< Terug naar cursusaanbod

Revalidatie en functionele training van ruiters

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
26-01-2023
Locatie
Leuven - Waves
Tijd
09:00 - 17:00 UUR

Inhoud

Heeft u al wel eens regelmatig een ruiter of amazone in behandeling in de praktijk of begeleid je op regelmatige basis ruiters op fysiek vlak? Dan kan u tijdens deze opleidingsdag te weten komen hoe u deze mensen nog beter zal kunnen helpen in de toekomst!

We kennen allemaal wel het zinnetje: “Paardrijden dat is geen sport, dat is er maar gewoon opzitten en het paard doet het werk.”  Maar is dit ook wel zo?

Paardrijden, het is een sport in al zijn facetten. Dus laten we vandaag gerust spreken over ruitersport i.p.v. paardensport, want correct paardrijden vraagt best wel wat van een ruiter. Het paard verwacht van de ruiter meer dan voldoende lenigheid, een functionele vormspanning, een uitmuntende balans, een feilloze fijne motoriek, een gecontroleerde reactiesnelheid en een soepele coördinatie.  En dit allemaal zonder gebruik van pure kracht, dat is enkel nodig voor randactiviteiten zoals voor het stallen uitmesten, hinderissen zetten en wedstrijdgerij slepen. Laat deze hele reeks van sportkenmerken nu de basis zijn van ruiterbiomechanica, de revalidatie van de ruiter en de ruiter training.

Tijdens deze cursus nemen we u dan ook graag mee in de verdere uitdieping van deze topics zodat u in de toekomst beter of nog beter ruiters kan begeleiden.

Leerdoelen

  • Het begrijpen van ruiterbiomechanica en zijn implementatie tijdens de sport.
  • Inzicht krijgen in de anatomie en het lichaamsgebruik van de ruiter
  • Het analyseren/screening van het functionele ruiterlichaam en zijn noden.
  • Inzicht krijgen in typische pathologie die voorkomt bij ruiters.
  • Het integreren van specifieke ruitergerichte oefeningen in de revalidatie
  • De ruiter niet alleen efficiënt revalideren maar ook werken aan blessurepreventie d.m.v. functionele ruitertraining

Docent

Philippe Minguet

Philippe Minguet studeerde af als Master in de kinesitherapie en revalidatiewetenschappen aan de KULeuven en volgde daarna een hele reeks ruitergerichte opleidingen.Hij is gepassioneerd door de biomechanica van de ruiter en de invloed hiervan op de rijvaardigheid. Als all-round ruiter volgde hij dan ook talloze cursussen rond houding & zit bij grootheden in de dressuur en eventingsport. Zijn favoriete quote: " Als je aan je paard werkt wordt je paard beter, als je aan jezelf werkt wordt elk paard beter“.

Naast eigenaar van Equi-Training, is hij eveneens docent Anatomie aan de Vlaamse trainersschool, praktijkdocent ruiterfitheid en ruiterbiomechanica in de opleiding tot zelfstandig instructeur bij Syntra, verzorgt hij praktijk en theorie-sessies tijdens de basis en vervolmakingscursussen van LRV en werkt hij in samenwerking met KU Leuven mee aan wetenschappelijk onderzoek betreffende ruiterbiomechanica

Jelle Ceuleers

Jelle Ceuleers studeerde af als Master in de kinesitherapie en revalidatiewetenschappen aan de KUL met als afstudeerrichting musculoskeletale aandoeningen en sportrevalidatie. Hij ronde ook dit jaar de opleiding osteopathie aan het International Academy of Osteopathy in Gent af. Hij is werkzaam in de Sportpraktijk te Heverlee en bij Equi-Training.

Omwille van zijn expertise in zowel de manuele therapie als sportrevalidatie en zijn eigen internationale ruiter-carrière is hij de uitgelezen persoon voor revalidatie en training van ruiters.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, sportkinesitherapeuten, manueel therapeuten, bewegingswetenschappers en osteopaten met interesse in ruitersport.

Accreditatie

Pro-Q Kine: 14pt

Prijs

290€ (excl btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes

Extra info

© Copyright 2021 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!