< Terug naar cursusaanbod

Voorste kruisband: van diagnostiek tot terugkeer naar sport

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
13-10-2023
Locatie
Mechelen - De Nekker
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

In deze cursus leer je alles over de behandeling van sporters met voorste-kruisbandletsel, zowel vanuit kinesitherapeutisch als orthopedisch perspectief. Na deze cursus ben je bijgeschoold over diagnostiek, conservatieve behandeling, operatietechnieken, remodellering in relatie tot revalidatie, terugkeer naar sport en de verschillen tussen kinderen en volwassenen. De kennis opgedaan in deze cursus is meteen de dag erna in de praktijk toe te passen.

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus is de deelnemer in staat om:

  • Voorste-kruisband (VKB) letsel en aanvullend ligamentair letsel te diagnosticeren;
  • Te beredeneren of een conservatieve behandeling bij VKB-letsel kan slagen;
  • De voor- en nadelen van verschillende operatietechnieken te benoemen;
  • Het revalidatietraject na een VKB-reconstructie in te richten, rekening houdend met de remodellering van de graft;
  • Metingen voor terugkeer naar sport op de juiste manier af te nemen en te interpreteren;
  • De verschillen te benoemen tussen kinderen en volwassenen met VKB-letsel en hier in de dagelijkse praktijk rekening mee te houden.

Docent

Nicky Van Melick

Nicky van Melick post-doc onderzoeker sportorthopedie bij het Anna Ziekenhuis in Geldrop – Anna TopSupport Eindhoven. Ze is 15 jaar lang sportfysiotherapeute geweest, gespecialiseerd in de behandeling van sporters met knieklachten in het algemeen en voorste-kruisbandletsel in het bijzonder. In 2019 promoveerde ze op haar proefschrift “Return to play after anterior cruciate ligament reconstruction in pivoting athletes. It’s time to reconstruct rehabilitation.”

Rob Janssen

Rob Janssen is orthopedisch chirurg-opleider, gespecialiseerd in aandoeningen van de knie bij volwassenen en kinderen. Zijn praktijk is gevestigd in het Orthopedisch Centrum Máxima, Máxima Medisch Centrum Eindhoven/Veldhoven, een landelijk verwijscentrum voor (sport)letsels van de knie en erkend als Stichting Topklinische Ziekenhuis Expertisecentrum voor knie-instabiliteit (voorste kruisband, achterste kruisband en collateraalbandchirurgie). Tevens is Rob Janssen knieconsulent voor de KNVB, Lector Value-Based Health Care aan de Fontys Paramedische Hogeschool Eindhoven en Associate Professor Knee Reconstruction aan de technische Universiteit Eindhoven.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, sportkinesitherapeuten, manueel therapeuten, podologen en sportartsen.

Accreditatie

Pro-Q-Kine (algemeen) 14 punten.

Prijs

€320 (excl btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

 

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

© Copyright 2023 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!