Planning

Startdatum
26-09-2024
Locatie
Leuven - Waves
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten
Startdatum
13-06-2024
Locatie
Gent - De Punt
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

Deze ééndaagse opleiding richt zich op kinesitherapeuten zonder bijzondere bekwaamheid in pelvische reëducatie, maar met een grote interesse in het begeleiden en behandelen van vrouwen tijdens de zwangerschap en in het postpartum.  De anatomie en de functies van de bekkenbodem komen aan bod, alsook het effect van de zwangerschap en de bevalling op de functie van de bekkenbodem en de mogelijke gevolgen.  Daarnaast wordt het effect van een zwangerschap op de buikwand verdiept.

Naast een theoretisch gedeelte ligt de nadruk op praktische vaardigheden, zoals een anamnese, educatie en tips en adviezen.  De cursist leert een visuele inspectie van het perineum en een uitwendige palpatie van de bekkenbodem.  Er wordt nadruk gelegd op het leren uitwendig evalueren van de contractie en relaxatie van de bekkenbodemspieren. 

Vervolgens wordt de diastasis van de rechte buikspieren onder de loep genomen, ook hier leert de cursist de diastasis palperen en beoordelen. 

Er wordt een oefenprogramma gegeven voor bekkenbodemspieroefeningen tijdens de zwangerschap en hoe je de bekkenbodemspieroefeningen kan opbouwen na de bevalling en hun rol in het herstel van de diastase. Dit vormt de basis om in een volgende fase de core en de rest van het lichaam op te bouwen.  Tot slot is het belangrijk dat de therapeut de basiskennis ontwikkelt om een zwangere en bevallen vrouw te begeleiden en eventueel door te verwijzen bij klinische symptomen. 

Leerdoelen

  • Anatomie en de functies van bekkenbodemspieren
  • Het effect van een zwangerschap en een bevalling op de bekkenbodem
  • Het correct afnemen van een peripartum anamnese
  • Het aanleren van een visuele inspectie en uitwendig palperen van correcte contractie en relaxatie van de bekkenbodem
  • Het palperen van een diastasis recti abdominis
  • Het opstellen van een progressief oefenprogramma voor de bekkenbodem en het herkennen van de verschillende bekkenbodemdysfuncties peripartum.
  • Tips en adviezen bij de meest voorkomende klachten perinataal.
  • Het herkennen van klachten waarvoor doorverwijzing naar een bekkenbodemtherapeut noodzakelijk is

Docent

Elke de Jong

Elke de Jong studeerde in 2010 af aan de KUL als Master in de kinesitherapie en Revalidatiewetenschappen, optie sport en manuele therapie. Tijdens haar eerste werkjaren verdiepte zij zich eerst in oedeemtherapie, zij behaalde haar diploma aan de Vodderschool (2011) en later studeerde zij ook af aan de interuniversitaire opleiding oedeemtherapie van Oedema (2018). 

Het bekkenbodemverhaal van Elke de Jong begon in haar 1e masterjaar tijdens een stage bij emeritus prof. Marijke Van Kampen.  In 2012 startte zij dan ook met volle moed aan de interuniversitaire opleiding bekkenbodemre-educatie en perinatale kinesitherapie.  In 2013 behaalde zij enerzijds de titel van bekkenbodemtherapeute en anderzijds ook van manuele therapeute (KU Leuven).  

Na verschillende jaren ervaring als bekkenbodemtherapeute in verschillende zelfstandige praktijken, richtte Elke de Jong in 2016 haar eigen praktijk op in Winksele. In de praktijk is Elke vooral bezig met manuele therapie, bekkenbodemreëducatie en perinatale zorgen. Het bekken met al haar facetten is volgens Elke dan ook het meest fascinerend stukje lichaam. Samen met Zahra Van Veldhoven startten zij daarom met veel plezier de opleiding ‘BekkenbodemFit’.

Elke is tevens lid van de beroepsvereniging Bicap/Pelvired/Oedema/Mathera en stagebegeleidster voor de KULeuven. 

Zahra Van Veldhoven

Zahra Van Veldhoven behaalde in 2011 haar master in revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan KU Leuven. Met grote interesse beëindigde ze in 2012-2013 de interuniversitaire cursus bekkenbodemreëducatie en perinatale kinesitherapie.  Ze behaalde in 2018 een diploma osteopathie en probeert deze kennis te integreren in de bekkenbodemproblematiek.
Na een aantal jaren tewerkstelling in UZ Leuven als bekkenbodemtherapeute, richtte Zahra Van Veldhoven haar eigen praktijk op in Heverlee.  Een praktijk gespecialiseerd in bekkenbodemreëducatie, perinatale kinesitherapie en bekkenproblematiek.  Ze organiseert Move groepslessen voor zwangeren, mama’s en dames. Ze is oprichtster van LOKK Pelvis Leuven en organiseert op regelmatige basis peer reviews.  Ze is lid van beroepsvereniging BICAP en Pelvired.
Sinds 2020 is ze enthousiaste docente en projectmanager Pelvic Health bij Smarteducation. 

Doorheen de jaren blijft de rode draad “de bekkenbodem” en groeit haar expertise dankzij de vele bijscholingen in alles wat te maken heeft met de zwangerschap, het bekken en de bekkenbodem.

Doelgroep

Kinesitherapeuten zonder bijzondere bekwaamheid in de pelvische reëducatie met interesse in perinatale kinesitherapie & vroedvrouwen.

Accreditatie

PQK - Algemeen kinesitherapeutisch - 14

PQK - Bekkenbodemreëducatie en perinatale kinesitherapie (automatisch toegevoegd) - 14

Prijs

330€ (ex btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

 

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Extra info

Deze cursus maakt deel uit van het Pelvic Health Expert-traject. 

Dit traject omvat een gestructureerde leerlijn, die bestaat uit drie krachtige modules en biedt je de kans om jezelf te ontwikkelen tot bekkenbodemexpert.

Tijdens de intro module proef je van de basisprincipes. Je leert hoe belangrijk de bekkenbodem is voor de vrouwelijke gezondheid tijdens en na de zwangerschap.  

In de expert module ga je dieper in op allerlei meer complexere onderwerpen en verfijn je je praktische vaardigheden. Je leert hoe jij jouw rol als bekkenbodemtherapeut optimaal kan vervullen.

In de module uitbreiding kun je jouw kennis verder uitbreiden, kom je in aanraking met verschillende disciplines en word je een ware kenner op het gebied van Pelvic Health.

© Copyright 2024 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!