< Terug naar cursusaanbod

Running Related Injuries: key points in rehab

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
10-06-2021
Locatie
Leuven - Novotel
Tijd
09:00 - 17:00 UUR

Inhoud

Running is booming. Steeds meer mensen starten met lopen en lopen op recreatieve basis. Helaas zien we ook een grote incidentie van loopgerelateerde blessures. Deze bijscholing is een evidence based-opleiding die u dieper inzicht geeft en praktische vaardigheden aanleert in het onderzoek en behandeling van sporters met loopgerelateerde (overbelastings)letsels.

In eerste deel worden de intrinsieke en extrinsieke risicofactoren geanalyseerd. Een grondige kennis van deze elementen zorgt ervoor dat u loopgerelateerde letsels beter begrijpt, doelgericht kan onderzoeken en efficiënter kan behandelen en opvolgen. Deze elementen zullen gestaafd worden met recent onderzoek zodat u in staat bent via een doorgedreven klinisch redeneerproces een gepaste behandeling uit te voeren.

In het tweede deel wordt er dieper ingegaan op specifieke pathologie die voorkomt bij lopers. Via een vernieuwend model worden er tal van behandelingsstrategieën aangereikt die ervoor zorgen dat u een loper zo efficiënt mogelijk kan behandelen. Zowel taping, myofasciale release technieken, manuele therapie, specifieke oefentherapie, running retraining, load management als inzicht in aanpassing trainingschema’s komen uitvoerig aan bod.

Leerdoelen

  • Inzicht in risicofactoren en load management van loopgerelateerde letsels en in staat zijn deze te herkennen bij patiënten.
  • Efficiënt uitvoeren van anamnese en klinisch onderzoek bij een gekwetste loper.
  • Notie van de meest voorkomende loopgerelateerde blessures en hun ontstaansmechanismen
  • Praktische kennis van diverse skills in de behandeling van gekwetste lopers, zowel op korte als op langere termijn
  • Opmaken van een aangepaste oefenprogramma voor de gekwetste loper met inzicht hoe dit pijn, pathologie en prestatie kan beïnvloeden.
  • In staat zijn op een efficiënte manier de meest voorkomende loopgerelateerde letsels te behandelen en recidief te voorkomen.
  • Inzicht in het aanpassen van een loopschema voor de (revaliderende) beginnende en de (revaliderende) gevorderde loper.

Docent

Robbie Billen

Robbie Billen is licentiaat in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie en Manueel Therapeut en heeft reeds een jarenlange ervaring in de behandeling van loopgerelateerde letsels en in de begeleiding van lopers. Hij is jaren actief geweest als looptechnisch trainer bij de Vlaamse Triatlon- en Duatlonfederatie en als clubtrainer bij Daring Club Leuven Altetiek. Momenteel begeleidt hij zowel recreatieve als competitieve sporters uit de atletiek & triatlon. Hij heeft zijn eigen kinesitherapiepraktijk te Bertem. Daarnaast is hij ook actief binnen RunningSmart.be

Stijn De Mot

Stijn De Mot is licentiaat in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie en behaalde daarna ook zijn diploma Manuele Therapie aan de KU Leuven. Hij werkt al 15 jaar als zelfstandig kinesitherapeut en deed ook ervaring op als wetenschappelijk medewerker aan de KU Leuven (Topsport ABC). Sinds 2002 runt hij in Lennik de groepspraktijk ExTraFit, waar hij zich specialiseert in manuele therapie en tevens in de revalidatie en preventie van sportletsels. Stijn is medezaakvoerder bij RunningSmart.be.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, sportkinesitherapeuten, manueel therapeuten, sportartsen, podologen en osteopaten.

Accreditatie

Pro-Q Kine 14pt

KNGF algemene en sportfysiotherapie 7pt

Prijs

260€ (excl btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

© Copyright 2021 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op onze FAQ-pagina : https://smarteducation.be/veelgestelde-vragen/
De kans is groot dat je hier een antwoord kan vinden op je vraag.