< Terug naar cursusaanbod

PowerTalk: Totale heupprothese via anterieure approach

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
20-02-2025
Locatie
Online @home
Tijd
19:00 - 21:00
Bijeenkomsten

Inhoud

In deze PowerTalk gaan Prof. Dr. Kristoff Corten en MSc. Stijn Roose dieper in op de chirurgische techniek en het revalideren van de spiersparende anterieure approach (DAA) voor het plaatsen van een totale heupprothese. Deze benadering vergt een specifiek revalidatieprotocol. Via een predictiemodel kan ingeschat worden welke risicofactoren significante predictoren zijn voor een goede of minder gunstige outcome postoperatief. Door deze inschatting kunnen we een deel van deze patiënten zelfs op daghospitaal behandelen. 

Uit onze data blijkt dat 80% van de patiënten een ‘forgotten hip’ heeft na 6 tot 9 maanden. Dit percentage neemt toe sinds het inzetten van een transdisciplinaire samenwerking met kinesitherapeuten. 

Een gepersonaliseerde aanpak in samenspraak met externe kinesitherapeuten heeft ervoor gezorgd dat de indicatiestelling voor chirurgie, zelfs bij eindstandige coxartrose, enorm veranderd is. In deze PowerTalk gaan we dieper in op de aanpak van de DAA en de invloed op de pre- en postoperatieve revalidatie. Verder bespreken we de opbouw van een revalidatieprotocol na DAA THA en praktische tips om het postoperatief herstel te optimaliseren. Als laatste bespreken we de samenwerking met externe kinesitherapeuten en het creëren van patient centricity in de revalidatie.

Leerdoelen

  • Inzicht krijgen in de EDA THA techniek: hoe kan de techniek invloed hebben op de pre- en post-operatieve revalidatie?
  • Opbouw van een revalidatieprotocol na EDA THA techniek
  • Praktische tips om postoperatief herstel te optimaliseren
  • Hoe opzetten van transdisciplinaire samenwerking en creëren van patient centricity

Docent

Kristoff Corten

Prof. Dr. Kristoff Corten is een fellowship-getrainde orthopedisch chirurg die gespecialiseerd is in spiersparende reconstructieve chirurgie van het heupgewricht. 

Tijdens zijn doctoraat richtte hij zich op de anatomie van de kapselontsluitingen om de directe anterieure benadering (DAA) verder te verfijnen en optimaliseren. 

Met de ontwikkeling van chirurgische instrumenten en de standaardisatie van de verschillende chirurgische stappen van de DAA-procedure, optimaliseerde Prof. Dr. Corten de operatiekamerinstelling van de DAA. Hij richtte zich op teamwork, het verminderen van instrumentensets en procesoptimalisatie. Hij ontwikkelde het Efficient SurgerY (ESY)-concept, waarvan parallelle verwerking het belangrijkste kenmerk is. De Efficient Direct Anterior (EDA) heup is voor veel chirurgen wereldwijd een standaardprocedure geworden en is de eerste procedure die alle kenmerken en instrumenten van het ESY-concept bevat. 

Prof. Dr. Corten verwelkomt jaarlijks honderden bezoekende chirurgen van over de hele wereld. Hij is (co-)auteur van meer dan 70 wetenschappelijke artikelen en boekhoofdstukken. Hij is een uitgenodigde spreker op vele wereldklasse bijeenkomsten, zoals de jaarlijkse DAA ICJR-bijeenkomst in Houston. 

Hij richt zich momenteel op efficiëntie in de operatiekamer en patiëntgerichte totale zorg efficiëntie.

Stijn Roose

Stijn Roose is Master in Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, met een specialisatie in Sportkinesitherapie. Als Hip Coach vormt hij de brug tussen cliënt, heupspecialisten en persoonlijke kinesist of arts. Zo haalt iedereen het maximum uit de revalidatie. Samen met Prof. Dr. Corten heeft hij het Hip Coach Concept ontwikkeld. 

Zijn missie? Het maximale uit de revalidatie te halen. Dit doet hij door een specifieke analyse te maken, waarbij hij de werkpunten van de patiënt zoekt. Hij zal samen met de patiënt een gepersonaliseerd oefenprogramma opstellen om het heupprobleem via een gepersonaliseerd oefenschema aan te pakken. Ondertussen heeft hij meer dan 4000 heupanalyses gedaan in de voorbije 4 jaar. 

Communicatie, educatie en stimulatie tot activiteit vormen de basis voor het traject van de patiënt. Dit door middel van een gepersonaliseerde in plaats van gegeneraliseerde aanpak. 

Om dit te kunnen bekomen, heeft Stijn Roose de HipCloud ontwikkeld. De HipCloud is een applicatie, waar zowel de patiënt als zijn of haar kinesitherapeut gebruik van kunnen maken om een zo optimaal mogelijk behandeltraject en opvolging te bekomen. 

Hij is ook actief in wetenschappelijk onderzoek. In 2022 werkte hij mee aan een onderzoek van “Risicofactoren voor iliopsoas tendinopathie na direct anterieure totale heuparthroplastie” met o.a. Prof. Dr. Corten. Stijn Roose is mede-auteur van 3 wetenschappelijke artikels.

Doelgroep

Sportkinesitherapeuten, manueel kinesitherapeuten, (sport)artsen

Accreditatie

PQK algemeen - 4 ptn

PQK Manuele therapie  - 4 ptn

Prijs

66€ (excl. btw)

 

Inbegrepen

Syllabus (digitaal), uitgesteld kijken mogelijk tot 48u na het verzenden van de opname.

Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!