< Terug naar cursusaanbod

Back to move: van newmom naar fitmom

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
15-10-2024
Locatie
Leuven - Novotel
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

Het versterken van het lichaam na een zwangerschap kan een hele uitdaging zijn. Het lichaam is veranderd na de bevalling, er kunnen fysieke ongemakken zijn, er is een baby om voor te zorgen,... Bovendien is een pasbevallen mama vaak onzeker over wat ze wel en niet mag doen.

Het doel van deze opleiding in postnatale kinesitherapie is om inzicht te krijgen in de trainingsopbouw na de bevalling gebaseerd op principes van Pilates. Er worden aanbevelingen vanuit de wetenschappelijke literatuur besproken. Je leert over de impact van houding en ademhaling in de eerste fase van het herstelproces en gaat praktisch aan de slag met deze oefeningen. Vervolgens wordt de core opbouw besproken met aandacht voor het herstel van de diastasis recti abdominis.

Maar intensief trainen is voor jonge mama’s niet altijd een evidentie wanneer ze 24 uur per dag verbonden zijn met hun baby. Zo wordt een deel mama baby workout praktisch gedoceerd, zodat de baby wordt geïmplementeerd bij het oefenen.

Deze eendaagse opleiding richt zich met name op kinesitherapeuten zonder bijzondere bekwaamheid in pelvische reëducatie, maar met een grote interesse in het begeleiden en behandelen van vrouwen in het postpartum. Anderzijds kan deze opleiding voor gespecialiseerde kinesitherapeuten aanvullende kennis en inspiratie geven met betrekking tot postnatale revalidatie en oefentherapie.

Leerdoelen

Tijdens deze opleiding leer je:

  • de factoren herkennen die een invloed hebben op het lichamelijk herstel postpartum
  • het praktisch integreren van houding en ademhaling in het herstelproces
  • het aanleren van core oefeningen in elke fase van het postpartum
  • de aandachtspunten bij het opbouwen van de core bij een diastasis recti abdominis
  • wetenschappelijke richtlijnen voor een veilige return to running
  • de voordelen van oefeningen met baby voor de mama en het kind
  • het leren integreren van oefeningen met baby in een oefenprogramma

 

Docent

Rosanne Van Herck

Rosanne Van Herck is afgestudeerd als kinesitherapeut en manueel therapeut aan de KU Leuven en UGent. Ze is oprichter van Flowcare, een paramedische groepspraktijk waar ze inzet op gezond bewegen.

Al sinds haar jeugdjaren is ze gebeten door de sportmicrobe, en zo kwam ook Pilates op haar pad. Wat begon als een training omwille van rugpijn en te weinig flexibiliteit, groeide uit tot een passie, gevolgd door verschillende opleidingen.

Met de komst van haar eerste dochter en haar motto “gezond bewegen” is ze op zoek gegaan naar meer onderbouwing en verdieping binnen het domein van de pre- en postnatale trainingen. Zo volgde ze onder meer in Nederland een opleiding tot postnataal fitnesstrainer en heeft ze zich verdiept in mamababy-pilates.

Afgelopen jaar zette ze de stap richting de comprehensive opleiding van Polestar Pilates, waar naast het matrepertoire ook Pilates met toestellen aan bod komt.

Binnen haar praktijk combineert ze kinesitherapie met een focus op medische Pilates, pre- en postnatale trainingen, en het geven van verschillende lessen Pilates (van zwangerschapspilates tot back to basics en mama baby-pilates).

Doelgroep

Kinesitherapeuten, sportkinesitherapeuten, beweegcoaches, vroedvrouwen,...

Accreditatie

PQK - Algemeen kinesitherapeutisch -14

PQK - Bekkenbodemreëducatie en perinatale kinesitherapie  (automatisch toegevoegd) - 14

Prijs

340€ (excl btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Extra info

Deze cursus maakt deel uit van het Pelvic Health Expert-traject. 

Dit traject omvat een gestructureerde leerlijn, die bestaat uit drie krachtige modules en biedt je de kans om jezelf te ontwikkelen tot bekkenbodemexpert.

Tijdens de intro module proef je van de basisprincipes. Je leert hoe belangrijk de bekkenbodem is voor de vrouwelijke gezondheid tijdens en na de zwangerschap.  

In de expert module ga je dieper in op allerlei meer complexere onderwerpen en verfijn je je praktische vaardigheden. Je leert hoe jij jouw rol als bekkenbodemtherapeut optimaal kan vervullen.

In de module uitbreiding kun je jouw kennis verder uitbreiden, kom je in aanraking met verschillende disciplines en word je een ware kenner op het gebied van Pelvic Health.

Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!