< Terug naar cursusaanbod

Basisopleiding 'Musculoskeletale Echografie' - module 1

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
05-12-2024
Locatie
Leuven - Swanenberg
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

Echografie binnen de sportartsen- en kinesitherapiepraktijk is een nieuwe en veelbelovende discipline. Vooral in het buitenland wint deze vorm van onderzoek en opvolging snel aan belang. De redenen hiervoor zijn duidelijk:

 • Je verbetert je klinisch redeneren en diagnostiek. Je kwaliteit als professional stijgt, maar ook de kwaliteit van de praktijk gaat erop vooruit. Dit resulteert in een beter zorgaanbod en draagt bij tot de gezondheid van patiënten.
 • Je voegt een extra tool toe aan je ‘gereedschapskist’. Als kinesitherapeut/(sport)arts ben je per definitie al een musculoskeletaal expert, met de toevoeging van echografie word je een complete professional.
 • Met echografie bereid je je voor op de toekomst. Je kan je differentiëren dankzij deze extra expertise en hebt een stapje voor ten opzichte van je collega's.

SonoSkills staat garant voor hoogkwalitatieve echografie opleidingen. De opleidingen zijn up-to-date, evidence-based en voorzien van een sterk uitgebouwd eLearning-systeem. Via eLearning leer je alle theorie op eigen tempo van thuis uit, waardoor er meer tijd vrijkomt tijdens de opleiding zelf voor hands-on praktijk.

Deze basismodule is de eerste module in een reeks van 3 modules (telkens 2 dagen). Samen vormen ze MSK Ultrasound Level 1. De 2 andere modules worden later nog georganiseerd. Module 2 en 3 kunnen ook in omgekeerde volgorde afgewerkt worden.

 • Module 2 : upper body
 • Module 3 : lower body

De cursist ervaart in module 1 wat echografie is door het leren scannen van de vijf meest voorkomende indicaties en lichaamszones in de praktijk:

- Supraspinatus
- extensoren elleboog (tenniselleboog)
- carpaal tunnel syndroom
- ventrale knie
- achillespees

Leerdoelen

 • De cursist verkrijgt theoretische kennis over wat echografie is en welke plaats het inneemt binnen de klinische setting.
 • De cursist verkrijgt anatomische kennis over de onderwezen structuren.
 • De cursist leert het echografie-apparaat en settings praktisch te bedienen.
 • De cursist leert handelen naar de richtlijnen en protocollen uitgevaardigd door de ESSR.
 • De cursist verkrijgt praktische vaardigheden om de onderwezen structuren te scannen.
 • De cursist verkrijgt basale kennis over het herkennen van pathologie met betrekking tot de onderwezen structuren.

Docent

Mark Van Doorn

Mark van Doorn is een ervaren professional op het gebied van fysiotherapie en manuele therapie. Met een Master in Manuele Therapie en een Master in Musculoskeletale (MSK) Echografie heeft Mark een schat aan kennis en vaardigheden in huis.

Op dit moment werkt Mark als fysiotherapeut en manueel therapeut bij Fysiomaatwerk, waar hij zijn expertise inzet om op maat gemaakte zorg en revalidatie aan zijn patiënten te bieden.

Daarnaast is Mark een gewaardeerde trainer bij SonoSkills, waar hij zijn uitgebreide kennis en praktische inzichten deelt met deelnemers. Naast zijn werk bij SonoSkills is Mark ook docent aan de Fontys Hogeschool bij de afdeling fysiotherapie. Met zijn boeiende lessen en diepgaande kennis helpt hij de volgende generatie fysiotherapeuten te vormen.

Ramon Ottenheijm

Ramon Ottenheijm is huisarts en daarnaast ook docent met bijzondere specialisatie in het musculoskeletale systeem. Als Phd Promotor ligt zijn interessegebied voornamelijk in wetenschappelijk onderzoek rond innovatie in de zorg. Als huisarts neemt hij ook deel aan het registratienetwerk RNFM (Research Network Family Medicine).

Binnen SonoSkills is hij verantwoordelijk voor de musculoskeletale echografiecursussen speciaal voor huisartsen. Zo verbindt het zijn werk als arts, innovator, onderzoeker en docent.

Naast zijn werk vindt Ramon Ottenheijm ontspanning in de sport. Zijn grootste passie is balsporten, maar door verschillende blessures werd hij een fervent wielrenner. Zijn grootste verdiensten was het deelnemen aan het Alpe d’HuZes-evenement.

Doelgroep

(sport)artsen, fysisch geneesheren, huisartsen, kinesitherapeuten, osteopaten, chiropractoren,...

Accreditatie

Accreditatie artsen goedgekeurd

PQK (algemeen) 24ptn

Prijs

790€ (excl. btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Extra info

Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!