzoeken en het behandelen van hoofdpijnpatiënten. Een belangrijk deel van de opleiding bestaat dan ook uit praktijk, met als doel om jouw manuele vaardigheden te verfijnen en te optimaliseren.

Leerdoelen

Deze opleiding heeft als doel het verdiepen van de kennis van verschillende vormen van hoofdpijn en de pathofysiologie van hoofdpijn. Door het volgen van deze opleiding vergroot je jouw kennis en vooral ook jouw kunde van specifieke onderzoeksvaardigheden en behandeltechnieken bij hoofdpijn.

  • De cursist kent de classificaties van hoofdpijn die gehanteerd worden door de IHS op basis van ICHD-3.
  • De cursist is vertrouwd met de epidemiologie  en pathofysiologie van hoofdpijn en kan de betrokkenheid van de cervicale regio aantonen op basis van een neuro-anatomisch model.
  • De cursist is op de hoogte de meest voorkomende differentiaal diagnose/ rode vlaggen bij hoofdpijn gerelateerde klachten.
  • De cursist heeft geleerd een hoofdpijn specifieke anamnese en klinische onderzoek af te nemen, gevolgd door een klinisch redeneerproces.
  • De cursist kan een behandelplan opstellen voor een patient met hoofdpijn, gebaseerd op patient values, evidence based practise en clinical expertise.
  • De cursist kan de verschillende elementen van de behandeling goed in praktijk omzetten en heeft er ook de praktische manuele vaardigheden voor.
  • De cursist wordt begeleid in het verfijnen en optimaliseren van zijn/haar manuele technieken.
  • De cursist is ermee vertrouwd met de multidisciplinaire aanpak binnen het zorgpad dat voor patiënten met hoofdpijnklachten kan worden uitgestippeld

 

Docent

Heleen Boven

Heleen Boven is manueel therapeut sinds 2010 en heeft haar eigen eerstelijns praktijk gespecialiseerd in hoofdpijn en duizeligheid. Zij werkt sinds 2012 samen met de hoofdpijnafdeling van het Martiniziekenhuis te Groningen. In de jaren heeft ze in verschillende functies gewerkt aan de behandeling van hoofdpijnpatiënten oa in de multidisciplinaire werkgroep ‘Eerstelijnszorg bij hoofdpijnklachten’ en als klinisch fysiotherapeut bij de dagdiagnostiek van de hoofdpijnpoli. 

Heleen is tevens voorzitter van de stichting Hoofdpijn Netwerk Noord. Dit is een netwerk van fysiotherapeuten die nauw met elkaar, huisartsen en specialisten samenwerken om de zorg rondom hoofdpijn te verbeteren.

Zij heeft ook gewerkt als gastdocent aan de Hanzehogeschool Groningen, waar zij lesgaf aan fysiotherapeuten en manueel therapeuten over de rol van de fysiotherapeut bij hoofdpijnklachten. 

Andreas Amons

Andreas Amons is manueel therapeut sinds 2010 en werkt sinds 2014 op het Paramedisch Behandelcentrum voor Hoofdpijn in Hoofddorp waar hij zich specialiseert op de behandeling van patiënten met hoofdpijnklachten.

Hij volgt een promotietraject bij de Amsterdam Universitaire Medische Centra (UMC) waar hij onderzoek verricht naar de effectiviteit van behandeling van manuele therapie bij mensen met migraine. Andreas is daarnaast docent master manuele therapie op de SOMT University of Physiotherapy waar hij masterclasses geeft over hoofdpijn.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, manueel therapeuten, artsen, osteopaten en chiropractoren.

Accreditatie

PQK - Algemeen kinesitherapeutisch - 24

PQK - Manuele therapie -  (automatisch toegevoegd) - 28

Prijs

670€ (excl btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes...

Extra info

Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!