< Terug naar cursusaanbod

Experts in Manual Therapy - cervicaal/thoracaal

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
17-10-2024
Locatie
Leuven - Waves
Tijd
13:00 - 20:00
Bijeenkomsten

Inhoud

  • Vierdaagse opleiding gespreid over 4 weken
  • Hands-on in manuele therapie: denken – voelen – doen
  • Focus op manipulaties van het bovenste kwadrant

Heb je het gevoel dat je altijd terugvalt op dezelfde technieken? Wil je een patiënt wel op een bepaalde manier manipuleren, maar voel je je nog te onzeker? Dan heb je de juiste techniek misschien nog niet in de vingers, of heb je die al lang niet meer uitgevoerd.

We vragen ons allemaal wel eens af welke techniek nu het meest efficiënt is voor een patiënt. Soms loop je vast bij het behandelen van jouw patiënt met myofasciale technieken of blijft een bewegingsdysfunctie een goede opbouw van oefentherapie in de weg staan. Misschien wil je wel hoogcervicaal manipuleren maar weet je niet hoe dit op een veilige manier te doen? Of je wil gewoon je toolbox van artrogene technieken opfrissen en verder uitbreiden.
Op al deze vragen en situaties geeft deze opleiding een antwoord.

Het accent ligt op het verfijnen van de manipulatieve vaardigheden van het bovenste kwadrant met speciale aandacht voor de cervicale en thoracale regio.

Tijdens deze vierdaagse opleiding gaan we dieper in op het artrogene luik van onderzoek, klinisch redeneren en de behandeling. We zetten hierbij sterk in op de keuze van technieken als primaire, secundaire of tertiaire doelstelling.

De opleiding is een mix van denken, voelen en vooral doen, met veel feedback van de docent. Het is een praktijkgerichte opleiding, bewust gespreid over enkele maanden. Zo krijg je de kans om alle technieken in te oefenen en terug te koppelen waar nodig. Bovendien staat het jou vrij om zelf casuïstiek en technieken aan te brengen in de loop van het traject.

Deze opleiding is bestemd voor collega’s met een vooropleiding in de manuele therapie, die graag het aangeleerde direct omzetten in de dagelijkse praktijk. De nadruk ligt op het inoefenen van manipulatietechnieken en de implementatie in de klinische setting : je leert wanneer je welke techniek moet gebruiken en welke variant je moet gebruiken in welke situatie. Kortom : het toepassen van de juiste techniek op het juiste moment.

Leerdoelen

  • Jouw manueel therapeutische vaardigheden zijn uitgebreid, verfijnd en terug opgefrist.
  • Je kan concreet aan de slag met een breder arsenaal aan artrogene technieken, met het accent op manipulaties van het bovenste kwadrant.
  • Je verstevigt je klinisch redeneren in functie van de behandeling van de artrogene component bij klachten van het musculoskeletaal stelsel.
  • Je kan gerichter onderzoek doen naar artrogene dysfuncties als primaire, secundaire of tertiaire bron.
  • Je optimaliseert je resultaten bij de behandeling van patiënten waarbij je voornamelijk inzet op andere behandelstrategieën, zoals oefentherapie of myofasciale behandeling, dankzij het ondersteunend gebruik van artogene technieken.

Docent

Katrien Bartholomeeusen

Katrien Bartholomeeusen haar passie voor Manuele Therapie ontstond tijdens haar opleiding als Licentiaat in de Kinesitherapie aan de KUL (1992). Na een stage in Londen bij de toen baanbrekende Cyriax-afdeling orthopedische geneeskunde was ze gebeten door het behandelen van klachten gerelateerd aan het musculoskeletaal stelsel. Ze combineerde haar studies GGS Manuele Therapie met de vierjarige IFOMT-opleiding aan de SOMT te Amersfoort. Ze werkte en studeerde in Nieuw-Zeeland bij Paula Van Wijmen (McKenzie Instituut) waar ze de opleiding tot McKenzie Therapeut en Mulligan Therapeut voltooide. Ze volgde later ook nog de Master-na-Master Sportkinesitherapie aan de VUB (2006) en bekwaamde zich sindsdien ook als ICF-erkend coach.

Meer dan twintig jaar combineerde ze een groepspraktijk gespecialiseerd in MSK met lesgeven. Katrien was docent aan de KULeuven (GGS Manuele Therapie), aan de SOMT Amersfoort en aan de UGent (Postgraduaat Manuele Therapie).

Sinds enkele jaren werkt ze terug solo. Haar arsenaal aan patiënten bestaat uit zowel mensen met acute cervicogene hoofdpijn als second opinions bij complexe klachten, met als dominante compenenten het MSK stelsel. Ze gelooft sterk in een ‘totaal’ benadering van een patiënt. Het artrogene luik is daar een belangrijke onderdeel van.

Katrien heeft ontzettend veel goesting om haar kennis en kunde te delen, en collega’s op weg te helpen om hun manuele skills en klinisch redeneren op een hoger niveau te brengen.

Doelgroep

Manueel therapeuten die reeds een postacademische opleiding 'manuele therapie' afgewerkt hebben (UGent, KU Leuven, UA, IMFT, ....). Bij twijfel, contacteer ons via info@smarteducation.be

 

Accreditatie

PQK - Algemeen kinesitherapeutisch - 24

PQK - Manuele therapie - 56

Prijs

1520€ (excl. btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, avondmaal en koffiepauzes.

Extra info

© Copyright 2024 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!