< Terug naar cursusaanbod

PowerTalk: Hersenschudding – meer dan een Whiplash alleen!

Direct aanmelden

Planning

Startdate
08-05-2025
Location
Online @home
Tijd
19:00 - 21:00

Inhoud

De diagnose hersenschudding wordt nog vaak over het hoofd gezien door zorgprofessionals, en regelmatig wordt deze ten onrechte aangezien voor een whiplash. Maar wat als we deze patiënten behandelen alsof ze alleen een whiplash hebben? Dan bieden we inadequate zorg en lopen patiënten het risico op een vertraagd of zelfs ontoereikend herstel.

Elke hersenschudding heeft een whiplash-component, maar dat verklaart slechts een deel van de complexiteit. De impact van een hersenschudding gaat veel verder en vraagt om een andere aanpak. In deze Powertalk prikkelen wij jullie om deze complexe diagnose te herkennen en geven wij inzicht in wat een hersenschudding is. Daarnaast geven wij jullie enkele handvaten om een patiënt met een acute hersenschudding te helpen. Samen kunnen we het verschil maken voor deze uitdagende patiëntengroep!

Leerdoelen

Na deze Powertalk:
 

  • Weet je de definitie criteria van een hersenschudding en het verschil met een whiplash.
  • Weet je de symptomen van een hersenschudding
  • Weet je de negatieve prognostische factoren van een hersenschudding
  • Weet je de neurofysiologie van een hersenschudding
  • Overzie je met de basisadviezen mogelijkheden om adequate adviezen te geven aan de patiënt met een acute hersenschudding.

Docent

Lukas Vorstermans

Lukas Vorstermans is fysiotherapeut bij Funqtio in Venlo (Nederland) en gespecialiseerd in de behandeling van hersenschudding patiënten. Hij behaalde master ‘musculoskeletal rehabiliation’’ aan de HAN University of Applied Sciences (Nijmegen). Lukas zijn agenda is momenteel voor het overgrote deel gevuld met hersenschudding-patiënten. Samen met zijn collega Melvin Pitz heeft hij een interdisciplinaire eerste lijn revalidatieteam opgericht om mensen met een hersenschudding te behandelen. Naast hersenschudding patiënten, ziet hij patiënten met complexe aanhoudende pijnproblematiek, vaak gerelateerd aan de wervelkolom. Daarnaast is Lukas sinds 2023 als gastdocent verbonden aan de master ‘’musculoskeletal rebahilitation’  in Nijmegen.

Cornel Tol

Cornel Tol is orofaciaal fysiotherapeut en onderzoeker met een sterke academische achtergrond. Hij behaalde een Master of Science in Musculoskeletale Revalidatie, gespecialiseerd in Orofaciale Fysiotherapie en werkt sinds 2020 als extern onderzoeker bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), waar hij aan zijn PhD werkt. Daarnaast is hij gastdocent aan SOMT University en heeft hij zich als bestuurslid en ambassadeur van de Stichting Hersenschudding ingezet voor bewustwording rond hersenschuddingen.

Met meer dan tien jaar ervaring in klinische en multidisciplinaire settings combineert Cornel wetenschappelijke inzichten met innovatieve behandelingen. Hij richt zich op diagnostiek en behandeling binnen dit vakgebied, met als doel patiënten de regie over hun gezondheid terug te geven. Complexe vraagstukken in het hoofd-halsgebied vormen zijn persoonlijke drijfveer.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, manueel therapeuten, sportartsen,…

Accreditatie

PQK Algemeen - 4 ptn

PQK Manueel - 4 ptn

Prijs

66€ (excl btw)

Inbegrepen

Syllabus, uitgesteld kijken mogelijk tot 48u na het verzenden van de opname

Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!