< Terug naar cursusaanbod

PowerTalk: Beroertes voorkomen – beweging als sterkste wapen

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
06-11-2025
Locatie
Online @home
Tijd
19:00 - 21:00
Vergaderingen

Inhoud

Beroertes zijn wereldwijd de belangrijkste oorzaak van invaliditeit op volwassen leeftijd. En toch blijkt uit de literatuur dat ruim 80% ervan te voorkomen is, mits voldoende lichaamsbeweging.

In deze PowerTalk wil vasculair neuroloog dr. Kim Bekelaar meer bewustwording creëren rond vroegtijdige herkenning en leefstijlpreventie, en deelt ze haar inzichten in de kracht van beweging bij het voorkomen van beroertes. De fysiologische diepgang die dat preventieve effect verklaren en de gedeelde praktische inzichten zijn dan ook zeer relevant in jouw behandeling en coaching van je patiënt.

Ontdek hoe lichaamsbeweging inwerkt op bloeddruk, cholesterolhuishouding, insulinegevoeligheid, bloedstolling en ontstekingsprocessen, en welke mechanismen daarachter schuilgaan.  Van verbeterde endotheelfunctie tot verhoogde HDL-waarden, van de rol van GLUT4 en mitochondriale activiteit tot het verlagen van bloedviscositeit en CRP; het komt allemaal aan bod. Ook de plaats van medicamenteuze secundaire preventie wordt besproken, met een helder overzicht van welke behandeling aangewezen is bij welk type patiënt.

De theoretische inzichten worden bovendien tastbaar gemaakt aan de hand van casuïstiek, waarmee de urgentie én toepasbaarheid van leefstijlpreventie scherp in beeld komen.

Leerdoelen

Na het volgen van deze PowerTalk:
 

  • Verwerf je inzicht in hoe lichaamsbeweging bijdraagt aan een betere bloeddruk- en cholesterolregulatie, en welke fysiologische processen hieraan ten grondslag liggen;
  • Begrijp je het verschil in impact tussen aerobe training en krachttraining op insulinegevoeligheid en metabole functie;
  • Zie je hoe beweging een invloed uitoefent op stollingsmechanismen en tromboserisico’s;
  • Krijg je helder welke rol inflammatie speelt in het ontstaan van een beroerte, en hoe fysieke activiteit hierop inwerkt;
  • Weet je wanneer medicamenteuze secundaire preventie aangewezen is en bij welke patiëntengroep;
  • Begrijp je op welke manier de meerderheid van beroertes te voorkomen zijn met gerichte leefstijlinterventies.

Docent

Kim Bekelaar

Dr. Kim Bekelaar volgde haar opleiding tot neuroloog in het Universitair ziekenhuis te Maastricht. Tijdens haar opleiding raakte ze geïnteresseerd in de vasculaire neurologie, en volgde een verdiepingsstage in dit deelgebied. Na het afronden van haar opleiding deed ze een fellowship vasculaire neurologie in het MUMC.

Sinds 2020 werkt ze als vasculair neuroloog in het Ziekenhuis Oost Limburg te Genk waar zij verantwoordelijk is voor patiënten met een beroerte.

In deze hoedanigheid behandelt ze patiënten in de acute fase van een beroerte, zoekt ze naar de onderliggende oorzaak om deze daarna aan te pakken met preventieve maatregelen met als doel om nieuwe beroertes te voorkomen.

Omdat de afgelopen 10 jaar een forse stijging van beroertes op jonge leeftijd wordt gezien die een gigantische impact hebben op invaliditeit en op de kwaliteit van leven zet ze zich in voor meer awareness op het gebied van het voorkomen alsook het vroegtijdig herkennen van beroertes wat leidt tot snellere behandeling en betere outcome voor patienten.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, ergotherapeuten en andere zorgverleners actief binnen de neurologische revalidatie.

Accreditatie

In aanvraag

Prijs

66€ (excl. btw)

Inbegrepen

Syllabus (digitaal), uitgesteld kijken mogelijk tot 48u na het verzenden van de opname.