Loopschoenen en fietsen aan de kant, want 2025 wordt het jaar van krachttraining: ‘Het is goed voor zowat alles’

De populariteit van krachttraining kent een enorme opmars. Waar sport vroeger vooral draaide om urenlang lopen, fietsen of zwemmen, kiezen steeds meer mensen nu voor spieropbouw. Krachttraining heeft zich ontwikkeld van een nicheactiviteit naar een mainstreamtrend met bewezen voordelen voor zowel fysieke als mentale gezondheid, aldus De Tijd.

‘Glute bridges’ met gewichten: in crossfitclub Red City zijn de trainingen gericht op spieropbouw enorm populair. ©Siska Vandecasteele

De belangrijke voordelen van krachttraining

Uit onderzoek blijkt dat krachttraining het risico op chronische ziektes, vallen en botbreuken aanzienlijk vermindert (De Tijd). Het draagt bij aan een betere levenskwaliteit door sterke spieren, die zelfs op latere leeftijd essentieel zijn. Bovendien verlaagt het het risico op vroegtijdig overlijden met 15%, en in combinatie met cardiotraining zelfs met 40%. Naast fysieke voordelen zoals verbeterde slaap en een sterker immuunsysteem, heeft krachttraining ook een positief effect op mentaal welzijn. Het kan depressies verminderen, angst tegengaan en zorgt voor een beter algemeen welbevinden.

Een nieuwe standaard in sport en gezondheid

Volgens Katrien De Cocker, professor sportwetenschappen (UGent), wordt krachttraining steeds meer erkend als essentieel onderdeel van een gezond leven. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft in 2010 spierversterkende oefeningen toegevoegd aan haar richtlijnen voor fysieke activiteit. Ondanks deze erkenning voldoet minder dan de helft van de bevolking aan deze aanbevelingen.

De verschuiving is zichtbaar in fitnessclubs, waar de vraag naar gewichten en gecoachte sessies groeit. Ook merken zoals Nike en Peloton spelen in op de krachttrend met aangepaste producten en services.

Functionele krachttraining voor kinesitherapeuten

Hoewel de voordelen duidelijk zijn, is krachttraining nog niet altijd goed ingebed in de praktijk van kinesitherapeuten. Vaak blijft de focus hangen in de ‘low load’ fase van revalidatie, waardoor de communicatie met trainers en coaches niet optimaal is. Dit kan leiden tot onvoldoende begeleiding in de ‘return to play’-fase.

Wil je als kinesitherapeut zelfverzekerd aan de slag met krachttraining? Schrijf je dan in voor onze opleiding “Functional weightlifting in rehab”!

Over de Opleiding

Deze praktijkgerichte cursus duikt diep in de principes van functionele krachttraining en trainingsleer. Je leert hoe je externe gewichten zoals dumbbells, kettlebells en barbells kunt gebruiken, zowel voor sporters als voor patiënten in revalidatie.

Wat leer je?
  • Nieuwe inzichten in het nut en de toepassing van krachttraining.
  • Basistechnieken van barbell movements begrijpen en uitvoeren.
  • Bewegingspatronen analyseren en corrigeren.
  • Toepassing van krachttraining in revalidatie en specifieke patiëntengroepen.
  • Trainingsleer: percentages van 1RM en het combineren van trainingspatronen.
Over de Docent

Feike Welter, gespecialiseerd in musculoskeletale en sportkinesitherapie, combineert jarenlange ervaring als kinesitherapeut en CrossFit-coach. Ze behaalde haar CrossFit Level 2-certificaat en richtte in 2021 Strive op, een centrum voor functionele revalidatie en sportperformance.

Meer info? Lees het volledige artikel in De Tijd!