< Terug naar cursusaanbod

Trainingsbegeleiding voor recreatieve uithoudingssporters

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
25-11-2024
Locatie
Mechelen - De Nekker
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

Deze opleidingsdag is een praktisch georiënteerde cursusdag die je meer inzicht geeft in de fysiologische achtergrond van het opbouwen van fysieke conditie en het verantwoord uitwerken van een trainingsschema voor de recreatieve sporter.

Zowel een recreatieve uithoudingssporter als een uithoudingssporter herstellende na een blessure is uitermate gebaat bij een verantwoorde trainingsbegeleiding.

Hoe ga je hier nu op een correct onderbouwde manier het beste mee om? Met welke parameters moet je rekening mee houden om geen stappen over te slaan op het gebied van de fysiologie, het immuunsysteem, en het bewegingsapparaat zelf? Enkel als elk van deze 3 pijlers in evenwicht is mag je verwachten dat je vanuit een progressieve opbouw uiteindelijk de vooropgestelde doelen kan behalen.

Tijdens deze cursus gaan we, na het overlopen van een theoretisch kader omtrent de basisprincipes in training, vooral de nadruk leggen op hoe we dit het best in de praktijk kunnen gaan realiseren voor de recreatieve uithoudingssporter.  

Via eenvoudige testprocedures kunnen we enkele basisparameters in kaart brengen. Zowel de begeleiding van een beginnende sporter als een iets meer gevorderde recreant komt aan bod. Aan de hand van praktische en doelgerichte voorbeelden uit het lopen, maar ook uit het fietsen en zwemmen wordt inzicht gegeven in de opbouw van training, met respect voor belasting/belastbaarheid en het optimaal benutten van de fysiologische systemen.

Leerdoelen

 • Energiebronnen tijdens inspanning
 • Verschillende trainingsprincipes en trainingsvormen
 • Objectiveren van de individuele fysieke conditie via laagdrempelige testing
 • Opstellen van een (individueel) trainingsprogramma rekening houdend met:
  • Doelstellingen
  • Trainings- en blessuregeschiedenis
  • Meten van de basisconditie
  • Plannen en periodiseren
  • Analyseren

Docent

Roel Breugelmans

Roel Breugelmans is master in de Lichamelijke Opvoeding, gespecialiseerd in training en coaching, met een bijzondere expertise in het afstandslopen. Coach worden van uithoudingssporters was altijd zijn droom. Dit heeft hij ook kunnen waarmaken door vanaf 2009 aangesteld te worden als coach van de Topsportschool Afstandslopen binnen de Vlaamse Atletiekfederatie. Hierdoor kon hij dagelijks met atleten werken en op regelmatige basis op stage en naar internationale kampioenschappen gaan. In deze hoedanigheid werkte Roel via een multidisciplinaire setting heel nauw samen met kinesitherapeuten en artsen.

In 2019 maakte hij dan de stap naar zelfstandige coach binnen de uithoudingssporten. Via zijn bedrijf, ‘ETL – Endurance Team Leuven’ begeleidt en ondersteunt hij afstandslopers en andere uithoudingssporters: Hij begeleidt op dit moment een grote groep jeugdatleten (U19), een groep beloftevolle atleten (U23) en atleten op internationaal niveau en daarnaast ook een grote groep recreant marathonlopers, ultralopers, trailrunners en triatleten.   

Doelgroep

Kinesitherapeuten, artsen, sportartsen en personal coaches.

Accreditatie

Pro-Q-Kine (algemeen) 14 ptn

Prijs

330€ excl. btw , 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

 

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!