< Terug naar cursusaanbod

PowerTalk: De sportende schouder – van blessurepreventie over sportspecifieke revalidatie tot wedstrijdklaar zijn

Direct aanmelden

Planning

Inhoud

Schouderblessures en sportgerelateerde schouderpijn, bijna iedere bovenhandse sporter heeft er al mee kennis gemaakt. De noodzaak aan preventiestrategieën, effectieve revalidatieprogramma's en een individueel gebaseerde return-to-play (RTP) beslissing is dan ook groot en waardevol.
Het doel van deze PowerTalk is om elk van deze 3 uitdagingen voor de sportieve schouder te bespreken, om jou als zorgverlener te helpen bij: 1) het voorkomen van blessures; 2) het evidence-based practice revalideren en; 3) het (bege)leiden van de atleet naar RTP.

Op het vlak van blessurepreventie zoeken we naar (de interactie tussen) relevante risicofactoren valide screeningstests (analytische en functioneel) en implementatie van haalbare programma's met maximale therapietrouw.
In de revalidatie van de bovenhandse atleet moet worden stilgestaan bij de selectie van de juiste oefeningen, de waarde van stretching, de kinetische keten en de progressie naar high performance training.
Het hoeft niet te verbazen dat beslissing om de sport te hervatten na een schouderblessure complex en multifactorieel is. Bij gebrek aan een "gouden standaard" kunnen therapeuten zich evenwel baseren op algemene richtlijnen, gebaseerd op expertise, met betrekking tot benchmarks voor mobiliteit, kracht en functie, en daarbij ook load management in beschouwing te nemen.

Leerdoelen

Na het volgen van deze PowerTalk zal je over volgende competenties beschikken:

  • Je hebt inzicht in de huidige principes, aanbevelingen en operationele doelen met betrekking tot blessurerisicofactoren, blessurepreventieprogramma's,  sportspecifieke revalidatie en return-to-play besluitvorming.
  • Je reflecteert kritisch de waarde van blessurepreventie voor de bovenhandse sporter, gelet op beschikbare wetenschappelijke evidentie.
  • Je kan een wetenschappelijk onderbouwd, klinisch relevant revalidatieprogramma voor de overheadsporter met sportgerelateerde schouderpijn ontwerpen
  • Je begrijpt de principes en procedures bij de besluitvorming over return-to-play binnen een multidisciplinair team. Je zet ook je klinisch redeneren optimaal in, in een sportspecifieke setting, voor atleten die terugkeren naar sport na schouderblessure.

Docent

Doelgroep

Kinesitherapeuten, sportkinesitherapeuten, manueel therapeuten, sportartsen,...

Accreditatie

4 pt PQK

Prijs

58€ (excl btw)

Inbegrepen

Syllabus, uitgesteld kijken mogelijk tot 48u na het verzenden van de opname

Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!