< Terug naar cursusaanbod

Rotator cuffrupturen: pre/postoperatieve diagnostiek en schouderrevalidatie

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
09-10-2025
Locatie
Gent - De Punt
Tijd
09:00 - 17:00
Vergaderingen

Inhoud

Bij de behandeling van schouderklachten hebben we heel vaak te maken met rotator cuffpathologie. Maar hoe verandert je revalidatie als er een rotator cuff ruptuur aanwezig is? Wat zegt de beeldvorming over prognose? En hoe ziet de revalidatie eruit na een cuffrepair? Op al deze vragen krijg je antwoord tijdens de opleiding!

Belangrijke topics tijdens de opleiding:

  • Diagnostiek rotator cuffrupturen
  • Rol van beeldvorming binnen de diagnostiek
  • Communicatie en samenwerking met orthopedie
  • Conservatieve revalidatie rotator cuffruptuur
  • Pre- en postoperatieve revalidatie na rotator cuffrepair
  • Milestones tijdens de revalidatie

Deze opleiding bied je veel theoretische en praktische kennis over rotator cuffrupturen en cuffrepair. Er is veel aandacht voor klinische en praktische tools waarmee je de diagnostiek en revalidatie rondom rotator cuffrupturen direct in je dagdagelijkse werk kunt toepassen.

Leerdoelen

  • Kennis en inzicht over anatomie, functie en pathologie rotator cuff
  • Specifieke kennis over de pathologie van rotator cuff rupturen
  • Waarde van beeldvorming inschatten en inzetten voor de diagnostiek
  • Kennis over chirurgische indicaties voor cuffrepair
  • Revalidatieproces aan de hand van evidence-based practice voor conservatieve revalidatie van rotator cuff ruptuur
  • Revalidatieproces aan de hand van evidence-based practice voor pre- en postoperatieve revalidatie na cuffrepair
  • Verbeteren van communicatie en samenwerking met orthopedie
  • Inzitten van communicatietechnieken tijdens diagnostiek en revalidatie

Docent

Edward Van Cruchten

Edward van Cruchten is een gepassioneerde en ervaren fysiotherapeut, gespecialiseerd in de diagnostiek en revalidatie van het schoudergewricht. Hij behaalde zijn diploma fysiotherapie aan de Hogeschool Eindhoven in 1995 en volgde in 2004 de opleiding Manuele Therapie volgens het Maitland-concept. Al meer dan 15 jaar verdiept hij zich intensief in schouderproblematiek.

Edward volgde opleidingen bij internationale experts zoals Ann Cools, Jeremy Lewis en Jo Gibson. In 2016 liep hij een week mee in de gerenommeerde schouderkliniek van professor Anju Jaggi in Londen, waar hij verdere klinische inzichten opdeed.

Hij is medeoprichter van het Schoudernetwerk Sittard/Geleen/Born en Roermond. Sinds 2015 ontwikkelde hij zijn eigen schouderworkshops, die hij sindsdien regelmatig verzorgt voor collega’s en praktijken. In 2020 richtte hij samen met David Krijgsman het Schouder-Armcentrum op binnen Fysiovision in Geleen. In dit centrum behandelen ze een breed spectrum aan schouderklachten en werken ze intensief samen met de orthopedische afdeling van het Zuyderland Ziekenhuis. Samen geven Edward en David ook cursussen over schouderrevalidatie in binnen- en buitenland.

David Krijgsman

David Krijgsman is fysiotherapeut, gespecialiseerd in de diagnostiek en revalidatie van het schoudergewricht. Na zijn opleiding tot fysiotherapeut voelde hij direct de wens om zich te specialiseren in de bovenste extremiteit en MSK-echografie.  

Sindsdien heeft hij zeer veel specialisatiecursussen gevolgd waardoor hij een goed beeld heeft gekregen van de internationale kennis en expertise rondom de diagnostiek en behandeling van schouderklachten. Ook binnen de MSK-echografie heeft hij zowel nationaal als internationaal scholingen gevolgd en is hij werkzaam als echografie-docent bij het NT-e.  

David is mede-eigenaar van Fysiovision en oprichter van het Schouder- armcentrum plus. Binnen dit expertisecentrum ziet hij samen met zijn collega's alleen patiënten met klachten aan schouder en/of elleboog. Op deze manier heeft hij zich volledig kunnen focussen op wat hij het liefste doet!   

Naast zijn werk als fysiotherapeut/MSK-echografist binnen het Schouder-armcentrum plus is David werkzaam binnen een huisartsenpraktijk waar hij diagnostisch MSK-spreekuur draait. Op dit spreekuur ziet hij patiënten met MSK-klachten waarbij hij diagnose en beleid bepaalt en zo de huisartsen ondersteund.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, sportkinesitherapeuten, manueel therapeuten, sportartsen en osteopaten.

Accreditatie

Pro-Q-Kine - Algemeen kinesitherapeutisch: 14 

Manuele therapie: 14

Prijs

350€ (excl. btw) , 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.